Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα επιδοτηθεί από την ΕΕ


13/1/2013

Μας λένε ότι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα καταστραφεί, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος και άλλα φαιδρά. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 122 της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Το άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβώνας λέει τα εξής:

Άρθρο 122 (πρώην άρθρο 100 της ΣΕΚ)
1. Με την επιφύλαξη τυχόν άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, τα κατάλληλα για την οικονομική κατάσταση μέτρα, ιδίως εάν προκύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό ορισμένων προϊόντων, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

2. Όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή απειλείται σοβαρά με σοβαρές δυσκολίες που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές ή έκτακτα γεγονότα πέρα ​​από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να χορηγήσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις, χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στο μέλος ενδιαφερόμενο κράτος. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση. (Πηγή)

Σύμφωνα μ' αυτό το άρθρο λοιπόν, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες ή έλλειψη αγαθών (τρόφιμα κλπ.) και ειδικά στον τομέα της ενέργειας (καύσιμα κλπ.) τότε θα πάρει οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και όσα είπε και ο Κουρτ Λάουκ, πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σύμβουλος της Αγκελα Μέρκελ:
«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσουν αν θα παραμείνει η χώρα σας στο ευρώ» δήλωσε,  τονίζοντας ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, απαιτούνται θυσίες για 10 τουλάχιστον χρόνια. Αντίθετα, αν αποφασίσει να φύγει, θα πρέπει να «προικοδοτηθεί» από τους Ευρωπαίους εταίρους.''  (Πηγή)

Θα αναρωτηθεί κανείς τότε γιατί δεν φεύγουμε από το ευρώ. Η απάντηση είναι ότι η Γερμανία διορίζει τους πολιτικούς μας. Για παράδειγμα όταν ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η Μέρκελ τον καθαίρεσε παρ' όλο που ήταν εκλεγμένος από τον λαό με νόμιμες διαδικασίες. Τότε ο Γ. Παπαδήμος πήρε το χρίσμα κι έγινε πρωθυπουργός.

Οι πολιτικοί μας λοιπόν, υπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας, ακόμα και η αντιπολίτευση. Κανένας δεν λέει ότι η έξοδος μας από την ευρωζώνη δεν θα είναι η καταστροφή που παρουσιάζουν οι προπαγανδιστές του μνημονίου. Έτσι παρουσιάζεται σαν μοναδική λύση η παραμονή μας στο ευρώ με όλα τα κακά που συνεπάγεται αυτό.

Ποια είναι αυτά τα κακά; Οι μειώσεις των μισθών και των δαπανών (συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις κλπ.) γίνονται επειδή δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα. Δεν έχει καμία σχέση το ύψος του δημόσιου χρέους μ' αυτό. Αν είχαμε τη δραχμή θα αρκούσε να την υποτιμήσουμε και δεν θα διαλυόταν το ελληνικό κράτος και η κοινωνία. Αυτό είπε μεταξύ άλλων και ο Στρος Καν όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ, 10 μέρες μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου:

''Το πρόβλημα του χρέους είναι τεράστιο, αλλά υπάρχει και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Και δεν μπορεί να λύσετε το ένα χωρίς να λύσετε το άλλο. Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης. Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο. Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί.'' (Πηγή)

Έτσι η οικονομία μας θα γίνει ανταγωνιστική, θα αυξηθεί ο εισαγόμενος τουρισμός, θα αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή, η ανεργία θα ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό, δεν θα έκλεινε η μία επιχείρηση μετά την άλλη, δεν θα διαλύονταν τα ασφαλιστικά ταμεία με την ανεργία και το PSI και δεν θα γίνονταν όλα τα δεινά που υποφέρει ο ελληνικός λαός.

Αυτό υποστηρίζει και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν:
«Οι επιπτώσεις θα ήταν άμεσες. Καταρχήν θα επιστρέψουν οι τουρίστες. Μετά οι Έλληνες θα σταματήσουν να αγοράζουν από τη Γαλλία περισσότερα αγροτικά προϊόντα από εκείνα που εξάγουν. Αυτό θα αναζωογονήσει την εγχώρια οικονομία. Τρίτον, θα επιστρέψουν τα κεφάλαια του εξωτερικού». (Πηγή)

Ποιον συμφέρει το ευρώ; Ας δούμε τι θα γίνει στην γερμανική οικονομία αν διαλυθεί η ευρωζώνη:

''Αν αυτό συμβεί, η Γερμανία θα αναγκαστεί να γυρίσει στο μάρκο, η αξία του οποίο σχεδόν σίγουρα θα αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της να κατρακυλήσει.
Υπό τέτοιες συνθήκες, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις της χώρας θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα σε στρατηγικές επιβίωσης. Ναι, θα υπάρξει βραχυχρόνιο χτύπημα από την μείωση του εισοδήματος άλλων Ευρωπαίων που αγοράζουν γερμανικά προϊόντα. Όμως οι Γερμανοί βιομήχανοι δεν θα χάσουν χρόνο και θα μεταφέρουν την παραγωγή στο εξωτερικό, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά εργατικά κόστη και τις δυνατότητες υψηλής ποιότητας παραγωγής.'' (Πηγή)
Το ίδιο υποστηρίζει και ο οικονομικός αναλυτής της συστημικής εταιρείας Nomura, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι η κρίση έγινε για να σωθεί η Γερμανία (Πηγή)

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν είπε ότι σε περίπτωση που διαλυθεί η ευρωζώνη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας θα πρέπει να «ξεγράψει» τις απαιτήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει έναντι άλλων κεντρικών τραπεζών.  «Είμαστε παγιδευμένοι» λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος.(Πηγή)

Τα κέρδη της Γερμανίας είναι και από τα χαμηλά επιτόκια που απολαμβάνει σαν ''καταφύγιο'' δανεισμού. Μέχρι τον Ιούλιο  του 2012 είχε εξοικονομήσει 68 δις ευρώ (Πηγή), οι εξαγωγές δε κάνουν κάθε χρόνο ρεκόρ. Το 2011 ξεπέρασαν το ένα τρις ευρώ. (Πηγή). Την ίδια στιγμή η συμμετοχή της Γερμανίας στα δάνεια που πήρε η Ελλάδα, ήταν μόνο 15.2 δις ευρώ. (Πηγή)

Βλέπουμε λοιπόν γιατί δεν φεύγει η Ελλάδα από το ευρώ και εφαρμόζει εσωτερική υποτίμηση. Γιατί αυτό εξυπηρετεί τα τεράστια συμφέροντα των Γερμανών. Οι οποίοι Γερμανοί χρησιμοποιούν την ''κρίση'' για να προωθήσουν τον Φεντεραλισμό (Πηγή), την Ομοσπονδία των χωρών της ΕΕ υπό την ηγεσία της. Αυτό υποστήριξε και ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ:

''Την ελπίδα ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει ακόμη για καιρό, εξέφρασε ο πρώην Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, επειδή, όπως αιτιολόγησε, η κρίση αποδείχτηκε ως κινητήρια δύναμη για αλλαγές που στοχεύουν σε περισσότερο ενοποίηση της ΕΕ. Για αυτήν την ενοποίηση, που κατά τον κ. Φίσερ είναι αναγκαία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά στους πολίτες τους.'' (Πηγή)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου