Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Lex: Ο Μπάφετ, η Apple και τα... αξιοπρεπή γεράματα


17/5/2016

Γιατί η στρατηγική του γερόλυκου των επενδύσεων δείχνει να εξυπηρετείται από την Apple. Το δίλημμα της εταιρείας και ποια θα ήταν η προτίμηση του Γ. Μπάφετ.

Οι Αμερικανοί baby boomers αψηφούν τα γεράματα με σπορ αυτοκίνητα και πλαστικές επεμβάσεις. Και όμως, όταν η κάρτα μέλους της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (American Association of Retired Persons - AARP) έρχεται στο γραμματοκιβώτιο, η άρνηση δεν αρκεί. Για τις εταιρίες, η συμμετοχή στην αντίστοιχη AARP έρχεται με τη μορφή επένδυσης από τον Γουόρεν Μπάφετ. Η Apple, μόλις 40 ετών, μπήκε στο club τη Δευτέρα, όταν η Berkshire Hathaway του κ. Μπάφετ αποκάλυψε ότι έχει στην κατοχή της μετοχές της Apple αξίας 1,1 δισ. δολαρίων.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, ο κ. Μπάφετ είχε πει στα μέσα της πρώτης άνθησης στην τεχνολογία ότι αποφεύγει τις μετοχές που ανεβαίνουν ραγδαία διότι δεν κατανοεί τις δραστηριότητές τους. Αυτή η επιφυλακτική στάση δε σημαίνει πως φοβάται το λογισμικό ή τα γκάτζετς. Το χαρτοφυλάκιο της Berkshire αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τις General Motors, General Electric, Liberty Global και Liberty Media –εταιρίες με πολλούς μηχανικούς και καινοτομία. Για να μην αναφερθούμε στις American Express, Visa, Walmart, Verizon και Wells Fargo, που όλες προσπαθούν να αποδείξουν τις ικανότητές τους στην τεχνολογία.

Ο κ. Μπάφετ απλά αναφερόταν στην προτίμησή του για μεγάλες μάρκες, μεγάλους φραγμούς εισόδου και αξιόπιστες ταμειακές ροές, έναντι πονταρισμάτων στο επόμενο «μεγάλο».

Ένα μικρό ποντάρισμα στην Apple θα μπορούσε να ταιριάζει μια χαρά. Οι μετοχές της Apple έχουν υποχωρήσει κατά ένα δέκατο μέχρι στιγμής φέτος, καθώς δεν έχει βρει ένα προϊόν για να καλύψει το κενό που δημιούργησε η επιβράδυνση στις πωλήσεις του iPhone. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να λύσει το γρίφο της ανάπτυξης με ένα ακριβό ποντάρισμα στην Tesla Motors ή στο PayPal. Ή θα μπορούσε να υιοθετήσει μια νοοτροπία «cash cow» με σταθερά έσοδα από αναβαθμίσεις τηλεφώνων και υπηρεσίες. Η προτίμηση του κ. Μπάφετ ίσως τείνει προς το δεύτερο. Εκτιμά τις επιχειρήσεις με σταθερή ετήσια απόδοση, σε ασφάλεια και αλλού.

Το 2011, η Berkshire αγόρασε μετοχές της IBM που φαινόταν ασφαλής επιλογή βάσει της συντηρητικότητας των αγοραστών τεχνολογικών εταιριών και με συχνές αναβαθμίσεις λογισμικού. Και όμως, η επένδυση 14 δισ. δολαρίων στην IBM έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της καθώς η αγορά λογισμικού έχει αλλάξει. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Apple θα αποδειχθεί κλασική επένδυση του Μπάφετ μόνο αν παραμείνει ενεργή στα γεράματά της.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου