Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Σαρλ Βιπλό: «Είμαι βέβαιος ότι κάτι θα γίνει με το χρέος»


21/9/2013

Οι Γερμανοί το έχουν... τούμπανο κι εμείς κρυφό... καμάρι: Για τον Σαρλ Βιπλό, η νέα κυβέρνηση που θα διαμορφωθεί στο Βερολίνο μετά τις εκλογές της Κυριακής, πρόκειται να λάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με την Ελλάδα και ειδικότερα, το πρόβλημα του -μη βιώσιμου- χρέους της. Μιλώντας αποκλειστικά στην «ΗτΣ», ο επιφανής Γάλλος οικονομολόγος δηλώνει βέβαιος ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κινητικότητα στο Βερολίνο γύρω από το ελληνικό πρόβλημα. Το μόνο ερώτημά του, είναι το πόσο τολμηρές θα είναι οι όποιες πρωτοβουλίες της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Αυτό θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό κι από τη σύστασή της, τονίζει ο κ. Βιπλό. Η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ είναι βέβαιη και συνεπώς αυτή θα συνεχίσει να είναι το ισχυρό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης. Αν όμως, λέει, διαμορφωθεί τελικά μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών, αυτό θα είναι ένα ευνοϊκό σενάριο για την Ελλάδα, καθώς οι τελευταίοι έχουν ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας και της προώθησης ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το Βερολίνο να εγκαταλείψει τις «τρελές πολιτικές λιτότητας» που επιβάλλει στην Αθήνα. Πάντως, δεν δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος, διότι όπως χαρακτηριστικά λέει «ας μην ξεχνάμε ότι και ο (σ.σ. ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών) Πέερ Στάινμπρουκ, είναι επίσης... Γερμανός!».

Σύμφωνα με τον κ. Βιπλό, το μεγάλο παιχνίδι θα παιχτεί γύρω από το ζήτημα του τεράστιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο πανθομολογούμενα η ίδια είναι αδύνατον να αποπληρώσει. «Είναι βέβαιο ότι κάτι θα γίνει», υποστηρίζει. Θα τολμήσει όμως η Γερμανία να ανοίξει το θέμα της διαγραφής χρέους; Ο κ. Βιπλό θεωρεί πως, ναι. Και εξηγεί: «Ανοικτά οι Γερμανοί διαψεύδουν κατηγορηματικά και προς πάσα κατεύθυνση οτιδήποτε σχετικό με διαγραφή χρέους. Άλλωστε η κατηγορηματική αυτή διάψευση είναι και προεκλογική δέσμευση της Άγκελα Μέρκελ. Ανεπίσημα, όμως, οι Γερμανοί αναγνωρίζουν πως η διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Αυτό είναι κάτι που έχω εισπράξει και μέσα από τις δικές μου επαφές». Σύμφωνα με τον κ. Βιπλό μια γερμανική πρωτοβουλία για το χρέος της Ελλάδας δεν πρόκειται να αργήσει πολύ. Εκτιμά δε ότι ως το τέλος του 2013 είναι αρκετά πιθανό «αν δεν έχουμε δει δράση στην κατεύθυνση της διαγραφής χρέους, να είμαστε κοντά σε κάποια σχετική απόφαση».


Μείωση στα επίπεδα του 50%-60% του ΑΕΠ

Η Ελλάδα χρειάζεται, λέει, μια διαγραφή που θα φέρει το χρέος της αρκετά κάτω από το 100% του ΑΕΠ της. Ιδανική θα ήταν μια μείωση του χρέους στα επίπεδα του 50%-60% του ΑΕΠ, όμως, κάτι τέτοιο δεν το θεωρεί αρκετά πιθανό, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπ' όψιν το πόσο πρόχειρα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ελλάδας ως σήμερα, με όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί να διέπονται από αναβλητικότητα και τιμωρητική διάθεση προς την Αθήνα.

Ο ίδιος προβλέπει μια συμφωνία τύπου Λέσχης των Παρισίων (σ.σ. της άτυπης αυτής συνέλευσης που πραγματοποιείται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση στη γαλλική πρωτεύουσα μεταξύ πιστωτών που έχουν δανείσει χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ώστε να βρεθούν ρεαλιστικά υλοποιήσιμες λύσεις) για την Ελλάδα, η οποία όπως λέει μπορεί να πάρει πολλές, πολλές, μορφές. Το ποια τελικά θα επιλεγεί έχει να κάνει κυρίως με τη σφοδρή πολιτική μάχη που θα χρειαστεί να δοθεί στο Βερολίνο, την Αθήνα αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γι' αυτό και θεωρεί πως θα ήταν καλό για την Ελλάδα να διαμορφωθεί στη Γερμανία ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών. Θα χρειαστεί, λέει, «η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αθετήσουν οι Γερμανοί πολιτικοί την υπόσχεση που έδωσαν στους ψηφοφόρους τους ότι δεν θα υπάρξει καμία διαγραφή χρέους στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Βιπλό, η Ελλάδα χρειάζεται μια μείωση του χρέους της αρκετά κάτω από το 100% του ΑΕΠ της. Για τον ίδιο, θα ήταν ιδανικό η συρρίκνωσή του στα επίπεδα του 50%-60% του ελληνικού ΑΕΠ. Όσο πιο μεγάλη η διαγραφή του χρέους, όμως, τόσο πιο δύσκολο να «πωληθεί» στους ψηφοφόρους της Μέρκελ, αλλά και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα, τονίζει, δεν είναι η μόνη χώρα-μέλος του ευρώ με πρόβλημα χρέους. Αν οι Γερμανοί συναινέσουν να της διαγραφεί το χρέος, θα πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι. Κι αν για την Ελλάδα και την Πορτογαλία το κόστος ελάφρυνσης του χρέους τους δεν είναι μεγάλο, για τις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, είναι απαγορευτικό. Γι' αυτό και σύμφωνα με τον κ. Βιπλό, ό,τι κι αν γίνει για την περίπτωση της Ελλάδας θα παρουσιαστεί, όπως πάντα, ως εξαίρεση.

Ποια ανάκαμψη;
Η θριαμβολογία των Ευρωπαίων και ειδικότερα των Γερμανών για τα τελευταία σημάδια βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη Γηραιά Ήπειρο είναι άτοπη, τονίζει ο Σαρλ Βιπλό. Σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «ανάκαμψη» έπειτα από μόλις ένα-δυο μήνες θετικών στοιχείων. Τα τελευταία μπορεί να υποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει πιάσει... πάτο κι απλώς δεν μπορεί να πάει χειρότερα.

Για τον ίδιο, ανάκαμψη σημαίνει τουλάχιστον δυο με τρία χρόνια ισχυρής ανάπτυξης με παράλληλη μείωση της ανεργίας και γενική αλλαγή του κλίματος στην οικονομία. Ως εκ τούτου, συστήνει στους Ευρωπαίους πολιτικούς να είναι φειδωλοί με τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις τους και να περιμένουν πρώτα να δουν μια σημαντική βελτίωση στο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και -κυρίως- στην απασχόληση.

Ποιος είναι

O Σαρλ Βιπλό είναι καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Graduate Institute στη Γενεύη. Έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου