Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Οι Γερμανοί «ζαχαρώνουν» ποσόστωση και ακίνητα της ΕΒΖ


7/4/2012

Ο γερμανικός κολοσσός Nordzucker έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τη διοίκηση, ενώ έχει ολοκληρωθεί σχεδόν ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της εταιρείας.

Μια κρατική πολωνική βιομηχανία, ένας γερμανικός κολοσσός και μια εισηγμένη επιχείρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτελούν τους βασικούς μνηστήρες για την απόκτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η γερμανική Nordzucker, η κρατική πολωνική βιομηχανία Polski Cukier και η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία δηλώνουν «παρών», ένα στάδιο πριν από την τελική φάση του διαγωνισμού, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 83,33% των μετοχών της EBZ που κατέχει η ΑΤΕ.

Στελέχη αυτών των τριών υποψήφιων επενδυτών έχουν ήδη πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τον οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας.

Πάνω από 100 εκατ.
Η «προίκα» της εθνικής ποσόστωσης των 151.000 τόνων ζάχαρης, που μπορεί να μεταφερθεί και να παραχθεί και σε άλλη χώρα, καθώς και η ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ αποδεικνύονται ικανό δέλεαρ στα μάτια των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά της.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών λήγει στα τέλη Απριλίου, ωστόσο πηγές προερχόμενες από τη διοίκηση της ΕΒΖ ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανόν να δοθεί κάποια παράταση και αυτό σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Παρά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δεύτερο δάνειο της Ευρώπης στην Ελλάδα και την αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών (PSI), το υφεσιακό τοπίο στη χώρα μας σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή των εκλογών δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας που αποτυπώνεται και στις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών.

Ο βασικός μέτοχος
Ο χρόνος πιέζει την ΑΤΕ

Βασικό κομμάτι του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ είναι η απεμπλοκή της τράπεζας από τις θυγατρικές του αγροδιατροφικού τομέα. Το κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2012 να αποχωρήσει από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, μην έχοντας χρονικά περιθώρια και υπό το βλέμμα της τρόικας, προχωρά με διαδικασίες εξπρές την πώληση όλων των θυγατρικών εταιρειών που δεν σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στόχος του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρου Πανταλάκη είναι να έχει κλείσει η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΕΒΖ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Με τρεις κινήσεις
Επιστροφή στα κέρδη ύστερα από 6 χρόνια

Η κεφαλαιοποίηση της ΕΒΖ ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των οικοπέδων που εδρεύουν τα εργοστάσια της εταιρείας έχει εκτιμηθεί ότι φτάνει τα 28,7 εκατ. ευρώ.

Συνολικά βέβαια η ακίνητη περιουσία της βιομηχανίας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο αγοραστής της βιομηχανίας εκ των πραγμάτων θα αναλάβει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της βιομηχανίας, που εύλογα θα επηρεάσουν το τελικό τίμημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Αλλωστε η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει βάσει κριτηρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το προσφερόμενο τίμημα, ο προτιθέμενος βαθμός αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού της εταιρείας, η σχεδιαζόμενη στρατηγική και το σχέδιο δράσης, που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρείας, καθώς και η χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή ισχύς και φήμη του υποψηφίου.

Η ΕΒΖ διατηρεί σήμερα σε λειτουργία τρία ζαχαρουργεία, σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα, ενώ έχει υπό πλειοψηφικό έλεγχο δύο θυγατρικές στη Σερβία, την «AD Fabrica Secera Crvenka», στην οποία κατέχει ποσοστό άνω του 80%, και την «AD Fabrica Sajkaska», στην οποία η συμμετοχή της ανέρχεται σε 92,32%. Οι δύο αυτές μονάδες στη Σερβία παράγουν το 45% των αναγκών της γειτονικής χώρας σε ζάχαρη.

350 χιλιάδες ευρώ
Η εταιρεία μετά έξι οικονομικές χρήσεις επανέρχεται σε φάση κερδοφορίας και είναι πλέον βέβαιο ότι στο κλείσιμο της τρέχουσας χρήσης, δηλαδή στα τέλη Ιουνίου, θα εμφανίσει κέρδη μεγαλύτερα και από αυτά που αναμένονταν. Σε αυτήν τη θετική για τη βιομηχανία εξέλιξη συμβάλλει η μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους (το προσωπικό έχει μειωθεί σε 290 από 600 μόνιμους εργαζομένους που απασχολούσε), η μείωση του επιτοκίου δανεισμού της επιχείρησης, καθώς και η μείωση των αμοιβών του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης Ιούλιος 2011-Ιούνιος 2012 ο όμιλος εμφάνισε κέρδη της τάξης των 350.000 ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου