7/6/2013
O Β. Σόιμπλε απορρίπτει εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της ευρωζώνης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Μιλώντας στην επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα κράτη της ευρωζώνης.
Προηγουμένως, το ΔΝΤ σε έκθεσή του σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπου επισημαίνονται σφάλματα και παραλείψεις, είχε παραπέμψει σε απόφαση της ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών υποχρεώσεων. Όπως φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η εν λόγω ανακοίνωση δεν συνιστά δέσμευση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται απλά για μια ερμηνεία του ΔΝΤ φέρεται να σχολίασε ο Γερμανός υπουργός.
"Άγριες θεωρίες συνωμοσίας"
«Ναι, το πρώτο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο. Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε βελτιώσεις στο δεύτερο πρόγραμμα», διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο. Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (afp), οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση διορθώθηκαν στη συνέχεια. Όσον αφορά την «αυτοκριτική αξιολόγηση του ΔΝΤ», αυτή χαιρετίζεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Η ανάλυση καθιστά σαφές πόσο δύσκολη και πόσο ιδιάζουσα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα το 2010. Από τότε υποχρεωθήκαμε να διδαχθούμε πολλά», αναφέρει το υπουργείο, σύμφωνα με το afp, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια «η Γερμανία δραστηριοποιήθηκε προκειμένου να υιοθετηθεί μια ευρεία και δομική προσέγγιση του ζητήματος έτσι ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί στη ρίζα του». Σύμφωνα με το Βερολίνο, «σήμερα είναι σε όλους σαφές ότι αυτός ήταν ο ορθός δρόμος». Πέραν τούτου, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι το 2010 δεν ετίθετο καν προς συζήτηση το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» εξαιτίας του φόβου να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης η κρίση. Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι στη Γερμανία ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας εξαιτίας της έκθεσης του ΔΝΤ και της παραδοχής των σφαλμάτων που έγιναν στο πρώτο μνημόνιο. «Όλα αυτά είναι άγριες θεωρίες συνωμοσίας», δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πιέσεις προς Ευρωπαίους με στόχο ένα νέο «κούρεμα»
Είναι σαφές ότι το έγγραφο του ΔΝΤ αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας του Ταμείου, το οποίο αναγκάστηκε να αποκλίνει από τους κανόνες του προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Διαπιστώνοντας ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, «το ΔΝΤ ρίχνει την ευθύνη της αποτυχίας στους άλλους εμπλεκομένους» παρατηρεί η Μεγκάν Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence. Είναι εξίσου σαφές ότι στόχος της έκθεσης του ΔΝΤ είναι να εντείνει τις πιέσεις στους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου αυτοί να συμφωνήσουν σε ένα ακόμη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως παρατηρεί και το Spiegel-Online σε ανάλυσή του. «Η κριτική που ασκεί το ΔΝΤ οφείλεται στην αυξανόμενη νευρικότητα των αυτοαποκαλουμένων διασωστών, καθώς πλησιάζει η στιγμή που θα καταστεί αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους», εκτιμά η Rheinische Post. Οι διασώστες απέτυχαν, «καθώς περιορίστηκαν στην επιβολή της λιτότητας στην Αθήνα και στη μείωση του ρίσκου για το ευρώ, ξεχνώντας με τον τρόπο αυτόν την προοπτική για τους Έλληνες», υποστηρίζει η Tagesspiegel
Σε κάθε περίπτωση, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη γερμανική κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις εκλογές είναι η έναρξη μιας συζήτησης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου