Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία


17/11/2012

Φέτος, 39 χρόνια μετά, η επέτειος του Πολυτεχνείου γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο λαός συσπειρώνεται για να απαλλαγεί από τα Μνημόνια και τη σύγχρονη «αποικιοκρατία».

Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο αποτέλεσε τη μεγάλη ανατροπή που οδήγησε μετά από λίγους μήνες στην πτώση της χούντας και την Μεταπολίτευση. Η διάσταση αυτή της ανατροπής ήταν διττή. Από τη μια αφορούσε το ίδιο το δικτατορικό καθεστώς και την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού και από την άλλη την αλλαγή που έρχεται από τον απλό λαό και τη νεολαία της Ελλάδας, προσπαθώντας να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη χούντα.

Η περίοδος της Μεταπολίτευσης που ακολούθησε εγκόλπωσε τις ιδέες και το μήνυμα του Πολυτεχνείου οδηγώντας αρχικά τον συντηρητικό Κωνσταντίνο Καραμανλή να εκδημοκρατίσει, στο βαθμό που το επέτρεπαν οι συγκυρίες, την πολιτική ζωή και τον ριζοσπάστη Ανδρέα Παπανδρέου να πορευθεί πολιτικά με τα συνθήματα «ο Λαός στην Εξουσία» και «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Το τελευταίο διάστημα αυτή η περίοδος έχει δεχθεί μεγάλη κριτική και επίθεση, από τα δύο σύγχρονα «άκρα», αυτό του νεοφιλελευθερισμού και του δόγματος του σοκ, και του ακροδεξιού λαϊκιστικού άκρου. Κάποιοι πολιτικοί και πολιτικές μπορεί να παρεξέκλιναν από τις αρχές που κληροδότησε το μήνυμα του Πολυτεχνείου, αλλά δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να απαξιώσουν τόσο τη ιστορική του σημασία όσο και διαχρονική του επικαιρότητα.

Οι αξίες και η πολιτική πρακτική των ανθρώπων που αγωνίστηκαν κατά της χούντας μπορούν να αποτελέσουν φάρο για το καράβι της Ελλάδας που το χτυπούν τα ανελέητα κύματα των δανειστών και των «αποικιοκρατικών» πολιτικών. 


Ο χειμαζόμενος αλλά υπερήφανος ελληνικός λαός θα υψώσει το ανάστημά του στην προπαγάνδα και τις πολιτικές που επιβάλλονται με αφορμή την οικονομική κρίση, πρωτοστατώντας για μια ακόμη φορά στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι βαλκάνιοι και ευρωπαίοι που απελευθερώθηκαν από μια αυτοκρατορία στις αρχές του 19ου αιώνα έχοντας όλα τα Παλαιά καθεστώτα απέναντί τους, ήταν οι Έλληνες επίσης που αντιστάθηκαν στη γερμανική κατοχή με σθένος και αυταπάρνηση αλλάζοντας στο βαθμό που της αναλογεί το ρου του πολέμου και αποτινάσσοντας τη χούντα σε μια εποχή που παγκοσμίως τα δικτατορικά καθεστώτα καλά κρατούσαν.

Ο ελληνικός λαός είναι απείθαρχος όταν τον καταπιέζουν γιατί εμφορείται από τα διαχρονικά δημοκρατικά ιδεώδη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου