Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Το ΔΝΤ, η «έκρηξη» του χρέους και η στάση της Ευρώπης


28/1/2017

Των Shawn Donnan και Jim Brunsden

Την αδυναμία του ΔΝΤ να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς μεγάλη ελάφρυνση χρέους σηματοδοτεί η έκθεση του Ταμείου που συζητείται στις 6 Φεβρουαρίου. Η έκκληση για λιγότερα μέτρα, η πίεση σε ασφαλιστικό-φορολογικό και οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κάτι που πιθανότατα θα είναι μια «εκρηκτική» αύξηση στο δημόσιο χρέος που εντός δεκαετιών θα σημαίνει ότι θα χρωστά τρεις φορές το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αν δεν λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, προειδοποιεί το ΔΝΤ σε εμπιστευτική έκθεση.

Η νέα έκθεση προετοιμάστηκε από το προσωπικό του ΔΝΤ πριν τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου που θα συζητήσει την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης 86 δις ευρώ και σηματοδοτεί την συνέχιση της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δίνει μια πιο ζοφερή εικόνα των οικονομικών διλημμάτων της Ελλάδας από την ανάλυση που προετοιμάστηκε πέρυσι, προειδοποιώντας ότι το βάρος του χρέους είναι «υψηλά μη βιώσιμο» και δεν θα βελτιωθεί ακόμα και αν εφαρμοστούν οι επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που ζητά το Ταμείο.

Η εκτίμηση, υπό τους κανόνες του Ταμείου, θα απαγορεύσει στο ΔΝΤ να πάρει μέρος με χρηματοδότηση στο υφιστάμενο πρόγραμμα, κάτι που χώρες όπως η Γερμανία έχουν θέσει ως όρο για την δική τους στήριξη.

«Ακόμα και με αυτές τις φιλόδοξες πολιτικές, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το πρόβλημα του χρέους», προειδοποιεί η έρευνα που είδαν οι Financial Times. «Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους για να ανακτήσει την βιωσιμότητα του χρέους».

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει υλικό που διέρρευσε.

Το Ταμείο υπολόγισε ότι το βάρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να φτάσει το 170% του ΑΕΠ ως το 2020 και το 164% ως το 2022 «πριν γίνει εκρηκτικό στη συνέχεια» και αυξηθεί στο 275% του ΑΕΠ ως το 2060.

Στην έκθεσή του το Ταμείο επικαλείται το βαρύ φορτίο που σήκωσαν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με την οποία παλεύουν από το 2010 και επαναλαμβάνει την έκκληση για λιγότερο επιθετική δημοσιονομική πολιτική από αυτή που επιδιώκει η ΕΕ. Καλεί επίσης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και βελτιώσεις στην είσπραξη φόρων, όπως και για την δημιουργία ενός πιο ισχυρού δικτύου προστασίας για να βοηθηθούν όσοι επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση.

Ωστόσο η άποψη του ΔΝΤ για το χρέος παραμένει η περισσότερο κρίσιμη και πολιτικά ευαίσθητη στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, όπου η Αγκελα Μέρκελ παλεύει φέτος για την επανεκλογή της.

Ο Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος του Eurogroup, είπε αυτή την εβδομάδα μετά τη συνάντηση των υπουργών ότι η επιθυμία να παραμείνει το ΔΝΤ δεν άλλαξε. «Ένας αριθμός χωρών είναι ανένδοτοι με την εμπλοκή του ΔΝΤ», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Michel Sapin, Γάλλος υπουργός οικονομικών, προειδοποίησε μετά τη συνάντηση ότι η ευκαιρία για συμφωνία στα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κλείνει εξαιτίας της σειράς εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Οι εκλογές ξεκινούν στην Ολλανδία το Μάρτιο και συνεχίζονται σε Γαλλία και Γερμανία.

Υπάρχει ευρεία ανησυχία ότι η αποτυχία επίλυσης του θέματος του ελληνικού χρέους θα εκτροχιάσει το πρόγραμμα και θα αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα.

Αλλά οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών έχουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα από το ΔΝΤ για τα δεινά της Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αριθμός εξ αυτών τόνισε πως η Αθήνα υπερέβη κατά πολύ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που τέθηκε με βάση το πρόγραμμα.

Ο Dijsselbloem, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα απ’ όσο περίμενε κανείς.

Στην έκθεση το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ φέτος αφότου πέρασε ήδη σε ανάπτυξη το 2016.

Πηγή

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου