Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Νέες προειδοποιήσεις Λαγκάρντ - Γιουνκέρ για το ελληνικό χρέος


19/1/2015

Σαφή προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ύψους 240 δις ευρώ, απηύθυνε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα "Irish Times", ερωτηθείσα σχετικά με την σκοπιμότητα πραγματοποίησης ενός συνεδρίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή» είπε η κ. Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί από την Αθήνα και να ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«H κυβέρνηση που θα εκλεγεί στην Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα. Αλλά η Ευρώπη περιμένει επίσης από την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της».

Πιο συμβιβαστική θέση, σε σχέση με άλλους αξιωματούχους της ευρωζώνης, έναντι μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στην εφημερίδα Financial Times ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών (της 25ης Ιανουαρίου), είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της νέας ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Σαπέν σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Οι δηλώσεις του κ. Σαπέν υποδηλώνουν ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να πάρει μία πιο συμβιβαστική προσέγγιση, αναφέρει η εφημερίδα. «Όλα τα πιθανά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει κάνει ήδη πολλές και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαπέν απέρριψε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζητά μία έξοδο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα από την Ινδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ευρωζώνη, παρά τη μείωση της αξίας του νομίσματος τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σόιμπλε είπε προς τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι με τον οποίο θα έχει συνομιλίες σήμερα, ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τη σταθερότητα και τις μελλοντικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».

«Οι διεθνείς ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ευρώπη αντιστοιχούν σε κλάσμα των ανησυχιών που υπήρχαν το 2010» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου