Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Οι πρόσφυγες πεθαίνουν από την αδιαφορία της ΕΕ


2/2/2017

Τη δυστυχία των προσφύγων στους ελληνικούς καταυλισμούς και τις ευθύνες της ΕΕ σχολιάζει το Spiegel Online. Αντίθετα η TAZ, πάλι στο πεδίο του προσφυγικού, στέλνει ένα θετικό μήνυμα από το Κιλκίς.

«Μέσα σε μια εβδομάδα πέθαναν πέντε πρόσφυγες σε ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Η Ευρώπη αγνοεί την δυστυχία τους. Αντ´ αυτού οι ευρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονται για το πώς η ήπειρος θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο», αναφέρει σε σχόλιό της η ιστοσελίδα του Spiegel. Πριν από μια εβδομάδα οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Σάμο εξέπεμψαν σήμα κινδύνου: «Σας παρακαλούμε! Κάντε κάτι! Δεν έχουμε ψωμί και νερό. Είμαστε άρρωστοι. Δεν υπάρχει γιατρός. Οι άνθρωποι πεθαίνουν!» αλλά όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος «ο θάνατος των προσφύγων δεν προκάλεσε καμία αίσθηση. Η Ευρώπη είναι πολύ απασχολημένη με τον εαυτό της ή με τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να αντιληφθεί τι συμβαίνει στα ελληνικά νησιά».

Πριν από ένα σχεδόν χρόνο υπεγράφη η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, που υποτίθεται ότι απέβλεπε στην προστασία των προσφύγων. Η διαδρομή από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω του Αιγαίου έπρεπε να μπλοκαριστεί και να βρεθούν νόμιμοι δρόμοι προς την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή μετέτρεψε τα ελληνικά νησιά σε φυλακές, όπου σήμερα φυτοζωούν πάνω από 15.000 πρόσφυγες. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η ΕΕ δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρόθυμες να προσφέρουν ένα μίνιμουμ υποδομών για τους πρόσφυγες». Τέλος το σχόλιο αναφέρει: «Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας αρκετοί είναι οι πρόσφυγες που περιμένουν ακόμη στην Ελλάδα για να καταγραφούν. Τα ελληνικά δικαστήρια αρνούνται να χαρακτηρίσουν την Τουρκία ως 'ασφαλή χώρα', όπως απαιτεί η Ελλάδα ούτως ώστε να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες σε αυτή. (…) Τα ελληνικά νησιά είναι έτσι γεμάτα με πρόσφυγες. Ήδη από το φθινόπωρο οι καταυλισμοί ήταν υπερπλήρεις. Κάθε μέρα φθάνουν κι άλλοι. (…) Θα υπάρξουν ταραχές. Κάποιοι απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν. Η ΕΕ από την πλευρά της, παρά τα αιτήματα των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αρνείται να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα. Η εκκένωση των χοτσπότ θα θεωρούνταν στις Βρυξέλλες ως παραδοχή της αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου».


Το Κιλκίς ανοίγει την πόρτα στους πρόσφυγες

Σε άλλο πνεύμα κινείται ρεπορτάζ της Tageszeitung από το Κιλκίς, όπου κάτοικοι της μικρής επαρχιακής πόλης άνοιξαν τις κρύες μέρες του φετινού χειμώνα τις πόρτες τους σε πρόσφυγες, οι σκηνές των οποίων είχαν βραχεί από το χιόνι και τη βροχή. «Ποιος μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του;» ήταν το κάλεσμα μέσω facebook της ΜΚΟ Omnes, που έχει ξεκινήσει να τρέχει με δική της πρωτοβουλία ένα πρότζεκτ εύρεσης στέγης για πρόσφυγες εκτός καταυλισμών. «Αυθόρμητα αμέτρητοι κάτοικοι του Κιλκίς αντέδρασαν θετικά. 75 οικογένειες προσφύγων μπόρεσαν φιλοξενηθούν προσωρινά στα σπίτια τους».

Σύμφωνα με την φιλοσοφία της Omnes, όπως εξηγεί η TAZ, είναι πιο οικονομικά συμφέρον μακροπρόθεσμα να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε αυτόνομα σπίτια έναντι συμβολικού ενοικίου, το οποίο θα καλύπτεται από τα κονδύλια που έτσι κι αλλιώς διατίθενται για τους πρόσφυγες, από τα να παραμένουν ολόκληρες οικογένειες στους προσφυγικούς καταυλισμούς. «Μόνο για τα τρόφιμα μιας οικογένειας με τρία μέλη απαιτούνται 600 ευρώ ετησίως», αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα μέλος της ΜΚΟ. Από την πλευρά των ντόπιων, οι πρώτες αντιδράσεις είναι πάντως θετικές. Κι όπως αναφέρει στην TAZ μια ιδιοκτήτρια διαμερίσματος που προσφέρεται ήδη σε πρόσφυγες, στην Ελλάδα της κρίσης συμφέρει πιο πολύ να νοικιάζεις με χαμηλό ενοίκιο ένα σπίτι ακόμη και σε πρόσφυγες παρά να το πουλάς.


«Ο Τσίπρας στην αντεπίθεση»

Tέλος η Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα παρουσιάζει τα προβλήματα αλλά και τα διλήμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας. «Το σχέδιο Τσίπρα για έξοδο στις χρηματαγορές μέσα στο τρέχον έτος φαίνεται μάλλον μη ρεαλιστικό. Και οι αναπτυξιακοί στόχοι βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο. (…) Κύκλοι των Αθηνών ήδη κάνουν παραλληλισμούς με το πρώτο εξάμηνο του 2015.» Ο «εφιάλτης του Grexit» επιστρέφει κι όπως παρατηρεί η εφημερίδα για κάποια μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα ο εφιάλτης της επιστροφής στη δραχμή μοιάζει ακόμη με «όνειρο ζωής».

«Ο Νίκος Ξυδάκης, εκπρόσωπος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να φέρει στη Βουλή ξανά το θέμα της επιστροφής στη δραχμή. Αυτό όμως έρχεται κάπως άβολα στον Τσίπρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ούτως ή άλλως σε θέση άμυνας» με πολλά μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά εντός και εκτός Ελλάδας κι ενώ «οχτώ στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση». Κλείνοντας η εφημερίδα παρατηρεί ότι η επαναφορά της συζήτησης περί δραχμής μπορεί να δώσει μόνο ευνοϊκό άνεμο στην αντιπολίτευση. «Δύο στους τρεις ψηφοφόρους θέλουν να μείνει η χώρα στο ευρώ».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου