Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική


6/6/2013

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης μετά την ομολογία

Να ρίξει τους τόνους μετά την θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και η παραδοχή των λαθών εκ μέρους του οργανισμού, επιχείρησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος δέχτηκε σήμερα Πέμπτη βροχή ερωτημάτων γύρω από το θέμα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική, δεν υπήρχε προηγούμενο και έπρεπε να υπάρξει άμεση αντίδραση και διαχείριση του προβλήματος για να προλάβουμε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες».

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Τζέρι Ράις ρωτήθηκε τόσο για τις σημερινές επικρίσεις που δέχθηκε το Ταμείο από ευρωπαϊκούς κύκλους, όσο και για τις επιπτώσεις των λανθασμένων εκτιμήσεων.

«Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Ράις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση (στην οποία περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις για λανθασμένους υπολογισμούς) αφορά το πρώτο μνημόνιο του 2010, τονίζοντας ότι το τωρινό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά και η Ελλάδα έχει καταφέρει "σημαντική πρόοδο", ενώ επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Για την κριτική από την Ευρώπη, ο κ. Ράις απέφυγε να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε σχόλια, σημειώνοντας ότι κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες και έχει καθήκον να κάνει την εκτίμησή του. «Εμείς, στο ΔΝΤ, έχουμε μεγάλο σεβασμό σ' αυτό το δικαίωμα», είπε.

Ο κ. Ράις ανέφερε ότι τα μέλη της τρόικας διατηρούν «στενή συνεργασία» και «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Η τρόικα έχει δουλέψει καλά και λειτουργεί καλά» για την τήρηση του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, σε κάποιο άλλο σημείο υποστήριξε ότι τότε υπήρξε συγκέντρωση «λανθασμένων στοιχείων και πληροφοριών» που συνέτειναν στο να υπάρξουν «λανθασμένες εκτιμήσεις».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν οραματιζόμαστε νέα συμμετοχή του επίσημου τομέα».

Ο κ. Ράις τόνισε επίσης ότι «ούτε προγραμματίζουμε συζητήσεις για το θέμα του χρέους σ' αυτό το σημείο» και πως «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι συμφωνήθηκε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, συμπληρώνοντας ότι στις αρχές του 2014 οι εταίροι της Ελλάδας αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα και να αποφασίσουν για νέα αποτίμηση στις αρχές του 2015, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των δυο προηγούμενων ετών, 2013 και 2014.

Απαντώντας σε ερώτημα αν έχουν παραβιαστεί οι κανονισμοί του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ράις απάντησε αρνητικά και ότι κάθε πολιτική που ακολουθείται από το Ταμείο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι αναφορές του κ. Ράις για την Ελλάδα ήταν εκτενείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε συνοπτικά αναφορές της έκθεσης του Ταμείου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τότε επικρατούσε αβεβαιότητα και θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις για να αποφευχθεί η μετάδοση του ελληνικού προβλήματος σε άλλα κράτη.

Τέλος, για την Κύπρο ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται στο νησί μέσα στον Ιούλιο και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι «η κάθε χώρα είναι διαφορετική περίπτωση».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου