Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΕΕ: «Δεν έγιναν λάθος χειρισμοί στην Ελλάδα»


6/6/2013

Η ΕΕ απαντά στις επικρίσεις του ΔΝΤ για «υπεραισιοδοξία» ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Κομισιόν δεν παραδέχεται ουσιώδη λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν.

Σε απάντηση προς τις επικρίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους για λάθος χειρισμούς στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνης, ενώ φάνηκε, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, κατώτερη των περιστάσεων.

Σε αντίθεση με την χθεσινή αυτοκριτική και το ιδιότυπο «mea culpa», η Κομισιόν σήμερα προσπάθησε καταρχήν να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της επίμαχης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει γραφεί απλώς από υπαλλήλους και εν πάσει περιπτώσει δεν έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ώστε να αποτελεί επίσημο έγγραφο και επίσημη θέση του διεθνούς οργανισμού.


'Άλλες αποφάσεις θα έθεταν σε κίνδυνο Ελλάδα και ευρωζώνη

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ ωστόσο δέχθηκε καταιγισμό σκληρών ερωτήσεων από δημοσιογράφους, αναφορικά με τις επικρίσεις για το ότι δεν έγινε κούρεμα του χρέους το 2010, κάτι που θα στοίχιζε κατά πολύ λιγότερο και στους Έλληνες αλλά και στους Ευρωπαίους φορολογούμενος. Ο κ. Ο Κόνορ απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έλαβε χώρα διότι η κατάσταση στις χώρες της ευρωζώνης είναι αλληλένδετη και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε συστημικό πρόβλημα, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για τη διατήρηση των ισορροπιών εντός της ευρωζώνης, ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή της.

Η Κομισιόν εξέφρασε επίσης την κάθετη διαφωνία της απέναντι στις επικρίσεις του ΔΝΤ σχετικά με τη μη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν «η πρώτη φορά που εφαρμοζόταν ένα τέτοιο πρόγραμμα» όπως αυτό που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και πως επρόκειτο εν ολίγοις για μία τρόικα που συστάθηκε «ως τείχος προστασίας μέσα σε λίγες εβδομάδες», χωρίς να υπάρχει από πλευράς ΕΕ προηγούμενη εμπειρία. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία και κίνηση του μηχανισμού προσφυγής της Ελλάδας σε χρηματοδότηση μέσω του ETΧΣ και ΕΜΣ.


Αξιολόγηση των πεπραγμένων από την Κομισιόν

Ο κ. Ο Κόνορ τόνισε ωστόσο ότι οι περιστάσεις ήταν «εξαιρετικές», λέγοντας ότι μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009 και 2010 ή μια αναδιάρθρωση του χρέους τότε θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της ευρωζώνης.«Εάν κοιτάξουμε πίσω μετά από τρία χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει με διαφορετικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ο Κόνορ, οι εικασίες για αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ συνέβαλαν κατά την κρίσιμη περίοδο 2010-2011στη δημιουργία ενός άκρως αρνητικού κλίματος για επενδύσεις στη χώρα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις δυσκολίες, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη, επηρέασαν και την εφαρμογή των όρων του ελληνικού προγράμματος. Κλείνοντας, είπε πως τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ αλλά και τα κράτη μέλη έχουν συλλογική ευθύνη για όσα αποφασίστηκαν εν έτει 2010.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου