Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

FT: Απειλεί το ΔΝΤ με αναστολή πληρωμής δόσεων για την Ελλάδα


20/6/2013

Το ΔΝΤ ζητά από Ε.Ε. την κάλυψη της χρηματοδοτικής "τρύπας" στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 3-4 δισ. Απειλεί να σταματήσει την πληρωμή δόσεων προς Αθήνα από το τέλος του μήνα. Πώς προέκυψε το πρόβλημα για το οποίο δεν φταίει η Ελλάδα! Τι λένε ΔΝΤ, Ντάισελμπλουμ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοιμάζεται να αναστείλει τις δόσεις προς την Ελλάδα από τον επόμενο μήνα, εφόσον οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 3 -4 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στο χειρισμό του προγράμματος διάσωσης.

Το κενό δημιουργήθηκε μετά την άρνηση των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι ακόμα και το κουτσουρεμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε η Αθήνα τον περασμένο χρόνο, έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την Ελλάδα τόνισαν ότι σε αντίθεση με προηγούμενα ολισθήματα στο πρόγραμμα διάσωσης, το λάθος δεν προέρχεται από την Αθήνα αλλά από τις άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Επίσης, έριξαν το φταίξιμο για τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις σε "εξωτερικές πιέσεις".

Η απόκλιση θα αναγκάσει τους υπουργούς Οικονομικούς της ευρωζώνης να συζητήσουν "εναλλακτικές πηγές" χρηματοδότησης, ανέφερε ο αξιωματούχος, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενός νέου προγράμματος διάσωσης ως το τέλος του έτους.

Όμως, η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» λόγω των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, στις 22 Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, η Άγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να καταθέσει οποιοδήποτε αίτημα για επιπλέον βοήθεια στη γερμανική Βουλή, καθώς πιθανότατα θα αντιμετώπιζε μεγάλες αντιστάσεις.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητούσαν την «τρύπα» στο πρόγραμμα στη συνάντηση της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, αλλά η απόφαση για το πώς θα καλυφθεί δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το φθινόπωρο, τόνισαν αξιωματούχοι.

Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η «τρύπα» το αναγκάζει να σταματήσει τις εκταμιεύσεις δόσεων της βοήθειας στα τέλη Ιουλίου, υπογράμμισε πηγή που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν διασφαλισμένους τουλάχιστον 12 μήνες χρηματοδότησης για να λάβει βοήθεια από το Ταμείο με βάση πρόγραμμα διάσωσης. Η «τρύπα» της τάξεως των 3-4 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται μόνο έως τα τέλη Ιουλίου του 2014.

Η στάση του ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας έχει σκληρύνει. Πρόσφατα παραδέχθηκε λάθη στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ άσκησε κριτική στην ευρωζώνη που δεν συναίνεσε νωρίτερα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το χρηματοδοτικό κενό είναι ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα σε μια στιγμή που εμφανίζονταν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και γίνονται προσπάθειες για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα.

Μια εναλλακτική για την συνέχιση της βοήθειας από την ευρωζώνη θα είναι η Αθήνα να καθυστερήσει τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά αυτό θα πλήξει την προσπάθεια ανάκαμψης μιας οικονομίας που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση επί πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να εκδώσει περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά αυτό είναι κάτι που οι δανειστές έχουν επιχειρήσει να περιορίσουν.

Το τελευταίο αυτό χρηματοδοτικό κενό προκύψει από τη στιγμή που εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες κλήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μετακυλίσουν 3,7 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, αρνήθηκαν να το πράξουν όταν έφτασε η πρώτη λήξη τον περασμένο μήνα. Αυτό ανάγκασε τους δανειστές να επιταχύνουν την πληρωμές δόσεων που αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν για άλλους σκοπούς αργότερα στη διάρκεια του προγράμματος.

Σύμφωνα με τρεις υψηλά ιστάμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες εμπόδισαν την μεταβίβαση των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα, κίνηση που θα προσέφερε 2,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα φέτος. Στις χώρες περιλαμβάνονταν και η Γαλλία, η οποία τις τελευταίες ημέρες υποχώρησε, λένε οι αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα απέτυχε να πουλήσει την ΔΕΠΑ, την εταιρεία φυσικού αερίου και οι πωλήσεις άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζουν «προκλήσεις», σημειώνουν.

Τα προβλήματα στο ελληνικό πρόγραμμα έρχονται σε μια στιγμή που οι υπουργοί οικονομικών το βράδυ της Πέμπτης καλούνται να συζητήσουν για αλλαγές στο πρόγραμμα της Κύπρου μετά από γραπτό αίτημα του προέδρου της χώρας για ριζικές αλλαγές στο πώς θα αναδιαρθρωθούν οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Σε γράμμα προς τους Financial Times ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του νησιού κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε τη δέσμευση στην επίτευξη των όρων του προγράμματος διάσωσης, αλλά ένοιωσε την ανάγκη να θέσει θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επίτευξη των στόχων.

«Ο στόχος της παρέμβασης του προέδρου ήταν να λάβουν γνώση οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σημαντικών θεμάτων που απειλούν την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», γράφει ο κ. Στυλιανίδης.

Αντιδράσεις από Ντάισελμπλουμ, ΔΝΤ

Η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη για έναν ακόμη χρόνο. Δεν υπάρχει "τρύπα", υπό την προϋπόθεση ότι η επιθεώρηση της προόδου του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, τόνισε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.  

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του μετά το δημοσίευμα των Financial Times, αργά το βράδι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Ελλάδα: 

"Η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται. Η αποστολή που αποχώρησε την Τετάρτη έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Η προτεραιότητα παραμένει, οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται βάσει του προγράμματος. Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα ανακύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη έως τα τέλη Ιουλίου του 2014".

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου