Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σαμαράς: Χωρίς ανεργία και λαθρομετανάστες δεν υπάρχει εξτρεμισμός


7/6/2013

«Το success story της Ελλάδας είναι και success story της Ευρώπης», είπε στο Ελσίνκι

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση αλλά κρίση ανεργίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από το Ελσίνκι μιλώντας στο φόρουμ του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι έχουμε ένα νεοναζιστικό κόμμα που φθάνει δημοσκοπικά στο 12% ωστόσο οι άνθρωποι που το ψήφισαν δεν το έκαναν από ιδεολογία, ψήφισαν ενάντια στην κρίση. Ο  εξτρεμισμός, είπε ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπιστεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των λαθρομεταναστών.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σαμαράς είπε ότι το «success story της Ελλάδας είναι και  success story της Ευρώπης». Υπογράμμισε ότι το «κόνσεπτ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν είναι στατικό αλλά πρέπει να ειδωθεί μέσα από την διαδικασία ανάπτυξης της Ευρώπης για να περάσουμε στην φάση της πολιτικής ένωσης». Αντιστικτικά έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου ορισμένες Πολιτείες πληρώνουν από τον προϋπολογισμό τους την κάλυψη του ελλείμματος άλλων Πολιτειών.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την Ελλάδα, λέγοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης. Τα καλά νέα, είπε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι κάνουμε πρόοδο, σταθεροποιούμε τη χώρα, αποφύγαμε την έξοδο που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και θα ήταν κακό και για την ΕΕ, πετύχαμε τη μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει. Πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας απήυθηνε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον ομόλογό του της Φινλανδίας, κ. Γιούρκι Κατάινεν. Ο κ. Κατάινεν αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα επισκεφθεί τη χώρα μας μαζί με ομάδα επιχειρηματιών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί σύντομα δια της διπλωματικής οδού.

Η Ελλάδα πληρώνει το κόστος της λαθρομετανάστευσης

Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, καθώς η χώρα έχει μείωση του ΑΕΠ για έκτη χρονιά που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, η ανεργία είναι στο 27% και στους νέους πάνω από 60%. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πληρώνει το κόστος από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα με αποτέλεσμα να έχουμε περί τους δύο εκατομμύρια λαθρομετανάστες στην χώρα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ που δεν έχει πιάσει τους στόχους που είχε θέσει το 2000 παρότι ορισμένες χώρες του Βορρά έχουν ενισχύσει την θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό, ενώ αντίθετα οι χώρες του Νότου έχουν υποχωρήσει.

Πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ, ο κ. Σαμαράς πρότεινε κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, ζητώντας να τεθεί η αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υπό την ομπρέλα της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ακολούθως να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας.

Θέλοντας να διευρύνει την ατζέντα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ μίλησε για το ενεργειακό έλλειμμα και την δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να συμβάλλει στην ενεργειακή της επάρκεια. «Η Ελλάδα έχει ευλογηθεί με τρεις τρόπους καθώς έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, βρίσκεται στον δρόμο των αγωγών για την Ευρώπη και τρίτον έχει ενεργειακά αποθέματα στην επικράτειά της», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πάντως την σημασία να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης η αξιοποιήση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα και να διευθετηθούν με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι όποιες πολιτικές αμφισβητήσεις μπορεί να υπάρχουν.

Η κυβέρνηση για την κόντρα ΕΕ - ΔΝΤ

Όσον αφορά στη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τα λάθη στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, ανώτατη κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας σχετικά, υπογράμμιζε ότι «τον πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες, αλλά να λύσει τα προβλήματα του αύριο».

Η ίδια πηγή έλεγε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει έχει λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την ΕΕ, πρόσθετε όμως ότι την κριτική στο πρόγραμμα την έχει κάνει εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα δικαιώνεται.

Η συζήτηση αυτή όμως, συνέχιζε, μπορεί έχει οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα -που υπέστη τις συνέπειες- για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εξής, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Πηγή

Η έκθεση του ΔΝΤ εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου