11/11/2012
Τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής στην Ευρώπη που δεν θα υποκύπτει στις πιέσεις των αγορών, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε ομιλία στο Βερολίνο για την ευρωπαϊκή πολιτική
Ο Γερμανός πολιτικός ζήτησε να μπει τέλος στην πολιτική της προχειρότητας ενώ με αφορμή την κρίση χρέους προειδοποίησε για μια «δημοκρατία που υπαγορεύεται από τις αγορές» και υποκύπτει στις πιέσεις της.
«Όταν σήμερα (…) μιλάμε και πάλι για μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη, τότε αυτό θα πρέπει να μας τρομάζει. Στην Ελλάδα και την Ισπανία ένας στους δυο νέους δεν έχουν δουλειά. Πολλοί είναι εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο πρακτικών και συμβάσεων περιορισμένου χρόνου. Αυτό οδηγεί σε απογοήτευση, απόγνωση και οργή και υποσκάπτει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς».
Το δε φετινό Νομπέλ Ειρήνης στην ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επαναπαύεται:
«Μεσούσης της κρίσης, της μεγαλύτερης κρίσης στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, θα πρέπει να αντιληφθούμε το Νομπέλ σαν μια προειδοποίηση προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική άνευ σχεδίου και να επιστρέψουμε σε μια μακροπρόθεσμη πολιτική. Η διάκριση αυτή θα πρέπει να μας ενθαρρύνει (…) ώστε να συνδέσουμε άρρηκτα την πολιτική μας μοίρα με το πεπρωμένο της Ευρώπης».
«Πολλά θεωρούνται σήμερα αυτονόητα…»
Στην ομιλία του για την ευρωπαϊκή πολιτική ο Μάρτιν Σουλτς αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί και στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και τη σημασία τους σε καιρούς κρίσης:
«Ένα μέρος της κρίσης είναι αναμφίβολα και το γεγονός ότι πολλές επιτυχίες θεωρούνται πλέον αυτονόητες: να ταξιδεύει κανείς ελεύθερα, να εργάζεται και να ζει ελεύθερα στην πιο ευημερούσα ήπειρο του πλανήτη, με ένα βιοτικό επίπεδο και ατομικά δικαιώματα που σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου είναι απλώς ένα όνειρο. Πόσο επιπόλαια συζητείται την παρούσα φάση η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ή η απόσυρση του ευρώ, το οποίο είναι ένα σταθερό νόμισμα και έχει συμβάλει στην ευημερία μας; Η επιστροφή στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό θα πρέπει να γίνει κατευθυντήρια γραμμή όχι μόνον της πολιτικής, αλλά και της οικονομίας. Η σκέψη που προσανατολίζεται στο ανώτατο βραχυπρόθεσμο κέρδος και τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές είναι ένα από τα βασικά αίτια της κρίσης».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου