8/3/2013
Όταν τα αυτοκίνητα ... «κάνουν φτερά»
Σε... μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι οργανωμένες σπείρες κακοποιών που κλέβουν αυτοκίνητα και μηχανές σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα κρούσματα «αρπαγής» τροχοφόρων είναι πια καθημερινά, ενώ συχνές είναι και οι διαρρήξεις που σημειώνονται σε βάρος ανυποψίαστων κατόχων ΙΧ. Πριν από λίγες μέρες, η αστυνομία εξάρθρωσε πολυμελή σπείρα στην Πελοπόννησο που είχε διαπράξει περισσότερες από 250 κλοπές αυτοκινήτων.Επίσης, στη Ρόδο, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που είχαν διαρρήξει 88 (!) ΙΧ στο νησί! Παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών Αρχών, τα περιστατικά είναι πια καθημερινά και πολλοί ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν καν μηνύσεις κατ' αγνώστων, πιστεύοντας ότι «δεν θα βγάλουν άκρη»...
Ισως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2012 καταγράφηκαν λιγότερα περιστατικά κλοπής τροχοφόρων σε σχέση με το 2011. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 το αστυνομικό δελτίο ανέφερε 11.145 κλοπές, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα 11.554.Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μειώθηκαν και οι εξιχνιάσεις των υποθέσεων. Περίπου 60 λιγότερα οχήματα εντοπίστηκαν το 2012 σε σχέση με το 2011. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα στατιστικά από τις απόπειρες κλοπών και διαρρήξεων ΙΧ, αφού το 2012 σημειώθηκαν 1.769, ενώ το 2011 ο αριθμός έφτασε τις 1.712.
«Πρωταθλήτρια» στις διαρρήξεις αυτοκινήτων, ως αναμενόμενο, η Αττική όπου καταγράφηκαν 12.444 περιπτώσεις, ενώ αυξημένα είναι τα νούμερα και στη Θεσσαλονίκη με 3.050 τετελεσμένα περιστατικά το 2012, έναντι 2.889 τον προηγούμενο χρόνο. Οι διαρρήξεις πανελλαδικά έφτασαν τις 19.664.Στελέχη του Τμήματος Διαρρηκτών της ΓΑΔΑ που ασχολούνται με το θέμα ανέφεραν στο «Εθνος» ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατηγορίες εγκληματικών οργανώσεων που ασχολούνται με τις κλοπές και διαρρήξεις τροχοφόρων.
«Υπάρχουν οι ''επαγγελματίες'' που στοχοποιούν συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων για συνολική κλοπή.Σε αυτή την περίπτωση εμπίπτουν και τα Smart, τα τζιπ ή οι κλοπές μοτοσικλετών. Μας απασχολούν επίσης και μεμονωμένες κατηγορίες μικροκακοποιών, που ''σπάνε'' αυτοκίνητα για να αρπάξουν τα ψιλά που βλέπουν ή κάτι αξίας που ο ιδιοκτήτης έχει αφήσει στο ΙΧ του», δήλωσε αστυνομικός με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου