Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τράβηξαν χειρόφρενο οι συνδικαλιστές...


25/1/2013

Μπλακάουτ στις συγκοινωνίες

Με χειρόφρενο για πέντε ημέρες σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και στον σιδηρόδρομο στο άκουσμα της απόφασης της κυβέρνησης για επιστράτευση του προσωπικού στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Ως κυρίαρχο αίτημα πλέον προβάλλεται η άρση της επιστράτευσης, ενώ οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην παρουσιαστούν στην εργασία τους ακόμα και εάν τους επιδοθούν ή θυροκολληθούν τα «φύλλα πορείας».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των εργαζομένων, έως και την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου δεν θα κυκλοφορούν το μετρό, ο ηλεκτρικός, το τραμ, τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ.

Τις σημερινές κινητοποιήσεις καλύπτουν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά με 24ωρη παναττική απεργία στις μεταφορές και τετράωρη στάση εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους.

«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι οι συνδικαλιστές ακολουθούν τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης. «Ή εμείς ή αυτοί», ήταν τα λόγια του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και πρώην προέδρου του Συνδικάτου ΟΑΣΑ Αλέξανδρου Κομίνη.

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Σωματείου Λειτουργίας του μετρό Αντώνη Σταματόπουλου, ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΗΣΑΠ Β. Σταθούσης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να απαξιώσει τις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την εκποίηση είτε επιμέρους κερδοφόρων υπηρεσιών - φιλέτων, είτε στο σύνολό τους, σε ιδιώτες επενδυτές έναντι πινακίου φακής».

Πηγές του υπ. Μεταφορών, πάντως, θεωρούν ότι το μέτωπο στις συγκοινωνίες δεν είναι αρραγές και θα «ξεφουσκώσει» σύντομα: «Δεν μπορούν τα 6 από τα 7 σωματεία να υποχωρήσουν στο ένα», λένε χαρακτηριστικά.

Σημειώνουν ότι η άρνηση εργασίας, ενώ έχει αποφασιστεί επίταξη, επισείει αυτόφωρη σύλληψη και ποινή φυλάκισης, ενώ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις τονίζουν ότι «η δικαιοσύνη ήδη διερευνά τις συνθήκες των απεργιών».

Οσο για την πρόταση των εργαζομένων, η οποία είχε προηγηθεί της επιστράτευσης. για ισχύ της υφιστάμενης ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της τον Μάρτιο και έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, οι ίδιοι κύκλοι τη χαρακτηρίζουν «προσχηματική».

Οι εργαζόμενοι στο μετρό είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το πρωί στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, όπου έφταναν συνάδελφοί τους από όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις των Σωματείων να οδηγηθούν σε απεργίες άμεσα.

Αποφάσεις
Ετσι οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό και στο τραμ προχώρησαν σε παράταση της στάσης εργασίας τους που έληγε στις 4, ενώ αποφάσισαν απεργία και για σήμερα. Σε συνέχιση της στάσης μέχρι τη λήξη της βάρδιας προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, οι οποίοι ευρισκόμενοι εν μέσω γενικής συνέλευσης αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας έως και την ερχόμενη Τρίτη.

Τα τρόλεϊ, αν και λειτουργούσαν χθες κανονικά, αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση άρχισαν να αποσύρονται από την κυκλοφορία.

Με τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες συντάχθηκαν αμέσως και οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι προχωρούν σήμερα σε αναστολή όλων των δρομολογίων του προαστιακού και περιαστικού (Πειραιάς - Αθήνα - Χαλκίδα), ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν έως και τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνει νέα συνεδρίαση, όλοι οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού.

Στην πολιτική καταδίκη της επιστράτευσης προχώρησε και η ΓΣΕΕ, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο. «Παράνομες είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες καταργούν ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι», τονίζεται σε ανακοίνωση της τριτοβάθμιας οργάνωσης, η οποία αποφάσισε να επισπεύσει την 24ωρη γενική απεργία που προγραμματίζει.

- Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία για ένα 48ωρο την επόμενη εβδομάδα. Την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Επιδίδονται 2.500 «φύλλα πορείας»

Περίπου 2.500 «φύλλα πορείας» στους εργαζομένους του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ επρόκειτο να επιδοθούν έως σήμερα το πρωί από την Αστυνομία σε ισάριθμους εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ. Η πολιτική επιστράτευση κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης».

Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ενεπλάκη η Περιφέρεια, καθώς η ΣΤΑΣΥ από χθες το μεσημέρι είχε δώσει στην Αστυνομία τα στοιχεία των εργαζομένων προκειμένου να εκδοθούν και να επιδοθούν τα «φύλλα πορείας».

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μετά την επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση. Σε περίπτωση που εργαζόμενος αρνηθεί να παραλάβει το «φύλλο πορείας», θα υποστεί ποινικές και διοικητικές ποινές, δηλαδή συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο.

Σε περίπτωση απουσίας, το «φύλλο» θυροκολλείται. Ο εργαζόμενος που επιστρατεύεται υποχρεούται να εμφανιστεί στην εργασία του, στην πρώτη βάρδια στην οποία θα τον καλέσει η υπηρεσία του και ήδη στη ΣΤΑΣΥ έχουν καθοριστεί βάρδιες από χθες το μεσημέρι. Σε αντίθετη περίπτωση, κινείται αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το «φύλλο πορείας» συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου