Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο


1/5/2012

Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής και οικονομικής κρίσης

Με πολυπληθείς συγκεντρώσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας, των περικοπών και της ανεργίας διαδηλώνουν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο.

Στην ΕΕ η μεγαλύτερη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε στην χειμαζόμενη απ την κρίση Ισπανία, στο κέντρο της Μαδρίτης. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται από νωρίς το απόγευμα και στην Πορτογαλία.

Φωτεινή εξαίρεση στο κοινό αίτημα όλων των Ευρωπαίων για λιγότερους φόρους και επιβαρύνσεις στα εισοδήματά τους αποτελούν οι Γερμανοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι!
Τα γερμανικά συνδικάτα πραγματοποίησαν πορείες για την Πρωτομαγιά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρα, ζητώντας όμως αυξήσεις (!) μισθών και ημερομισθίων.

Το Βερολίνο βρέθηκε στο προσκήνιο των διαδηλώσεων.

Στην Μόσχα ο εκλεγμένος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο απερχόμενος πρόεδρος και αυριανός πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετείχαν για πρώτη φορά σε μεγάλη φιλοκυβερνητική διαδήλωση για την Πρωτομαγιά, μαζί με περίπου 120.000 Ρώσους.

 Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στα χρονικά.

Πάντως εθνικιστές, κομουνιστές και όλοι οι αντίπαλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν διοργάνωσαν ξεχωριστές πορείες.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα, οπαδοί όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης οπαδοί φεμινιστικών οργανώσεων και οργανώσεων των ομοφυλοφίλων, συγκεντρώθηκαν και στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου πριν από 35 χρόνια είχαν σκοτωθεί 35 άνθρωποι κατά τη διάρκεια πορείας για τη Πρωτομαγιά.

Έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, δεν έλειψαν όμως και τα περιορισμένης κλίμακας επεισόδια που κατέληξαν σε δεκάδες σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών. Ανάλογης έκτασης επεισόδια στο Τούντζελι της ανατολικής Τουρκίας. Δυναμικές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Τη δικιά τους, δυναμική απάντηση στην οικονομική και πολιτική κρίση που εξακολουθεί να σαρώνει το σύνολο των δυτικών – κι όχι μόνο – αγορών, δίνουν όμως και οι «Αγανακτισμένοι» ανά τον κόσμο! Και η Πρωτομαγιά φαντάζει ως η ιδανική ευκαιρία για να κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους …

Με πρωτοβουλία του κινήματος «Occupy Wall Street» και σε συνεννόηση με τα κινήματα «Αγανακτισμένων» σε πολλές χώρες, αλλά και τους περιβόητους «Ανώνυμους» του Διαδικτύου, θα πραγματοποιηθεί δυναμική διαδήλωση, στο Μανχάταν αλλά και σε πολλές αμερικανικές πόλεις, κατά της κατάχρησης εξουσίας από τους οικονομικούς και πολιτικούς ταγούς. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν ή θα γίνουν τις επόμενες ώρες σε μια σειρά μεγαλουπόλεων ανά την υφήλιο.

Ήδη «συμμετοχή» έχουν δηλώσει κινήματα «Αγανακτισμένων» από το Τορόντο του Καναδά, την Κουάλα Λουμπούρ το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αλλά και από περίπου 115 πόλεις στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Στη Νέα Υόρκη οι «Αγανακτισμένοι» θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που παραδοσιακά διοργανώνουν οι εργατικές ενώσεις κάθε Πρωτομαγιά. Συγκεκριμένα προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν πορεία από την Union Square στο Μανχάταν ως την διάσημη Έκτη Λεωφόρο και μετά θα προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τον Πύργο και τα γραφεία της Bank of America. Στο πλευρό τους δήλωσε ότι θα βρεθεί και ο Tom Morello του διάσημου συγκροτήματος «Rage Against the Machine», μαζί με περίπου 1000 μουσικούς!

Στο Σαν Φρανσίσκο, οι διαδηλωτές προγραμματίζουν να αποκλείσουν την θρυλική Golden Gate Bridge επί τρίωρο, ενώ και στο Όκλαντ, οι «Αγανακτισμένοι» σχεδιάζουν να αποκλείσουν την είσοδο των κεντρικών γραφείων των τραπεζών και του Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά και την είσοδο του Κόλπου και του λιμανιού …

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί για τη Μασαχουσέτη, το Χιούστον, το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια.
Απέναντι σε όλα αυτά οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ή και εκτρόπων. Ενδεικτικό είναι πως μόνο στη Νέα Υόρκη τους τελευταίους μήνες έχουν συλληφθεί, με διάφορες κατηγορίες, περισσότεροι από 2.100 μέλη του κινήματος Occupy Wall Street και όπως είναι φυσικό οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι … τεταμένες!

Η αρχή στο Σικάγο το 1986

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

 Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους.

Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.

Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου