Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Αυτοκριτική» ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα


6/6/2013

Αίσθηση μιας έστω και περιορισμένης αυτοκριτικής αποπνέει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία γίνεται απολογισμός για το πρώτο πρόγραμμα που αποφασίσθηκε τον Μάιο του 2010.

Στην έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται η χρήση λάθος πολλαπλασιαστή, και ο επικεφαλής του προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε ότι απο εδώ και στο εξής ο πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιείται ειναι μεγαλύτερος. Απαντώντας σε ερώτηση της DW, ο κ. Τόμσεν σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μαθαίνουμε καθώς προχωράμε και αλλάζουμε συνεχώς καθώς μεταβάλλονται και εξελίσσονται οι συνθήκες».

Η έκθεση επισημαίνει την αναγκαιότητα μίας νέας ελάφρυνσης του χρέους, υπενθυμίζει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για λήψη μέτρων προς αυτη την κατεύθυνση, και μάλιστα καλεί την ευρωζώνη να εξετάσει μία «εμπροσθοβαρή προσέγγιση» στο θέμα.
Αναφέρει ότι οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου είχαν εκφράσει από την αρχή επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, η ευρωζώνη δεν συναίνεσε στο «κούρεμα» τότε, ενώ πολλές εκτιμήσεις απεδείχθησαν υπεραισιόδοξες - για την ύφεση, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και την επιστροφή στις αγορές - υιοθετήθηκαν για να φανεί το χρέος βιώσιμο.


Κριτική στην Ελλάδα για καθυστερήσεις

Το Ταμείο ασκεί κριτική και στην ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, τις αποκρατικοποιήσεις και την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, ενώ σημειώνει ότι στην αποτυχία συνετέλεσαν επίσης η πολιτική αστάθεια στη χώρα και οι δημόσιες αμφισβητήσεις γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι που αύξησε την αβεβαιότητα.

Για τη συνέχεια, σημειώνει ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για την περίοδο 2013-2014. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τόμσεν, δήλωσε πως εάν την περίοδο 2015 – 2016 υπάρξει κενό άνω του 4,5% του ΑΕΠ, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα χρειασθεί να λάβει κι άλλα μέτρα. Όμως, εάν το κενό είναι μικρότερο, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


«Δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση φόρων»

Πάντως, η έκθεση αναφέρει πως και η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε σε δημόσιες δηλώσεις της ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση φόρων, όπως επιθυμεί να πράξει η ελληνική κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ την εστίαση και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τέλος, σύμφωνα με το Ταμείο, η ύφεση φέτος θα είναι 4,9% (αντί πρόβλεψης 4,2%) και το 2014, αντί για την προβλεφθείσα ανάπτυξη 0,6%, θα υπάρξει και πάλι ύφεση 1,4%, μια αρνητική εξέλιξη που εάν επαληθευθεί θα αυξήσει και την αναγκαιότητα ενός νέου «κουρέματος».

Πηγή  Deutsche Welle



Ασκήσεις αυτοκριτικής από το ΔΝΤ

6/6/2013

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των γερμανικών εφημερίδων αναπαράγουν την παραδοχή λαθών του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως προέκυψε από στοιχεία εσωτερικού εγγράφου του Ταμείου, τα oποία δημοσιοποιήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον. «Το ΔΝΤ ασκεί αυτοκριτική» σημειώνει σε τίτλο της η ιστοσελίδα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και επισημαίνει: «Υπερβολική επιβάρυνση μέσω των μεταρρυθμιστικών όρων. Το ΔΝΤ υποτίμησε τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και παραδέχθηκε λάθη στο πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα που πλήττεται από την κρίση».

«Το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαδικασία διάσωσης» γράφει η διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Το ΔΝΤ ασκεί ασυνήθιστα σαφή αυτοκριτική σε ό,τι αφορά στην ελληνική διάσωση. Σκληρά λόγια επιφυλάσσει ωστόσο και για άλλους», σχολιάζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στην κριτική που ασκεί το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επέρριψε απειρία στη διαχείριση κρίσεων, επισημαίνοντας ακόμη ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των πολιτικών αντιστάσεων που παρατηρήθηκαν για μεγάλο διάστημα εντός της ευρωζώνης.

Το Spiegel Online σημειώνει ότι πρόκειται για «ασυνήθιστα ειλικρινή γλώσσα» και υπογραμμίζει: «Εν μέρει φταίει και η ίδια η Ελλάδα για την καταστροφή, γράφει το ΔΝΤ. Η χώρα προώθησε πολύ αργά τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις. Κριτική ασκείται επίσης και για τη συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ στο πλαίσιο της τρόικα. Υπήρξαν προβλήματα συντονισμού και διαφορετικοί στόχοι, σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ».

Πηγή  Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου