Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μίχαελ Ζόμερ:Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ένα ιστορικό λάθος


30/4/2012

Ο Μίχαελ Ζόμερ επισημαίνει ότι προσφάτως υπήρξαν κυβερνητικές κρίσεις και κυβερνητικές αλλαγές σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

 «Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι διαδικασίες αλλαγής δρομολογούνται και στην Κεντρική Ευρώπη. Η πολιτική της Μέρκελ, του Σαρκοζί και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και στον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ένα ιστορικό λάθος. Απουσιάζουν κίνητρα για επίτευξη ανάπτυξης. Ο Ολάντ αναγνώρισε την έλλεψει αυτή και δικαίως απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης» λέει.

Ο Ζόμερ εκφράζει το φόβο ότι ένα μη τροποποιημένο Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα δίνει ολοένα και περισσότερη τροφή στη λαϊκή δεξιά και στους αντιπάλους της Ευρώπης.

Ο ίδιος καταγγέλλει τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στη γερμανική αγορά εργασίας, καθώς και την πρακτική του ντάμπινγκ στους μισθούς: «Η χώρα μας έχει γίνει πιο άδικη» λέει.

Και διευκρινίζει: «Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζουν με μισθούς πείνας και χωρίς σιγουριά σε ό, τι αφορά την απασχόλησή τους στο μέλλον. Πρέπει να υπάρξει μία νέα τάξη στην αγορά εργασίας, που να διορθώνει τα λάθη και να ενισχύσει το μοντέλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στη Γερμανία και στην Ευρώπη πρέπει να διασφαλιστούν καλές θέσεις εργασίας, δίκαιοι μισθοί και κοινωνική ασφάλεια».

Ερωτηθεις από το γερμανικό ραδιόφωνο σχετικά με τους αυξημένους – σε σχέση με την παραγωγικότητά – μισθούς που απολάμβαναν επί μακρόν οι Έλληνες εργαζόμενοι, ο Ζόμερ καθιστά σαφές: «Δεν ήταν οι ελληνίδες εργαζόμενες και οι Έλληνες εργαζόμενοι, αυτοί οι οποίοι ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους, αλλά π.χ. οι στρατιωτικοί με τις υπερδιογκωμένες αμυντικές δαπάνες, οι πολύ πλούσιοι, που δεν πλήρωναν καθόλου φόρους και φυγάδευαν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Αυτό έζησαν πέραν των δυνατοτήτων τους».

Συνέβη αυτό που έχουμε βιώσει κατ΄επανάληψη στην κρίση, σημειώνει: Στο τέλος την πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι τα σπασμένα, όπως τώρα στην Ισπανία, όπου ένας στους δύο νέους ανθρώπους δεν έχουν δουλειά.

Αναφερόμενος στον υποψήφιο των γάλλων Σοσιαλιστών, ο Ζόμερ δηλώνει ότι δεν πιστεύει σε θαύματα, όπως θαύματα δεν έκανε και ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα μετά την ελπιδοφόρα νίκη του στις εκλογές, «αλλά αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής και το περιεχόμενό της».

Ο Ολάντ θα καταστήσει σαφές, κατά τη γνώμη του, ότι μόνο με εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας δεν οδηγούμαστε πουθενά, ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους. «Και εάν ο Ολάντ κερδίσει στις γαλλικές εκλογές, θα υπάρξει αλλαγή κλίματος σε ολόκληρη την Ευρώπη» εκτιμά.

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι οι κυβερνητικές αλλαγές σε χώρες της Νοτίου Ευρώπης δεν συνετέλεσαν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης, εκφράζει, ωστόσο, την ελπίδα ότι ίσως η Ευρώπης να βρίσκεται προ των θυρών μίας γενικότερης πολιτικής αλλαγής.

Από τον Ολάντ δεν περιμένει ότι θα προκαλέσει την κατάρρευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αλλά ότι θα πράξει αυτό που ανακοίνωσε, ότι θα το επαναδιαπραγματευτεί για να το καταστήσει κοινωνικά πιο δίκαιο. «Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο πρέπει να συμπληρωθεί με ένα Σύμφωνο Απασχόλησης και ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης» τονίζει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου