Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Επέστρεψαν καταθέσεις 15 δις σε έξι μήνες


29/1/2013

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Και νέα αύξηση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα από τις εκλογές και μετά η συνολική εισροή καταθέσεων να έχει ανέλθει σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν σε 173,253 δισ. ευρώ έναντι 158,580 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (9,25%) και έναντι 164,439 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο (+5,4%). Σε επίπεδο μήνα η αύξηση των καταθέσεων ελαφρώς υπολείπεται των 9 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα ενίσχυσης των καταθέσεων προέρχεται κυρίως από τις εισροές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για το διάστημα από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο η αύξηση αυτή διαμορφώνεται σε κάτι λιγότερο από 11 δισ. ευρώ.

Στοιχεία ΤτΕ
Συγκεκριμένα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο ήταν 161,358 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο οι καταθέσεις αυτής της κατηγορίας με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν 150,587 δισ. ευρώ (7,15%). Τον προηγούμενο μήνα οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώνονταν σε 155,889 δισ. ευρώ.

Η αύξηση που καταγράφουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση για το 2012 και διαμορφώνεται σε 3,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία εισροή καταθέσεων από τον Ιανουάριο του 2009.

Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως η αύξηση των καταθέσεων στη χώρα αποδίδεται στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ενόψει και της ανακεφαλαιοποίησής του.

Παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση βοηθά και ο αγώνας δρόμου στον οποίο επιδόθηκαν οι τράπεζες σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσελκύσουν καταθέσεις που είχαν φύγει μέσα από το τραπεζικό σύστημα την περίοδο της μεγάλης κρίσης και ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές.

Επιτόκια
Προς την ίδια όμως κατεύθυνση βοηθούν και τα αυξημένα επιτόκια τα οποία ακόμη δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στους πελάτες τους έναντι των εξαιρετικά περιορισμένων αποδόσεων που δίνουν οι τράπεζες στο εξωτερικό. Εξάλλου, βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας στην ελληνική οικονομία καταδεικνύουν και τα στοιχεία για τις καταθέσεις στις τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι φανερό πως οι τραπεζικοί παράγοντες διαβλέπουν σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος σημείωσε απευθυνόμενος σε ξένους στο Λονδίνο, πως ένδειξη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα αποτελεί η ενίσχυση των καταθέσεων κατά 15 δισ. ευρώ περίπου στις ελληνικές τράπεζες από τον Ιούνιο.

Όπως παρατηρούν κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αναμένεται να κινήσουν με πολύ γοργούς ρυθμούς την έξοδό τους προς τις αγορές.

Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων που θεωρούν πως οι τράπεζες θα απευθυνθούν στις αγορές περί το τέλος του 2013 δηλαδή πολύ πριν η επίσημη κυβέρνηση το πράξει, κάτι το οποίο -αν όλα πάνε καλά- εκτιμάται χρονικά πως θα συντελεστεί το 2014.

Κεφάλαια στο Νότο

Ιδιωτικά κεφάλαια 93 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το τελευταίο τετράμηνο του 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ING, τις οποίες επικαλέστηκαν οι FT στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης από την πλευρά της ΕΚΤ και του προέδρου της, Μ. Ντράγκι, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει με κάθε τρόπο και με απεριόριστες αγορές ομολόγων τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης.
Το ποσό των 93 δισ. αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού ΑΕΠ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας -δηλαδή των πέντε PIIGS? και είναι, υπεύθυνο και για τις έντονα ανοδικές τάσεις στην ισοτιμία του ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο από τα κεφάλαια που «έφυγαν» από τις 5 αυτές χώρες τους πρώτους 8 μήνες του έτους, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, τα οποία αποτιμώνται σε 406 δις.

Πηγή

Πολλοί απ' αυτούς που ανέλαβαν τις καταθέσεις τους ήταν μετανάστες (κυρίως Αλβανοί) που επέστρεψαν στις χώρες τους και μετέφεραν τα λεφτά τους εκεί, άλλοι τα πήραν στο σπίτι τους, άλλοι πάλι τα ξόδεψαν σε φόρους και χαράτσια.
 Τον Ιούνιο του 2012 το 80% των καταθέσεων ήταν μέχρι 2.000 ευρώ, δ΄λαδή μικροκαταθέσεις. (Πηγή)

Πολύ ενδιαφέρον θα είχε αν έβαζαν και το ύψος των καταθέσεων που επέστρεψαν αν ήταν δηλαδή μικροποσά για να βλέπαμε αν πραγματικά είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία. Αν είναι μικροποσά απλά οι καταθέτες δεν ήθελαν να τα κρατήσουν σπίτι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου