5/6/2013
Στη σύνθεση και τα αιτήματα των διαδηλωτών στην Πλατεία Ταξίμ αναφέρεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung που παρατηρεί: «Δίπλα στους γνήσιους Τούρκους εθνικιστές στέκονται Κούρδοι, που ζητούν αυτονομία. Οι παλαιές κατηγορίες δεξιάς και αριστεράς δεν ισχύουν πλέον. Πρόκειται μάλλον για ένα κίνημα συγκρίσιμο με αυτό των νεολαιίστικων κινημάτων της Ευρώπης. Οι περισσότεροι απορρίπτουν το αυταρχικό κράτος, το οποίο εξακολουθεί εν πολλοίς να χαρακτηρίζει την Τουρκία. Οι διαδηλωτές θέλουν μια κοινωνικά και πολιτικά πιο φιλελεύθερη χώρα. Υπό την έννοια αυτή, το κίνημα των διαδηλωτών θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Εάν η Τουρκία τα καταφέρει, θα μπορούσε να καταστεί πραγματικά πρότυπο για τις χώρες της Εγγύς Ανατολής», επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.
«Ο Ερντογάν ενσαρκώνει το περίφημο 'τουρκικό μοντέλο', το οποίο έχει καλή φήμη στον αραβικό κόσμο και τη Δύση, καθώς καταδεικνύει ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τον καπιταλισμό και τη Δημοκρατία», παρατηρεί η γαλλική Le Figaro και διευκρινίζει: «Ωστόσο, με τον χρόνο αλλά και με την αλαζονεία που αναπτύσσει με την μονοπωλιακή άσκηση της εξουσίας, ο μεταρρυθμιστής Ερντογάν απέκτησε τα αυταρχικά χαρακτηριστικά ενός συντηρητικού ισλαμιστή…Οι διαμαρτυρίες στην Πλατεία Ταξίμ ίσως να είναι μόνον ένας σπινθήρας, ωστόσο συνιστούν αμφισβήτηση του τόσο φημισμένου τουρκικού μοντέλου», αποφαίνεται η Le Figaro.
Η γερμανική Die Welt αναφέρεται στη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη σύγκριση του Ατατούρκ με τον Ερντογάν: «Ο Ατατούρκ στηρίχθηκε στον στρατό για να εκσυγχρονίσει βίαια την Τουρκία, καταπιέζοντας το καθυστερημένο Ισλάμ. Η πολιτική ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίμησε να συνενώσει τα αποκλίνοντα στοιχεία στο αστερισμό ενός μετριοπαθούς ισλαμισμού. Ονειρεύτηκε δυνατά μια νεοοθωμανική εποχή στη Μεσόγειο. Τώρα η διάλυση των γειτονικών χωρών, Συρίας, Λιβάνου και Ιράκ απειλεί και την ίδια την Τουρκία. Τώρα αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η απόφαση να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρή θέση και θα πρέπει να πιέσει τον Ερντογάν να μετριάσει τον αυταρχικό και ισλαμιστικό χαρακτήρα της πολιτικής του. Μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στην νοτιοανατολική πτέρυγα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της θετικής κληρονομιάς των Ατατούρκ και Ερντογάν», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου