Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος


11/7/20123

Έκθεση από την Κομσιόν

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός... τροχιάς το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και να χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Κομισιόν, ανοίγοντας... παράθυρο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός του 2013.

Όμως αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εντός του έτους.

Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά στις «αβεβαιότητες» και τα «ρίσκα» του προγράμματος με κορυφαίο όλων τη μεγάλη υστέρηση στα έσοδα, η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό. Είναι χαρακτηριστικό πως στην έκθεση διατυπώνονται ανοικτά «επιφυλάξεις για τη βούληση και την ικανότητα των ελληνικών αρχών να συλλέξουν τα φορολογικά έσοδα αποτελεσματικά και ικανοποιητικά».

Οι δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής στο μέτωπο των εσόδων φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ακόμη κι εντός του τρέχοντος έτους. «Η αποτυχία στη βελτίωση των εσόδων θα σηματοδοτούσε την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που ανακύπτει» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η οποία εξετάστηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας σε τηλεοπτική του παρέμβαση (Σκάι) υπογράμμισε πως η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup ότι έχει κλείσει το φετινό δημοσιονομικό κενό και ως εκ τούτου δεν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. «Για το 2014 το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Δεν γνωρίζουμε τώρα τι θα γίνει το 2015 και το 2016», προσέθεσε ο υπουργός. Οι φόβοι της Κομισιόν μεγεθύνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους εισοδήματος, ακινήτων και τέλη για τα ΙΧ. «Η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα η Κομισιόν διαβλέπει τα ακόλουθα «ρίσκα»:
  • Καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και τη φορολογική διοίκηση.
  • Κεκτημένα συμφέροντα τα οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.
  • Συνεχείς υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΥΥ.
  • Ο ρυθμός εξόφλησης του χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν είναι ο αναμενόμενος. «Η ροή του χρήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον προγραμματισμό», τονίζεται.
  • Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα έσοδα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
  • Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής το τρέχον έτος αλλά και της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Ως αποτέλεσμα είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και συνεπακόλουθα η σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους. Στην έκθεσή της η Κομισιόν υπολογίζει τη δημοσιονομική απόκλιση της διετίας 2013 - 2014 στα 2 δισ., η οποία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα καλυφθεί με:
  • Την εφαρμογή του θεσμού του claw back στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές (επιβολή πλαφόν στις δαπάνες, με τις υπερβάσεις να τις επωμίζονται οι φορείς).
  • Την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αεροσκάφη και πισίνες.
  • Την αύξηση του παραβόλου για τις δίκες.
  • Την επιβολή από τον Οκτώβριο τέλους ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής.
  • Τη μείωση εξοπλιστικών δαπανών.
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015-2016, αυτό εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και τα μέτρα που θα το καλύψουν θα πρέπει να αποφασιστούν το φθινόπωρο στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας. Τέλος, η Κομισιόν δεν αλλάζει τους στόχους για τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι αναμένει ύφεση 4,2% για εφέτος και ανάκαμψη 0,6% για το 2014, ανεργία 27% και 26% αντίστοιχα.

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Σκέψεις να διατηρηθεί το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2014

Στο... τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο να διατηρηθεί και το 2014 το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος, η οποία διέρρευσε χθες. Οι τελικές αποφάσεις για το μοντέλο φορολόγησης των ακινήτων που θα ισχύσει την επόμενη χρονιά θα ληφθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του νέου ελέγχου από την τρόικα.

Μέχρι στιγμής οι εμπειρογνώμονες της τρόικας φαίνεται ότι δεν έχουν πειστεί πως ο μηχανισμός είσπραξης του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από τις ΔΟΥ θα είναι αποτελεσματικός, ώστε να αποφέρει ετήσια έσοδα μεταξύ 2,7 και 2,9 δισ. ευρώ. «Τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2014, τα οποία θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση αυτή (εννοείται ο Ενιαίος Φόρος), θα επανεκτιμηθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2013, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα συμπεριλαμβανομένης της παράτασης ήδη νομοθετημένων ρυθμίσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί οποιαδήποτε υστέρηση προκύψει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν.

Διατύπωση η οποία... φωτογραφίζει την πιθανή παράταση του Εκτακτου Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για άλλον έναν χρόνο. Επίσης, γνωστοποιείται πως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε η δημιουργία του μοντέλου υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις αγοραίες. Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, «ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες χρονολογούνται από το 2007». Όπως προστίθεται βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία θα απαιτήσει μερικούς μήνες ακόμα ώσπου να ολοκληρωθεί. «Το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών του 2007 στα σημερινά δεδομένα», σημειώνεται

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου