Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Υψηλή η δημοτικότητα της Μέρκελ

9/2/2012

Οι Γερμανοί επαινούν σε ποσοστό 85% «τον τρόπο που εκπροσωπεί τη Γερμανία στον κόσμο»

Reuters

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα δημοσκοπικά ποσοστά της καγκελαρίου Μέρκελ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η γερμανική ανεργία μειώνεται και οι εξαγωγές πηγαίνουν περίφημα. Λίγο πριν από την ώρα μηδέν των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, η Γερμανίδα καγκελάριος απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των Γερμανών, οι οποίοι επαινούν σε ποσοστό 85% «τον τρόπο που εκπροσωπεί τη Γερμανία στον κόσμο».

Ερευνα του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern απέδωσε στους Χριστιανοδημοκράτες υποστήριξη 38%, ποσοστό που είχαν να δουν από τις παραμονές της εκλογικής νίκης του Σεπτεμβρίου 2009. Οι κυβερνητικοί εταίροι της Αγκελα Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, συνεχίζουν να περιορίζονται στο 3%, βγαίνοντας εκτός κοινοβουλίου. Ελαφρώς μικρότερο ποσοστό αλλά περισσότερες έδρες συγκεντρώνει ο αντίπαλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων, η συνδυασμένη δύναμη του οποίου μετρήθηκε στο 40%.

Η δημοτικότητα της καγκελαρίου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, με το 64% των Γερμανών να εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της. Το 61% θεωρεί ότι η Μέρκελ «έκανε ορθούς και αποφασιστικούς χειρισμούς στην κρίση της Ευρωζώνης», ενώ 85% εκτιμά «τον τρόπο με τον οποίον εκπροσωπεί τη χώρα στον κόσμο».

«Η ανεργία έχει πέσει πολύ στη Γερμανία και φέτος μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο, παρά τις δυσκολίες. Οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας είναι κορυφαίες» είπε ο αναλυτής του γαλλογερμανικού ινστιτούτου του Λούντβιγκσμπουργκ, Χένρικ Ουτερβέντε.

Η ανεργία, που κινείται πτωτικά την τελευταία πενταετία, βρίσκεται τώρα στο 6,7%, ενώ σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές προς την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος προωθεί την εισαγωγή στη Γερμανία κατώτατου μισθού.

«Το γεγονός ότι έχουμε μία συντηρητική κυβέρνηση που συζητεί τον καθορισμό κατώτατου μισθού κάτι λέει» είπε ο Ετζο Βέμπερ, του Γερμανικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΑΒ).

Οι χαμηλές αμοιβές είναι μία από τις σκοτεινές πλευρές του γερμανικού «εργασιακού θαύματος». Το γερμανικό κράτος έχει ουσιαστικά επιλέξει να επιδοτήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιτρέποντας στους εργοδότες να πληρώνουν όσο χαμηλά ωρομίσθια ή ημερομίσθια επιθυμούν και συμπληρώνοντας με κρατικούς πόρους το εισόδημα των νεόπτωχων Γερμανών εργαζομένων.

Οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με τρεις φορές ταχύτερους ρυθμούς την πενταετία 2005-2010 από ό,τι οι θέσεις εργασίας με μέσες αμοιβές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας συνιστούν το 20% των θέσεων εργασίας στη Γερμανία, αντί του 8% στην Ιταλία και του 13,5% στην Ελλάδα.

Μία στις πέντε δουλειές στη Γερμανία τώρα ορίζεται ως «μίνι δουλειά», η οποία έχει μέγιστη αμοιβή 400 ευρώ τον μήνα αφορολόγητα. Η «μίνι δουλειά» είναι η κύρια απασχόληση για περίπου 5 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι συμπληρώνουν το εισόδημα με κρατικές ενισχύσεις.

«Κανονικές θέσεις πλήρους απασχόλησης τεμαχίζονται σε μίνι δουλειές» είπε ο Χόλγκερ Μπόνιν του ινστιτούτου ZEW στο Μανχάιμ.

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, την τελευταία χρονιά της θητείας του δήλωσε στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός ότι η Γερμανία «έχτισε έναν από τους καλύτερους τομείς χαμηλά αμειβόμενης εργασίας στην Ευρώπη».

Τώρα η Ατζέντα 2010 του Σρέντερ έχει γίνει μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές του 2013, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί πραγματοποιεί πολυάριθμες αναφορές στη γερμανική πολιτική συγκράτησης των αμοιβών και ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας.

Στο Στράλσουντ της πρώην ανατολικής Γερμανίας, η 50χρονη Ανια δεν βρίσκει τίποτα το αξιοζήλευτο. Τα τελευταία έξι χρόνια η Ανια καθαρίζει πατώματα και πλένει πιάτα με ωρομίσθιο 2 ευρώ. «Αν μπορούσα να βρω κάτι άλλο θα είχα φύγει προ πολλού» λέει. Για άλλες θέσεις εργασίας το ωρομίσθιο είναι ακόμη και κάτω από το 1 ευρώ. «Είχα περιπτώσεις ωρομισθίων 55 σεντς την ώρα» είπε ο Πίτερ Χούφκεν, επικεφαλής του γραφείου εργασίας του Στράλσουντ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου