27/3/2013
Μοντέλο διάλυσης του ευρώ η Κύπρος
Με τους «προσωρινούς» ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων που επιβάλλονται στην Κύπρος, η Credit Suisse εξηγεί γιατί τα κυπριακά ευρώ δεν ισούνται με τα ευρώ από οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος.
Επιπλέον, η ξεκάθαρα «κατασκευασμένη» περίοδος των «επτά ημερών» ισχύος των εν λόγω περιορισμών τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η ελβετική τράπεζα διερωτάται πώς οι περιορισμοί θα μπορούσαν τελικά να αρθούν χωρίς προφανή λύση στο υποκείμενο πρόβλημα, δηλαδή τον ο κίνδυνο μαζικών εκροών καταθέσεων.
Όπως εξηγεί η Credit Suisse, οι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίου επιβάλλονται ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης της Κύπρου. Αν και κάτι τέτοιο είναι νόμιμο σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία ένα κυπριακό ευρώ δεν είναι ίσο από οικονομική άποψη με ένα ευρώ από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος. Στην πραγματικότητα, ενώ τα τραπεζογραμμάτια ευρώ στην Κύπρο εξακολουθούν να αξίζουν το ίδιο ποσό όπως και σε άλλες χώρες, σε μια αγορά καταθέσεων σε ευρώ, ένα ευρώ που βρίσκεται σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο, πιθανότατα δεν θα μπορεί να το διαπραγματευτεί κανείς στο ίδιο επίπεδο με εκείνα των άλλων κρατών μελών.
Επιπλέον, οι αγορές ακούν αυτή τη στιγμή ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίου είναι μόνο προσωρινοί. Όμως, η Credit Suisse εκφράζει την απορία της για το πώς οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν τελικά να αρθούν χωρίς προφανή λύση του υποκείμενου προβλήματος, δηλαδή, του κινδύνου μαζικών εκροών καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες. Όπως επισημαίνει, με τους περιορισμούς εν ισχύ και με υψηλή πιθανότητα να χρειαστεί και δεύτερη διάσωση της Κύπρου ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών έχουν ισχυρά κίνητρα για να πάρουν τα χρήματά τους το συντομότερο μόλις αρθούν οι περιορισμοί.
Στην πραγματικότητα, αυτό έχει ίσως ήδη γίνει προφανές, αν αποδειχθούν οι φήμες που θέλουν μεγάλες ρωσικές καταθέσεις να έχουν μετακινηθεί από τη χώρα μέσω των ξένων θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών.
Κίνδυνοι για την Ευρωζώνη
Δεδομένου ότι η κάθε εγγύησης αξίζει μόνο όσο ο εγγυητής της, θα περίμενε κανείς ότι σε περίπτωση απουσίας ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων (κάτι που για πολιτικούς λόγους φαίνεται πολύ απίθανο) οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων είναι πιθανό να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Εκτός εάν αυτός ο φαύλος κύκλος σπάσει με κάποιον –μη προφανή ακόμα- τρόπο, η προσπάθεια που γίνεται στις πλάτες της Κύπρου για να σωθεί το ευρώ θα μπορούσε –οποία ειρωνεία- να καταλήξει σε… οδηγό χρήσης για το πώς ένα κράτος-μέλος θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, υπάρχει κι άλλη μια εξέλιξη, που τελικά θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την μακροπρόθεσμη ύπαρξη του ευρώ. Οι ρίζες της βρίσκονται στο γεγονός ότι το ευρώ έχει σημάνει πάντα διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Θα ήταν υπερβολικά απλό να το περιορίσουν σε μία διάσταση, αλλά ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πώς εξισορροπεί τις προτεραιότητες της αναφορικά με την σταθερότητα των τιμών σε σχέση με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα.
Έτσι, ενώ στις καλές εποχές το ευρώ φαίνεται να είχε καταφέρει να είναι όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους, τώρα στην οικονομική κρίση, η διαφορές στις πεποιθήσεις για το τι χρειάζεται να γίνει για να κρατηθεί ζωντανό το νόμισμα γίνονται πολύ πιο ορατές. Ως αποτέλεσμα, η εσωτερική ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται, με τον πυρήνα να κατηγορείται ότι προσφέρει ελάχιστη βοήθεια με πολύ αυστηρούς όρους και την περιφέρεια να θεωρείται πολύ απρόθυμη να αλλάξει.
Αυτό είναι επικίνδυνο, δεδομένου ότι χωρίς τη γενική αποδοχή των επιπτώσεων που συνδέονται με το κοινό νόμισμα, ο κίνδυνος είναι ότι το ευρώ χάνει την ελκυστικότητά του και προς τις δύο πλευρές.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου