Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Γιούνκερ: Το Eurogroup δεν θα πάρει οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα


9/2/2012

Παρόμοια εκτίμηση έκανε και ο Γερμανός υπουργός, Β. Σόιμπλε, που δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα λάβουν μιαν απόφαση για μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Ικανοποίηση για τη συμφωνία των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ.

Την εκτίμηση ότι το σημερινό Εurogroup δεν θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 17 χωρών μελών του ευρώ.

Κάτι τέτοιο «δεν συνιστά καταστροφή», είπε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα σε βάθος οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που σημειώθηκε στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να λάβουν μιαν απόφαση κατά τη συνοδό τους σήμερα, για μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στην Αθήνα σχετικά με το σχέδιο λιτότητας.

«Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα», στο τέλος του Eurogroup, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σόιμπλε κατά την άφιξή του. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία από Ρεν και Λαγκάρντ

«Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

O κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Εξάλλου, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε σήμερα τη συμφωνία των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών για το νέο σχέδιο λιτότητας «πολύ ενθαρρυντική», προσερχόμενη στο συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχουν προφανώς κάποια πολύ ενθαρρυντικά νέα από την Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση μίας πολύ δύσκολης δουλειάς, πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Πρόκειται πραγματικά για μία θετική έναρξη της βραδιάς», σχολίασε η Λαγκάρντ, ενώ πρόσθεσε ότι «μένει να γίνουν ακόμη πολλά».

«Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», σχολίασε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε την πολιτική στήριξη του Eurogroup

Προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από μία μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης, έχουμε τελικά μια staff level agreement με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα. Έχουμε επίσης συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές στις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα, χρειαζόμαστε την πολιτική στήριξη του Eurogroup για το τελικό βήμα».

Παρόντες οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ βρίσκονται στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται σύνοδος του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

Ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ, ο οποίος είναι σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας BNP Paribas, Μποντουέν Προτ, παρευρέθηκαν νωρίτερα σήμερα σε σύνοδο της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας που έγινε στο Παρίσι.

Η σημασία της συνόδου

Στη σημερινή, έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητηθεί σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα και τη συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές για την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το πρώτο θέμα θα είναι η συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης και οι δεσμεύσεις των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα και μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να έχουν στα χέρια τους επικαιροποιημένη περίληψη της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση την οποία θα συζητήσουν το χάσμα στη χρηματοδότηση του νέου πακέτου, που υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ.

Με το ζήτημα συνδέεται άμεσα η στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ, που δέχεται πιέσεις για να συμφωνήσει στην παραχώρηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Αν το Eurogroup της απευθύνει πρόσκληση να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους, μάλλον δύσκολα θα την απορρίψει.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να αποφασίσουν πώς και πότε θα δοθούν τα 30 δισ. στους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των παλιών ελληνικών ομολόγων με νέα. Τέλος, αναμένεται να συζητηθεί και η γερμανο-γαλλική ιδέα περί δημιουργίας δεσμευμένου λογαριασμού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου