9/2/2012
Οι δανειστές απαιτούν να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου κατά 5,5 δισ., στόχος που προϋποθέτει νέες μειώσεις αποδοχών και χιλιάδες απομακρύνσεις. Παράλληλα προβλέπεται να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους και να μειωθούν δραστικά οι συμβασιούχοι
O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας σύντομα θα ανακοινώσουν τα κριτήρια αξιολόγησης των υπηρεσιακών δομών και των δημοσίων υπαλλήλων
«Τσουνάμι» απολύσεων στον «στενό» και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 60.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, περιγράφεται στο κείμενο της νέας Μνημονιακής Σύμβασης που παρέλαβαν χτες οι πολιτικοί αρχηγοί.
Οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από το κλείσιμο και τη συρρίκνωση δημοσίων οργανισμών, από τον στενό δημόσιο τομέα και του ΟΤΑ με ιδιωτικοποιήσεις κρατικών αρμοδιοτήτων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Μνημονίου, προβλέπεται για τη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους:
Να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012. Θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (περίπου 500 ευρώ τον μήνα) για έναν χρόνο και μετά θα απολύονται οριστικά. Οι απολύσεις θα προέλθουν από κλείσιμο, συγχωνεύσεις και συρρικνώσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού που θα έχουν καθοριστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο του δημόσιου τομέα (άμυνα, εκπαίδευση, υγεία), αφού δεν υπάρχει ρητή εξαίρεση στο κείμενο. Παράλληλα προβλέπεται η διαρκής μείωση κρατικών μονάδων και ανάθεση κρατικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες (πολεοδομίες, καθαριότητα κ.τ.λ.) τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στους ΟΤΑ, όπου θα οδηγήσει σε επιπλέον απολύσεις υπαλλήλων.
- Νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με απολύσεις προσωπικού προκειμένου το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο να αντιστοιχεί με το 9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την εφαρμογή του νέου Μισθολογίου, το μισθολογικό κόστος σήμερα (με τη μείωση του ΑΕΠ λόγω ύφεσης) αντιστοιχεί περίπου στο 11,5% του ΑΕΠ. Η μείωση κατά 2,5 μονάδες ερμηνεύεται ως μείωση κατά 5,5 δισ. ευρώ του μισθολογικού κόστους, γεγονός που παραπέμπει σε χιλιάδες απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί μείωση των αποδοχών σε όσους δημόσιους λειτουργούς αμείβονται με ειδικά μισθολόγια προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή 440 εκ. ευρώ. Με ειδικά μισθολόγια αμείβονται περίπου 280.000 υπάλληλοι (δικαστικοί, αστυνομικοί, ένοπλες δυνάμεις, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ). Σύμφωνα όμως με τη διάταξη του Μνημονίου, θα προστατευτούν οι χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες και θα επιβληθούν περικοπές στους υψηλά αμειβόμενους που θα αγγίζει μεσοσταθμικά το 15%.
Δραστική μείωση των συμβασιούχων αλλά και διορθωτικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως είναι πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, την άμυνα και την κοινωνική πρόνοια.
- Υπό το γραφείο του πρωθυπουργού θα τεθεί ο έλεγχος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και θα αξιολογούνται με τριμηνιαίους δείκτες αποδοτικότητας όλες οι υπηρεσίες όπου θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΗΤΡΕΣ
Απαράβατο δόγμα η αναλογία 1 προς 5
- Ζητούνται η μείωση στους εισακτέους στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών κατά 80%, η αύξηση των εφέδρων κάθε χρόνο και η κατάργηση οργανικών θέσεων
Την αυστηρή εφαρμογή της αναλογίας 1:5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο προβλέπει το σχέδιο της Νέας Μνημονιακής Σύμβασης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015. Προβλέπεται ότι θα γίνει αλλαγή στο σύστημα προαγωγών και απόδοσης των μισθολογικών κλιμακίων.
Για τον καλύτερο έλεγχο στον περιορισμό των προσλήψεων προβλέπεται η μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κατά 80% (στο πλαίσιο της αναλογίας 1:5 που ισχύει στο υπόλοιπο Δημόσιο), η αύξηση εφέδρων κάθε χρόνο και η κατάργηση οργανικών θέσεων. «Εάν προκύψουν ολισθήσεις σε σχέση με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού, τότε θα θεσπίσουμε άμεσα πάγωμα προσλήψεων», αναφέρεται στο σχέδιο της Σύμβασης.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το σχέδιο της σύμβασης προβλέπει πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο Δημόσιο, τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης, μεταξύ των 150.000 αποχωρήσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 περιλαμβάνονται και 50.000 συμβασιούχοι που δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως στα κριτήρια αξιολόγησης των δομών και των οργανισμών του Δημοσίου θα συνυπολογιστούν το παραγόμενο έργο και το κόστος λειτουργίας. Σε περίπτωση που μέχρι τον Ιούνιο κριθεί ότι ένας οργανισμός πρέπει να βάλει «λουκέτο», τότε το προσωπικό θα απολύεται έπειτα από ένα χρόνο όπου θα λαμβάνει το 60% του μισθού ως «επίδομα ανεργίας».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου