9/8/2012
Την επικύρωση της σύμβασης των ΗΕ κατά της διαφθοράς πριν από τις εκλογές του 2013 ζητά ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ρούπρεχτ Πόλεντς - Αντιρρήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Ρούπρεχτ Πόλεντς παραχωρώντας συνέντευξη στη γερμανική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επικύρωση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2013. Είχε προηγηθεί χθες επιστολή ομάδας επιχειρήσεων εισηγμένων στο χρηματιστήριο προς τη γερμανική βουλή με αίτημα την άμεση επικύρωση της διεθνούς σύμβασης. Μέχρι σήμερα 160 κράτη την έχουν επικυρώσει. Ανάμεσα στις χώρες που δεν την έχουν επικυρώσει είναι η Συρία, η Σαουδική Αραβία και η Γερμανία.
Για να επικυρώσει όμως τη σύμβαση των ΗΕ κατά της διαφθοράς, θα πρέπει προηγουμένως η γερμανική βουλή να ψηφίσει αυστηρότερους νόμους απ΄ ότι ισχύουν σήμερα. Κάτι τέτοιο απορρίπτεται από τον κυβερνώντα συνασπισμό.
Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι αυστηρότεροι νόμοι θα παρεμπόδιζαν τους βουλευτές στο δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης της εντολής που έχουν λάβει από τους εκλογείς. Οι 36 διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων αντιτείνουν ότι «οι έντιμοι βουλευτές δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται τους αυστηρότερους κανονισμούς».
Έντονες πιέσεις από επιχειρηματίες και αντιπολίτευση
Δεν είναι όμως μόνο οι επιχειρηματίες που πιέζουν για αυστηρότερους νόμους. Τόσο οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης όσο και διάφορες οργανώσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως η Διεθνής Διαφάνεια, επανειλημμένως έχουν αναδείξει τα τρωτά σημεία της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτή ποινικοποιεί για παράδειγμα μόνο την «εξαγορά» ψήφου στη βουλή και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όχι όμως και στις ψηφοφορίες που διεξάγονται στο πλαίσιο των ίδιων των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Αν πάλι ένας βουλευτής λάβει χρηματικά ποσά και δώρα από ιδιώτες και εταιρείες για την κάλυψη του προεκλογικού του αγώνα, τα οποία δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με εκάστοτε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, παραμένει και πάλι στο απυρόβλητο.
Επίσης ατιμώρητος παραμένει ο πολιτικός όταν πάρει εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την αποχώρηση του από τη βουλή, «πριμ» για τη στάση που τήρησε σε συγκεκριμένες ψηφοφορίες. Επιπλέον δεν θεωρείται, εν πρώτοις, παράνομο αν κάποιος βουλευτής υποσχεθεί σε ιδιώτη κάποια θέση, ως ανταπόδοση για μια υλική παροχή ή για μια υπηρεσία που του έχει προσφέρει.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου