Tου David Henry / Bloomberg
Η λέξη ολοκλήρωση έχει αρχίσει να αποκτά περίεργο νόημα εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια ώρα που οι αγορές ομολόγων αναζητούν σημάδια συνεργασίας από την Ε.Ε. ώστε να αναβάλουν τον πόλεμό τους ενάντια στις χώρες με προβλήματα χρέους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει το πρόσχημα της συνοχής, καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα δεσμεύει τις χώρες της Ε.Ε. σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες.
Οι Πολωνοί και οι Τσέχοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους Γάλλους σχετικά με την υπογραφή του δημοσιονομικού συμφώνου, ενώ η Αυστρία και το Βέλγιο αντιτίθενται στην πρόταση των Γερμανών και των Σουηδών για τον διορισμό Επιτρόπου που θα είναι υπεύθυνος για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, οι Βρετανοί αρνούνται να αναγνωρίσουν τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες ισοσκελισμού των προϋπολογισμών, ενώ οι Ελληνες φαίνεται να τα έχουν βάλει σχεδόν με όλους. Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει τη νέα πηγή προβλημάτων της Ευρωζώνης, δείχνουν ότι οι αγορές δεν αναμένουν κάποια πρόοδο ως προς τον στόχο της ολοκλήρωσης.
Ενα πράγμα όμως είναι σίγουρο. Η «δημοσιονομική ένωση» δεν θα σημαίνει την παράδοση της κυριαρχίας επί του προϋπολογισμού για οποιαδήποτε χώρα πέρα από αυτές που έχουν κάνει αίτηση για κεφάλαια διάσωσης. Σε περίπτωση δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών της Ε.Ε., αυτό θα διατηρεί μόνο εξουσίες επιβολής, και δεν θα είναι σε θέση να θεσπίσει μέτρα για τις χώρες-μέλη. Η αντίδραση στη σχετική πρόταση της Γερμανίας κατέστησε το συγκεκριμένο γεγονός ιδιαίτερα σαφές.
«Η διαδικασία παρακολούθησης της ελληνικής προόδου παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο δεν είχε τεθεί ποτέ κάποιο ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ακόμα και το φαινομενικά λιγότερο ισχυρό κομμάτι του γνωστού διδύμου «Μερκοζί» φαίνεται να μη μοιράζεται τις ίδιες αντιλήψεις όσον αφορά το θέμα της κυριαρχίας. Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν τόνισε ότι η πρόταση της παροχής του ελέγχου του ελληνικού προϋπολογισμού στην Ε.Ε. «δεν επιτυγχάνει τίποτα και αποτελεί ένα βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση». Αντίστοιχα, ένας Ελληνας υπουργός χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόταση ως «το προϊόν μιας αρρωστημένης φαντασίας». Η μεγάλη Ευρώπη κατέστη ξαφνικά μικρή Ευρώπη όταν πρόκειται για θέματα παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας.
Μόνο οι Γερμανοί φαίνεται να πιστεύουν ότι πρόκειται για μία καλή ιδέα, ενώ ακόμα και αυτοί ενδεχομένως να βλέπουν τη παράδοση του ελέγχου του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν Επίτροπο στις Βρυξέλλες ως ένα τρόπο προκειμένου να κάνουν την Ελλάδα να πηδήξει εκτός πλοίου προτού τη σπρώξουν. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, Κλάους-Πίτερ Μίλερ ενίσχυσε τις πιέσεις για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου, τονίζοντας μάλιστα ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να αποκλείσουν ακόμα και την πλήρη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Τα λόγια του κ. Μίλερ φαίνεται να δείχνουν ότι υπάρχει πλέον μικρό κίνητρο για τους Γερμανούς πιστωτές να διατηρήσουν κάποιου είδους αλληλεγγύη με τους Ελληνες οφειλέτες τους.
Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να διασκεδάζει δημοσίως με την ιδέα μιας ελληνικής εξόδου. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι τόνισε ότι δεν «μπορεί να είναι σίγουρος» για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να παραμείνει στη νομισματική ένωση. Μετά βίας λόγια ενθάρρυνσης από ένα ίδρυμα που έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης των χωρών-μελών εντός της Ευρωζώνης. Το ραντεβού της Ελλάδας με τη δραχμή φαίνεται να πλησιάζει μέρα με τη μέρα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου