9/6/2013
«Εγκλωβισμένη» σε βαθιά ύφεση παραμένει η ελληνική οικονομία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση έφθασε στο 5,6%, ήταν δηλαδή βαθύτερη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση (5,3%).
Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 8,3% και των επενδύσεων κατά 11,4%.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από ένα σημαντικό διάστημα ανόδου, ακόμη και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Το ΑΕΠ τριμήνου σε τρέχουσες τιμές υποχώρησε στα 41,8 δισ. ευρώ, ποσό που... γυρνά την οικονομία πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Εξαιτίας της συνεχιζόμενης καχεξίας της πραγματικής οικονομίας, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι θα πορευθούμε σε καθεστώς ύφεσης και το 2014.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το υπουργείο Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν ότι εφέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% για να περάσει σε θετικό πρόσημο (+0,6%) το επόμενο έτος.
Στον αντίποδα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,9% το 2013 και 1,4% το 2014.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός προβλέπει ύφεση της τάξης του 1,2% του χρόνου. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση για έβδομη στη σειρά χρονιά.
Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η οικονομία θα σταθεροποιηθεί προς το τέλος του έτους και ότι μέσα στους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάκαμψή της.
Πιο αναλυτικά, όπως γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Αναθεώρησε δε επί τα χείρω τις αρχικές της εκτιμήσεις για ύφεση 5,3%, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές, τον κύκλο εργασιών σε κλάδους υπηρεσιών κ.ά.
Βασικοί λόγοι για την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% είναι η περαιτέρω μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Ειδικότερα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,7% και η συνολική καταναλωτική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Κυβέρνησης) παρουσίασε πτώση 8,3%.
Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) περιορίστηκαν κατά 11,4%.
Στον αντίποδα, η μείωση κατά 22,9% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν 2,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,9% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 12,4%).
Μείωση 7,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 17,8%).
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου