8/6/2013
«Αναγκαίο κακό» το μνημόνιο
Την άποψή του πως η ανάκαμψη θα αρχίσει από το 2014, δίχως μέχρι τότε να υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Crash, χαρακτήρισε το μνημόνιο «αναγκαίο κακό, αλλά εμπεριέχει τους πόρους διάσωσής μας» και πρόσθεσε: «χωρίς το μνημόνιο, που είναι μία συμφωνία διάσωσης, η Ελλάδα θα γύριζε πίσω στο τέλος της δεκαετίας του '40, αρχή της δεκαετίας του '50, σε όρους κοινωνικής ευημερίας».
Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης, εκτίμησε πως «αν πάμε καλά στα έσοδα του Μαΐου η τρόικα θα είναι δύσκολο να αρνηθεί τη μείωση του συντελεστή». Υποστήριξε ότι θα υπάρξει μείωση των φόρων όταν η χώρα αρχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ χαρακτήρισε «επιθυμητό» ένα νέο κούρεμα του χρέους «αλλά πρέπει να το θέλει και ο αντισυμβαλλόμενος».
Επίσης, αποκάλυψε πως η περίπτωση συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank δεν έχει ναυαγήσει οριστικά. «Η Τρόικα δε θα μπορούσε να βάλει βέτο αν και οι δύο τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το 10% από την αγορά που απαιτείται έτσι ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Βάζει ισχυρές ενστάσεις, δεν έχει βάλει βέτο, για το αν πραγματικά ένας τέτοιος «γάμος» θα είχε τις συνέργειες που οι δύο τράπεζες ισχυρίζονται. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η ιστορία. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».
Τέλος, επεσήμανε πως δεν συμφωνεί με τον Γερμανό όμολογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε θέματα οικονομικής πολιτικής και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος σκληρός, λόγω του προβλήματος του. Διότι τα καλύτερα του χρόνια σημαδεύτηκαν από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, όμως, πιστεύω ότι είναι δίκαιος».
Ακόμη ο κ.Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» με αφορμή το «mea culpa» του ΔΝΤ αναφορικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι «τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία»
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Ο ίδιος δεν αρνείται ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει την χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου