27/3/2013
Ειδικοί από τον χώρο της υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η σκληρή λιτότητα οδηγεί όχι μόνο σε αύξηση των ψυχικών παθήσεων αλλά και στην επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.
Δεν είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση που ειδικοί από τον χώρο της υγείας εφιστούν την προσοχή για τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των πολιτών. «Η σκληρή λιτότητα και τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα έχουν επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών», αναφέρει ο Μάρτιν Μακί, καθηγητής Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υγείας στο LSHTM (London School of Hygiene and Tropical Medicine).
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε στο διεθνές ιατρικό περιοδικό «Τhe Lancet», τα επαχθή μέτρα λιτότητας και οι αυξημένες περικοπές που επιβλήθησαν με βίαιο τρόπο σε πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν επιδράσει με αρνητικό τρόπο στην υγεία των πολιτών, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται από την κρίση: την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία.
Ψυχικές παθήσεις και επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ελλάδα. Ο αριθμός των αυτοκτονιών, ως συνέπεια ψυχικών ασθενειών και κυρίως κατάθλιψης, αυξήθηκε δραματικά το 2011, κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχη έξαρση των περιστατικών αυτοκτονιών παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια και στην Ισλανδία, μετά την τραπεζική κρίση που έπληξε σφοδρά την οικονομία της χώρας. Σημαντική ήταν και η αύξηση των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό HIV, κυρίως στους τοξικομανείς, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε μολυσμένες σύριγγες που έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους. Επίσης σημαντική ήταν η αύξηση των περιστατικών ελονοσίας, δάγγειου πυρετού αλλά και πυρετού του Δυτικού Νείλου, σπάνιες μολυσματικές ασθένειες που επανεμφανίστηκαν μετά από πολύ καιρό στην χώρα.
Τα συστήματα υγείας σε κρίση
«Πρόκειται για ασθένειες, οι οποίες δεν απαντώνται πλέον συχνά στην Ευρώπη» αναφέρει ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Βίλεμ Ντε Γιονγκ. Για την ασυνήθιστη αυτή έξαρση μολυσματικών ασθενειών ευθύνονται εν πολλοίς οι σοβαρές δυσλειτουργίες των συστημάτων υγείας στις μεσογειακές χώρες. Η αντιμετώπιση του νέου αυτού φαινομένου που τείνει να λάβει διαστάσεις που προκαλούν ανησυχία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προώθηση άμεσων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Όπως επισημαίνει ο βρετανός επιστήμονας Μ. Μακί, η Κομισιόν οφείλει να επανεξετάσει τις δράσεις που αναλαμβάνει στον τομέα της υγείας μιας και είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως η κρίση δεν τον αφήνει ανεπηρέαστο. Στόχος τόσο της ΕΕ όσο και των εθνικών κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι η επιτακτική κατάστρωση ενός κοινού σχεδίου διάσωσης, όχι μόνο της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου αλλά και των συστημάτων υγείας τους.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου