Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Λήγει στις 12 Μαρτίου το «τελεσίγραφο» για τη Γερμανία λέει το ΔΝΤ


2/3/2012

Ζητά περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη

Εκτός από τη συμφωνία των Ευρωπαίων για την εκταμίευση των πρώτων 30 δισ. ευρώ από το πακέτο των 130 δισ. που προορίζεται για την Ελλάδα, οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης περιστράφηκαν και γύρω από το εξίσου σημαντικό ζήτημα της ενίσχυσης των μηχανισμών στήριξης της ευρωζώνης.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια διστακτικής και υπό όρους «υποχώρησης» του Βερολίνου από την ανυποχώρητη στάση που κρατά τους τελευταίους μήνες.

Δηλώσεις εκπροσώπων του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αλλά και στελεχών της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έστω και «προσωρινή αύξηση» των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) ο οποίος θα ενεργοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Όμως οι διφορούμενες δηλώσεις και οι ασάφειες δεν αρκούν πλέον στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως διευκρίνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ΔΝΤ έχει θέσει στην ουσία ένα τελεσίγραφο στην Ευρώπη το οποίο λήγει στις 12 Μαρτίου. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τα μέλη του ΔΝΤ θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις Βρυξέλλες αναμένοντας απόφαση για την αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού από τα μέλη της ευρωζώνης. Αν αυτό δεν γίνει τότε το ΔΝΤ που συνεδριάζει την επόμενη ημέρα (13 Μαρτίου) στην Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια πιο «γενναιόδωρη» συμμετοχή τόσο στον ESM όσο και στο δεύτερο δάνειο των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει από καιρό η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπό την πίεση και των χωρών του G20 που ζητούν να βάλει πρώτη η Ευρώπη χρήματα για τη διάσωση των «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης.

Η προθεσμία αυτή «αγγίζει» ουσιαστικά τη Γερμανία η οποία αντιστεκόταν μέχρι και χθες σθεναρά στην ιδέα της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών και στις συνεχείς εκκλήσεις πολλών εταίρων (μεταξύ των οποίων και η Ιταλία) προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια θέση που σπανίως είχε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Η Μέρκελ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο πλαίσιο ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και εν μέσω αμφίπλευρων πιέσεων. Διότι δεν είναι μόνο οι εξ Αμερικής πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο. Ακόμα και η «σκληρή» Ολλανδία που είθισται να ταυτίζεται με τις γερμανικές θέσεις δηλώνει δια του υπουργού Οικονομικών Μαρκ Ρούτε ότι «το τείχος προστασίας πρέπει να ενισχυθεί και ο μηχανισμός ESM πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου