23/2/2012
Χτύπημα σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εμπορικές επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την κρίση
Νέο χαράτσι επιβάλλει η ΔΕΗ με διψήφιες ανατιμήσεις σε βιοτεχνίες, σούπερ μάρκετ, μικρά εργοστάσια και μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις αυτές δοκιμάζονται από την κρίση και τα λουκέτα στην αγορά έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας.
Οι ανατιμήσεις έρχονται μετά την επίσης μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια για τα νοικοκυριά από τις αρχές του έτους και αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να πυροδοτήσουν αυξήσεις τιμών σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Ειδικότερα η ΔΕΗ, με επιστολή που απέστειλε σε μεγάλες επιχειρήσεις τούς ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου πρόκειται να επιβάλει αυξήσεις 9% - 12% στα τιμολόγια υψηλής τάσης, την κατηγορία δηλαδή στην οποία ανήκουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες (χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, υαλουργίες, κ.λπ.). Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το τελικό ποσοστό μαζί με τις άλλες χρεώσεις (τέλος ΑΠΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) φτάνει έως και σε 15%!
Είχαν προηγηθεί την 1η Φεβρουαρίου αυξήσεις στη μέση τάση 12% - 14%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα όμως με το συλλογικό όργανο των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), οι αυξήσεις έφτασαν σε 15% - 20% ή και υψηλότερα. Στη μέση τάση ανήκουν οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας (εμπορικοί και βιοτεχνικοί), τομέας στον οποίο τα τιμολόγια ηλεκτρισμού απελευθερώθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Μνημόνιο, δηλαδή τα καθορίζει η ΔΕΗ η οποία προμηθεύει πλέον σχεδόν το 99% της αγοράς.
Πάγωμα ζητά η ΡΑΕ. Σύσταση στη διοίκηση της ΔΕΗ να μην προχωρήσει μονομερώς σε αυξήσεις στην υψηλή τάση πρόκειται να αποστείλει η ΡΑΕ, όπως αποφάσισε χθες η ολομέλεια της Αρχής. Μάλιστα, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα αποφασίσει επί της καταγγελίας εις βάρος της ΔΕΗ από τη Χαλυβουργία της Ελλάδος για καταχρηστική συμπεριφορά στην τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η δυνατότητα που έχει η ΡΑΕ είναι να επιβάλει προσωρινό πάγωμα των αυξήσεων στις κατηγορίες αυτές που έχουν απελευθερωθεί, ενώ αξιοσημείωτη είναι ηαπάντηση που έδωσε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου ότι «έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες να βρεθεί λύση, αλλά η Υψηλή Τάση είναι απελευθερωμένη»!
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι έως τώρα η ΔΕΗ υποστήριζε πως με τις υψηλές χρεώσεις στα τιμολόγια για τις επιχειρήσεις ουσιαστικά «επιδοτούσε» τα χαμηλότερα οικιακά τιμολόγια. Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμολογίων για τα νοικοκυριά από τις αρχές του έτους. Τώρα, αφού τα αύξησε, προχωρά και σε νέες αυξήσεις του κόστους του ρεύματος για τις επιχειρήσεις.
Οι αυξήσεις των τιμολογίων τόσο στην υψηλή όσο και στη μέση τάση δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις, αφού το πιθανότερο είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα μετακυλίσουν μέρος του βάρους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Παράλληλα προκαλείται ο κίνδυνος να κλείσουν παραγωγικές μονάδες της βιομηχανίας, όπως προειδοποιεί η ΕΒΙΚΕΝ σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Τι επιδιώκει. Τι επιχειρεί με αυτές τις διψήφιες αυξήσεις η ΔΕΗ; Ουσιαστικά να εισπράξει από τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία όσα δεν κατάφερε να εισπράξει από τον οικιακό τομέα, για τον οποίο ζητούσε φέτος 19% αύξηση (η αύξηση που επιβλήθηκε τελικά ήταν 12%). Το κυριότερο όμως είναι ότι μετακυλίει στις πλάτες των περίπου 9.000 επαγγελματικών και βιομηχανικών πελατών τα οικονομικά της προβλήματα.
Επιστολές βιομηχάνων. Το εκρηκτικό κλίμα έχει επισημανθεί από τις βιομηχανίες με τέσσερις αλλεπάλληλες επιστολές τους προς τον κ. Παπακωνσταντίνου - τις οποίες κοινοποίησαν στη ΡΑΕ - τον οποίο καλούν να παρέμβει αφού η ΔΕΗ προχωρά σε μονομερείς αυξήσεις παρότι εδώ και καιρό οι δύο πλευρές αναζητούσαν αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Στην τελευταία επιστολή τους οι βιομηχανίες υπενθυμίζουν στον
κ. Παπακωνσταντίνου ότι ενώ τον Ιανουάριο άρχισε με δική του πρωτοβουλία διαβούλευση για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές υψηλής τάσης, ύστερα από σχεδόν ένα μήνα η ΔΕΗ ακύρωσε τη διαδικασία και ανακοίνωσε μονομερείς αυξήσεις, από 1ης Μαρτίου, χωρίς να έχουν προηγηθεί ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξατομίκευση των τιμολογίων σύμφωνα με το προφίλ κάθε επιχείρησης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου