Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ξημέρωμα με τον ΑΤΤΙΛΑ 3


26/3/2013

Η Κύπρος σε νέο τραγικό περιβάλλον

Η Κύπρος ξύπνησε σήμερα σε ένα καινούργιο περιβάλλον. Τράπεζες ερείπια, μικρομεσαίοι ανήσυχοι για το κομπόδεμά τους, εργαζόμενοι τρομοκρατημένοι από την απειλή της ανεργίας, Ρώσοι έτοιμοι να γίνουν «οικονομικοί πρόσφυγες», επιχειρηματίες άφραγκοι, δικηγόροι και λογιστές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωζώνης ήταν μια τυπική διαδικασία έγκρισης των όσων είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τη θεσμική ηγεσία της Ε.Ε. Καθοριστική συμβολή, βεβαίως, υπήρξε από τη Γερμανία, η οποία είχε τη στήριξη σχεδόν όλων των χωρών-μελών.

Καλύτερη από τη χρεοκοπία

Η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική ή έστω υποφερτή, ως προς τους όρους που θέτει στη Λευκωσία. Οροι σκληροί, που μετατρέπουν μέσα σε μια μέρα το πάλαι ποτέ κραταιό χρηματοπιστωτικό κέντρο σε μια ανάπηρη οικονομία χωρίς κατεύθυνση, με σαθρά θεμέλια και κινδύνους υποτροπής που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε «ξαφνικό θάνατο». Η άλλη επιλογή που είχε η Λευκωσία ήταν η άτακτη χρεοκοπία και η επιστροφή σε μια υποτιμημένη λίρα, η οποία δεν θα μπορούσε να αντέξει στις πιέσεις. Κυβερνητικοί αλλά και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι, που υποστήριξαν την υπογραφή της συμφωνίας, τη θεωρούν ως έναν τρόπο να κερδηθεί χρόνος, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις που θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν εκτός Μνημονίου. Κύρια ελπίδα το φυσικό αέριο και πρώτος στόχος η επιτυχημένη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα εκδώσει ομόλογα συνδεδεμένα τόσο με τα προσδοκώμενα έσοδα από το φυσικό αέριο, όσο και με άλλες εμπράγματες αξίες, όπως τα αποθέματα χρυσού και η ακίνητη περιουσία του κράτους και της Εκκλησίας.

Η συμφωνία Eurogroup-Λευκωσίας προβλέπει λουκέτο για τη Λαϊκή Τράπεζα, αφού πρώτα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή». Η «κακή» θα μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης, ενώ ήδη από χθες η Κεντρική Τράπεζα διόρισε ως υπεύθυνη της διαχείρισης εκκαθάρισης την κυρία Αντρη Αντωνιάδου. Με βάση αυτές τις κινήσεις, η Κύπρος θα εισπράξει από την τρόικα δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση αναμένεται να εκταμιευτεί σε έναν περίπου μήνα, ενώ κάθε τρίμηνο η τρόικα θα ελέγχει την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας.

Τα δύσκολα

Η εφαρμογή της συμφωνίας κάθε άλλο παρά απλή θα είναι, αφού είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να εκτιμηθούν επακριβώς οι κοινωνικές επιπτώσεις. Κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήδη δημιουργούν προβληματισμό. Τόσο στη Λαϊκή Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Κύπρου, λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ, που είτε χάνονται είτε κουρεύονται, διαθέτουν φιλανθρωπικά ιδρύματα, ταμεία πρόνοιας εργαζομένων, αναξιοπαθούντες πολίτες, μεταξύ των οποίων τα ορφανά των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος» και της έκρηξης στο Μαρί. Λογαριασμούς διαθέτουν και επιχειρήσεις οι οποίες είναι προφανές ότι δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν και είτε θα συρρικνωθούν είτε θα βάλουν λουκέτο. Το σίγουρο είναι ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί, και στις 50.000 ανέργων αναμένεται να προστεθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες ακόμα, στους οποίους θα πρέπει να υπολογίζονται και οι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας, αφού μόνο κάποιοι εξ αυτών θα απορροφηθούν από την Τράπεζα Κύπρου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου