Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ντράγκι: Ναι στον ‘ειδικό λογαριασμό’ για την Ελλάδα


24/2/2012

Διπλό καμπανάκι θα λέγαμε από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με δύο συνεντεύξεις του σε Wall Street Journal και Frankfurter Allgemeine.

Μιλώντας στην αμερικανική Wall Street Journal ο Μάριο Ντράγκι ουσιαστικά απορρίπτει την πρόταση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων με σκοπό την ανάπτυξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να γίνει ένα trade off, μία σύνδεση θα λέγαμε, μία συναλλαγή ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική εξυγίανση» και αυτό γιατί «μία υπαναχώρηση σε δημοσιονομικούς στόχους θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της αγοράς».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι η τρέχουσα κρίση θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς της οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την ευημερία τους.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς, αν η κρίση έχει περάσει» λέει ο Μάριο Ντράγκι. Και επαναλαμβάνει τη γνωστή συνταγή: λιτότητα συν διαρθρωτικές αλλαγές.

Αναφορές στην Ελλάδα

Ακόμα πιο συγκεκριμένες είναι οι αναφορές στην Ελλάδα σε άλλη συνέντευξη του Μάριο Ντράγκι, που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Εδώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα. Λέει δηλαδή ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόϊκα πρέπει να υλοποιηθεί με αυστηρότητα, ότι είναι αποφασιστικής σημασίας και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα, όσο και η σημερινή.

Επίσης προειδοποίησε ότι η Φραγκφούρτη δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» διότι όπως λέει «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Tαμείο της Ευρώπης», αλλά άφησε ανοιχτό παράθυρο για μεταβατικές λύσεις στήριξης των ελληνικών ομολόγων με τη συμμετοχή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος τάχθηκε υπέρ του περίφημου «ειδικού λογαριασμού» για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «όταν οργανώνεις μία οικονομική βοήθεια τόσο μεγάλης κλίμακας, τότε χρειάζεσαι και μία αποτελεσματική επιτήρηση, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου