Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

FT: Οι επενδυτές πιστεύουν στις ευρωτράπεζες


6/2/2014

Των David Oakley και Christopher Thompson

Για τους μεγάλους θεσμικούς της Ευρώπης, η αναγέννηση των ευρω-τραπεζών είναι η πλέον αντικρουόμενη και προκλητική περίπτωση μετά την Lehman. Πού εστιάζεται και πώς «μεταδίδεται» η ανάκαμψη. Οι προσδοκίες.

Ισως για κάποιους να μην είναι ορθό αλλά, παρά τα πρόσφατα πρόστιμα και τις έρευνες για τα σκάνδαλα χειραγώγησης του Libor και της αγοράς συναλλάγματος, οι μετοχές και τα ομόλογα ορισμένων από τις πλέον προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στα τελευταία χρόνια εκδηλώθηκαν κι άλλα προβλήματα, όπως με τους ισολογισμούς τους και την εισαγωγή αυστηρότερων ρυθμιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Κι όμως, έχει εκδηλωθεί μια αναγέννηση του τραπεζικού κλάδου που για πολλούς βαρυσήμαντους επενδυτές της ηπείρου θεωρείται η πλέον αντικρουόμενη και προκλητική υπόθεση μετά την κρίση της Lehman.

Μεταξύ αυτών των μετοχών, η πιο θεαματική επιστροφή παρατηρείται στην Βρετανία, όπου οι μετοχές των Barclays, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland βούλιαξαν σε αρνητικά ρεκόρ στο κορύφωμα της διεθνούς κρίσης το 2009.

Στην Ευρωζώνη, η ανάκαμψη είναι πιο ενδιαφέρουσα στις αγορές ομολόγων, καθώς η ισπανική εμπορική τράπεζα Bankia και η ιρλανδική Allied Irish Banks έχουν αρχίσει να εκδίδουν εταιρικά ομόλογα σε αξιοπρεπείς τιμές και ορισμένες νέες εκδόσεις υπερκαλύπτονται θεαματικά.

Μια άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα που είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ ορισμένων επενδυτών είναι η ιταλική Mediobanca, η οποία απολαμβάνει εκτίναξη στην τιμή της μετοχής της από τα μέσα του 2012, όταν ο Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ υποσχέθηκε να κάνει «ότι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ.

Ένα άλλο σημείο καμπής για τις ευρω-τράπεζες ήταν η απόφαση της ΕΚΤ πριν δύο χρόνια να διοχετεύσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη για να αποτρέψει την καταστροφή. Το κόστος δανεισμού των τραπεζών έχει διολισθήσει κατά τα 2/3 από το ζενίθ του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την iTraxx. Εκτοτε οι τράπεζες στις χώρες του πυρήνα και οι μεγάλες τράπεζες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας απολαμβάνουν ανοιχτή πρόσβαση σε δανεισμό χωρίς εγγυήσεις.

Κατά το 2013 οι εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 282 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλυτερη στην περιφέρεια, όπου ανέβηκαν 10%. Ακόμη και οι μικρότερες τράπεζες της περιφέρειας, έχουν «μπει στον χορό».

«Βλέπουμε την επιστροφή της περιφέρειας», σχολιάζει η Cecile Houlot της Morgan Stanley. «Μεταξύ των θεσμικών επενδυτών δημιουργείται μια δυνατή αλυσίδα κι έτσι καθιερώνεται μια δομή χρηματοδότησης αντίστοιχη με των τραπεζών στις χώρες του πυρήνα».

Αν και αναμένεται περαιτέρω γενικότερη βελτίωση, οι καθαρές ομολογιακές εκδόσεις προβλέπεται να μειωθούν φέτος λόγω της απομόχλευσης. Οι αναλυτές προβλέπουν εκδόσεις ομολόγων για απορρόφηση ζημιών tier one έως 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της επιθεώρησης ποιότητας ενεργητικών.

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν κίνδυνοι. Ο Alistair Mundy της Investec Asset Management, σχολιάζει: Δεν σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις αγορές ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών ακόμη. Πάρα πολλές εξ αυτών εξακολουθούν να έχουν επισφαλή χρέη».

Ο John Stopford επίσης από την Investec, προσθέτει: "Είμαι πιο απαισιόδοξος για τις τράπεζες παρά για τις άλλες μετοχές, καθώς πιστεύω ότι οι τράπεζες έχουν ήδη εξαντλήσει τα περισσότερα περιθώρια ανόδου. Δεν διαπραγματεύονται πλέον με μεγάλη έκπτωση και ορισμένες, όπως η Lloyds, κινούνται κάτω από την λογιστική τους αξία. Οσο για τα χρέη, έχουν ακόμη δρόμο μέχρι να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους».

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου