11/11/2012
Οι πολίτες περικόπτουν συνεχώς τα έξοδά τους και πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει κι άλλο για τη χώρα και τους ίδιους, ακόμη και αν εκταμιευθεί κανονικά η επόμενη δόση
Ριζικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας δημιουργεί η ψήφιση του τρίτου κατά σειρά μνημονίου από τη Βουλή με τις νέες περικοπές που προκαλεί σε μισθούς και συντάξεις. Η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση που νιώθουν οι Ελληνες αναμένοντας τον νέο λογαριασμό της τρόικας και των δανειστών μας θέτουν εκ νέου σε δοκιμασία την αξιοπιστία των κομμάτων και ιδίως εκείνων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση βυθίζοντας τη δημοτικότητά τους και αυξάνοντας ταυτόχρονα τους θιασώτες πιο συντηρητικών αντιλήψεων που ριζώνουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», οι έλληνες πολίτες δηλώνουν βαθιά απογοητευμένοι από τις εξελίξεις και στη συντριπτική τους πλειονότητα πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει κι άλλο τόσο για τη χώρα όσο και για τους ίδιους, ακόμη και αν η επόμενη δόση εκταμιευθεί κανονικά. Στην Ελλάδα της κρίσης του 2012 οι Ελληνες δηλώνουν ότι πλέον έχουν κόψει τα πάντα, εκτός από το φαγητό και τα φροντιστήρια των παιδιών τους, και έχουν αρχίσει να γίνονται ευρωσκεπτικιστές.Κρίνουν αρνητικά την επίδοση της κυβέρνησης, αλλά εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον Πρωθυπουργό και τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν - αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, ειδάλλως, όπως υποστηρίζουν, θα εξαφανιστούν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, αν είχαμε σήμερα νέες βουλευτικές εκλογές, πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,1% έναντι 20,4% της ΝΔ, 10,4% της Χρυσής Αυγής και 7,5% του ΠαΣοΚ. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα διατηρούσαν ένα ποσοστό 6,4%, το ΚΚΕ θα συγκέντρωνε 5,7% και η ΔΗΜΑΡ θα υποχωρούσε στο 4,6%, παρ' ότι οι ίδιοι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν αξιολογούν ως αρνητική τη στάση του κ. Φ. Κουβέλη απέναντι στα νέα οικονομικά μέτρα. Μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 38,2% προτιμά τον κ. Αντ. Σαμαρά για τη διακυβέρνηση της χώρας και το 33,3% τον κ. Αλ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι το 67,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θα εμπιστευόταν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας αν κατέρρεε η τρικομματική κυβέρνηση. Οπως προκύπτει και από άλλους δείκτες της μέτρησης, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να εμπιστεύεται τα τρία κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. Η τάση αυτή δημιουργεί πρόσθετη πίεση στα τρία κόμματα να αναζητήσουν πιο έντονα πλαίσιο συμφωνίας και για προεκλογική συνεργασία πριν από τις επόμενες εκλογές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι εκλογικές προοπτικές τους δεν δείχνουν ευοίωνες.
Αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (61,5%) δηλώνει ότι διαφωνεί με τα νέα μέτρα, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ιδιαίτερη καθίζηση και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει προς το παρόν ικανός να εισπράξει τη φθορά τους, εμφανίζοντας μια στασιμότητα στην ανοδική δυναμική που εμφάνιζε μετά τις εκλογές. Αυτό ίσως να οφείλεται και στην ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί και στην εντύπωση που δημιουργεί ότι συντασσόμενος με όλους τους κλάδους που απεργούν συντάσσεται ορισμένες φορές και με τους προνομιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 62,7% όσων απάντησαν στην έρευνα αποδοκιμάζουν τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής.
Με την ίδια λογική, παρ' ότι οι Ελληνες δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο, τάσσονται υπέρ της παράτασης του βίου αυτής της κυβέρνησης προτείνοντας να της δοθεί περισσότερος χρόνος (51,6%) έναντι ενός ποσοστού 35,3% που ζητεί να διενεργηθούν άμεσα νέες εκλογές.
Ταυτόχρονα οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι όταν ερωτώνται για τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση. Το 46,1% θα επιθυμούσε πιο ενεργή συμμετοχή πολιτικών στελεχών των δύο κομμάτων, ενώ το 42,5% θα ήθελε να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει. Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και για τη σύνθεση της συμμαχικής κυβέρνησης που θα επιθυμούσαν. Το 42,5% θα επιθυμούσε μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία του κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ το 37,6% θα ήθελε μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλ. Τσίπρα.
Συντηρητική στροφή
Η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων αλλά και η αδυναμία του κράτους να καλύψει βασικές τους ανάγκες τούς οδηγεί σταδιακά σε πιο συντηρητικές απόψεις αλλά και σε προτιμήσεις που δεν θα εκδήλωναν δημοσίως πριν από μερικά χρόνια. Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research οι πολίτες ερωτώνται ποιους θεσμούς εμπιστεύονται για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας και δηλώνουν ότι προτιμούν κατά σειρά τον στρατό, τις επιχειρήσεις, την Εκκλησία, την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Μία ακόμη ένδειξη της στροφής του ελληνικού λαού σε συντηρητικότερες απόψεις είναι η θέση που εκφράζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον ελληνικό λαό (74,1%) κι όχι από τη Βουλή, όπως εκλέγεται σήμερα (18,7%).
Τελευταία στον πίνακα εμπιστοσύνης τους είναι τα ΜΜΕ και προτελευταία τα κόμματα και τα συνδικάτα, αποδεικνύοντας ότι η κοινή γνώμη αποστρέφεται πλέον κάθε μορφή πολιτικής εξουσίας αλλά και όλους τους κλάδους που παραδοσιακά είναι συνδεδεμένοι μαζί της. Οταν ερωτώνται τι αίσθημα τους δημιουργεί η πολιτική, οι πολίτες απαντούν οργή (35,5%), απογοήτευση (32,7%), ενδιαφέρον (13,3%) και δυσπιστία (13,1%). Ολα αυτά προκαλούνται από το γεγονός ότι το 86,3% δηλώνουν πως με το εισόδημά τους τα βγάζουν πέρα δύσκολα ως πολύ δύσκολα, κόβοντας τη διασκέδασή τους (87,2%), τα ψώνια σε ρούχα (86%), τα είδη οικιακού εξοπλισμού, τα καύσιμα για βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης (64,5%) και διατηρώντας μόνο τις απόλυτα απαραίτητες δαπάνες, όπως τα έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών τους και τις δαπάνες υγείας.
Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη χώρα η ανεξέλεγκτη είσοδος παράνομων μεταναστών είναι μία ακόμη αιτία στροφής της κοινωνίας σε πιο συντηρητικές απόψεις αλλά και της τόνωσης του πατριωτισμού τους.
Το 73,9% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Κάπα Research πιστεύουν ότι οι μετανάστες αυξάνουν τις πράξεις βίας και την εγκληματικότητα και γι' αυτό το 47,3% ζητούν να φύγουν όσοι δεν είναι αναγκαίοι ή είναι παράνομοι. Ενα ποσοστό 75,4% εγκρίνει την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς».Την ίδια στιγμή όμως το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι Ελληνας είναι όποιος έχει λάβει την ελληνική παιδεία και μόνο ένα ποσοστό 32,5% θεωρεί ότι Ελληνας είναι μόνο όποιος έχει έλληνες γονείς. Εντυπωσιακό πάντως είναι πως, παρ' ότι οι απόψεις αυτές εκφράζονται με δυναμισμό από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, η πλειοψηφία συμφωνεί να τεθεί εκτός νόμου (67,5%) εφόσον εξακολουθήσει να παραβιάζει διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.
Παράλληλα η δημοσκόπηση καταγράφει μια σαφή στροφή της κοινής γνώμης προς τον ευρωσκεπτικισμό καθώς ένα 47% των ερωτηθέντων τονίζει ότι η ΕΕ σημαίνει πλέον για αυτούς απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ανεργία (38,7%) και νεοφιλελεύθερες πολιτικές (26,2%).
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα ζημιώθηκε ή ωφελήθηκε στα 32 χρόνια που συμμετέχει στην ΕΕ το 50,9% πιστεύει ότι ωφελήθηκε, αλλά υπάρχει ένα ποσοστό 30% που πιστεύει ότι ζημιώθηκε και ένα 16,7% που πιστεύει πως ούτε ωφελήθηκε ούτε ζημιώθηκε. Ταυτόχρονα το 59,1% εκφράζει την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ομοσπονδία κρατών όπως οι ΗΠΑ, ενώ το 29,4% ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στα έθνη-κράτη χωρίς την επιρροή της ΕΕ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου