6/6/2013
Μετά τη απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει αντισταθμιστικούς δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ το Πεκίνο απαντά, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στο κρασί που εισάγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα φθηνά ηλιακά πάνελ made in China που πλημμύρισαν την Ευρώπη υποχρέωσαν την Κομισιόν να αντιδράσει διαμηνύουν οι Βρυξέλλες δικαιολογώντας την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ. Το ποσοστό των δασμών ξεκινά από το 11,8% και θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο στο 47,6%, εάν μέχρι τότε Βρυξέλλες και Πεκίνο δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, η τιμή που θα έπρεπε να πωλούνται τα κινεζικά πάνελ στην Ευρώπη θα έπρεπε να είναι κατά 88% υψηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα. Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε και οι επιπτώσεις του δεν είναι δυνατόν να υπολογισθούν ακόμη. Το Πεκίνο απάντησε ήδη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί.
Η υπόθεση της εισαγωγής των φθηνών κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων εξοργίζει εδώ και καιρό τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις ελέγχουν ήδη το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς της «ηλιακής βιομηχανίας». Οι τιμές των ηλιακών πάνελ βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ελεύθερη πτώση. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 70%. Η Κίνα, το 2011 προμήθευσε την ΕΕ με πάνελ αξίας περίπου 21 δισ. ευρώ.
Οι Κινέζοι και «η στρέβλωση της αγοράς»
Η επιβολή αντισταθμιστικών δασμών στα κινεζικά πάνελ αναμένεται να «φρενάρει» αυτή την εξέλιξη. Όπως υποστηρίζει ο Συάμ Μέτα, αναλυτής επί ενεργειακών θεμάτων της αμερικανικής εταιρείας GTM Research, «η Κομισιόν παρακολουθεί το θέμα από το 2012 με έμφαση στο ερώτημα εάν επιδοτούνται οι Κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών προϊόντων, έτσι ώστε να μπορούν να πωλούν κάτω από την τιμή κόστους».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η αγορά φωτοβολταϊκών αναπτύχθηκε ασυνήθιστα γρήγορα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, κυρίως εξαιτίας των κρατικών επιδοτήσεων. Αργότερα με τις περικοπές των επιδοτήσεων, πολλοί κατασκευαστές διαπίστωσαν δραματική μείωση των περιθωρίων κέρδους. Η γερμανική εταιρεία Solar World επιρρίπτει στους Κινέζους ανταγωνιστές της «στρέβλωση της αγοράς». Με τις αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις, οι Κινέζοι μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε τιμή κάτω του κόστους, υποστηρίζει η Solar World. Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζονται και άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που κατηγορούν τις κινεζικές εταιρείες για «στρατηγική-ντάμπινγκ».
Ωστόσο η κριτική δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Το 2012 και οι Αμερικανοί επέβαλαν αντισταθμιστικούς δασμούς στα ηλιακά πάνελ από την Κίνα. Κάποιες κινεζικές εταιρείες, όπως η CSun για να αποφύγουν τους δασμούς μετέφεραν την παραγωγή σε χώρες όπως η Ταιβάν και η Μαλαισία.
Το Βερολίνο διαφωνεί με την πρωτοβουλία της Κομισιόν
Η εξέλιξη της υπόθεσης προβληματίζει τους ειδικούς αλλά και τη Γερμανία. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Φίλιπ Ρέσλερ χαρακτήρισε σοβαρό λάθος την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει αντισταθμιστικούς βαθμούς στα κινεζικά πάνελ. Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει το ντάμπινγκ των κινεζικών προϊόντων, διαφωνεί με την πρωτοβουλία της Κομισιόν και τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Κίνα. Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση της καγκελαρίου Μέρκελ, όταν υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.
«Πρόκειται για ένα παιγνίδι υψηλού ρίσκου, που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην Ευρώπη»,προειδοποιεί ο Κινέζος οικονομολόγος Χουάνγκ Βέιπινγκ, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο να ακυρώσει η Κίνα παραγγελίες ευρωπαϊκών αεροσκαφών τύπου Airbus. «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης», υποστηρίζει και ο καθηγητής Οικονομίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου Λίου Γουανχούν.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου