Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τινάζεται στον αέρα το πρόγραμμα για 400.000 άνεργους στην Ελλάδα


24/5/2013

Μπλόκο σε πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας βάζει η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι είχε πάρει την έγκριση της τρόικας.

Το πρόγραμμα είχε καταρτιστεί από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ και προέβλεπε την επιδότηση απασχόλησης σε κοινωφελή έργα έως 400.000 ανέργων.

Η πρωτοβουλία αφορά σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη για κοινωφελή εργασία, καλύπτοντας το μισθολογικό κόστος 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών, ή 427 ευρώ μηνιαίως για τους κάτω των 25, αναλαμβάνοντας και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τόσο του εργοδότη όσο και του ίδιου του εργαζόμενου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή αν και το πρόγραμμα έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και έχει αποσπάσει την έγκριση και τους επαίνους της τρόικας, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μη συμβατό με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Μάλιστα η απόφαση της ΕΕ, επισημοποιήθηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ε.Ε. Κος Ρισέλ.

Ο Ρίσελ προειδοποίησε ότι η Κομισιόν θα απαιτήσει τα χρήματα πίσω σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Η εξήγηση που δίνει η ΕΕ για την άτεγκτη στάση της, είναι ότι η λογική του προγράμματος, αντίκειται στους κανονισμούς της Ε.Ε. για τη χρήση των πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί "κοινωφελείς δράσεις".

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είχε εγκριθεί και από την τρόικα, η οποία είχε επιβεβαιώσει ότι συμφωνεί με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο Μάρτιο.

Πηγή

Η Μέρκελ θέλει να μειωθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και, έστω και για πέντε μήνες όσο δηλαδή θα διαρκέσουν οι συμβάσεις, να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα για να δείξει ότι ''λειτουργεί'' η εσωτερική υποτίμηση που επιβάλλει στην Ελλάδα. Θα είναι ένα επί πλέον επιχείρημα της για το ότι ασκεί την σωστή πολιτική εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Έτσι εφαρμόζει τον ''εργοδότη της εσχάτης προσφυγής'' που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ το 1929, την εποχή της μεγάλης ύφεσης. Ο οικονομολόγος Δ.Β. Παπαδημητρίου έχει πρι σχετικά:

''Ο «εργοδότης της έσχατης προσφυγής» είναι ανάθεμα γι΄ αυτούς που είναι πεπεισμένοι για τον περιορισμό του μεγέθους του κρατικού τομέα. Αλλά οι αγορές, όπως έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν οι οικονομολόγοι, δεν μας προσφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν θα επεκταθεί εκτός και αν υπάρχει εμπιστοσύνη για το μέλλον.
Σε περιπτώσεις όπου συρρικνώνεται η οικονομική δραστηριότητα, μόνο το κράτος, διαχωρισμένο από εκτιμήσεις «κέρδους», μπορεί να δημιουργήσει μια αγορά, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς εργασίας, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει - δηλαδή μικρά έργα υποδομών, καθαρισμό του περιβάλλοντος, συντήρηση πάρκων και πάρα πολλά άλλα τέτοια έργα. Το πρόγραμμα του «εργοδότη της έσχατης προσφυγής» ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος του New Deal που εμπνεύστηκε η κυβέρνηση Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης.
Παρόμοια προγράμματα υπάρχουν σήμερα στη Χιλή, στη Νότια Κορέα και σε πολλά άλλα μέρη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί σε αφάνταστα μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση αυτού του προγράμματος.'' (Πηγή)

Αυτό δείχνει και το αδιέξοδο της πολιτικής της Γερμανίας μιας και επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση να μην προσλαμβάνει προς αντικατάσταση συνταξιούχων ή ακόμα και απολύσει δημόσιους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου