Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Α. Αλαβάνος εξηγεί γιατί το ''Σχέδιο Β'' θέλει το εθνικό νόμισμα


17/9/2013

Συνέντευξη του Α. Αλαβάνου στην Εύα Αντωνοπούλου και τον Άργ Πορτοσάλτε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Ο πρόεδρος του ''Σχεδίου Β'' είπε μεταξύ άλλων για την ανάγκη επαναφοράς του εθνικού νομίσματος:

- Επιμένετε στην αντίληψη ότι μετά είναι κάτι άλλο, είναι εκτός ΟΝΕ, είναι η δραχμή;

Στην Ελλάδα κατ' αρχήν υπάρχει αυτό το παράδοξο φαινόμενο στο οποίο η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας είναι πολύ αντίθετη με την κυβέρνηση. Απ' την άλλη μεριά δε βλέπεις μια διάθεση να γίνουν εκλογές, να φύγει αυτή η κυβέρνηση να 'ρθει μία καλύτερη γιατί αυτό που λείπει είναι μία εναλλακτική λύση. Κατανοούνε ότι κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα όντας στην Ευρώπη.

Η σημασία είναι για να απαντήσουμε στα μεγάλα ζητήματα που πρώτα απ' όλα είναι η ανεργία, αλλά όχι μόνον η ανεργία, είναι να καταλάβουμε ότι είμαστε σε μια τέτοια φάση που πρέπει να δούμε έξω απ' τους κλειστούς ορίζοντες της ευρωζώνης.

- Θα ήθελα το σχόλιο σας για όσα ακούσαμε για τις προτάσεις διακυβέρνησης τα 5 + 1 σημεία από τον κύριο Τσόπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το βασικό είναι ότι καλή πρόθεση έχουν όλοι και ο Κ. Σαμαράς έχει καλή πρόθεση να βρει δουλεία ο κόσμος και ο κ. Τσίπρας έχει καλή πρόθεση κλπ. Το βασικό είναι ότι αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η εξής κεντρική ιδέα: ότι μπορούμε να καταργήσουμε τα μνημόνια χωρίς να 'ρθούμε σε σύγκρουση με την ευρωζώνη κι ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι και όλα αυτά. Εγώ λέω ότι αυτό δεν γίνεται κι αυτό μας το δείχνει η εμπειρία, μας το δείχνει η Κύπρος που προσπάθησε να το κάνει, μας το δείχνει η Πορτογαλία πριν από μερικούς μήνες όπου τότε το Συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε μέτρα της τρόικα και τι έγινε; Η τρόικα επέβαλλε ισοδύναμα μέτρα. Αντί να διώξει δηλαδή εκπαιδευτικούς έδιωξε γιατρούς, το λέω σχηματικά δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά επέβαλε ισοδύναμα μέτρα.

Εμείς υποστηρίζουμε στο ''Σχέδιο Β'' την ανάγκη να κάνουμε μερικά πράγματα τα οποία τα έχουν κάνει πάρα πολλές χώρες, για να δώσουμε απάντηση στα μεγάλα θέματα, φτώχεια, ανεργία, κακομοιριά κλπ. Το πρώτο κατά τη γνώμη μου είναι να πει ότι κάνουμε παύση πληρωμών. Παύση πληρωμών έχει κάνει και η Γερμανία στην ιστορία της, πριν από λίγα χρόνια η Ρωσία, πριν από λίγο καιρό η Ισλανδία με μεγάλη επιτυχία.

- Παύση πληρωμών σημαίνει ότι δεν δανείζομαι από κανέναν. Μπορούμε να ζήσουμε με τα δικά μας;

Αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα. Αν θέλετε το μόνο θετικό το οποίο σου δίνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή ότι έχεις μία τέτοια δημοσιονομική κατάσταση που έχεις έστω και λίγο περισσότερα έσοδα από τα έξοδα,.

- Πρέπει να χρηματοδοτηθείς για να χρηματοδοτήσεις όμως την οικονομία σου.

Έχεις το πολύ καλό ότι έχεις μία οικονομία που αργούνε τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις Αυτό είναι που δίνει την απάντηση. Δύο απαντήσεις δίνει το εθνικό νόμισμα. Πρώτον ότι μπορείς να έχεις ρευστότητα.Όποτε φωνάζετε εμπόρους εδώ πέρα, βιοτέχνες κλπ. σας ότι το κύριο πρόβλημα τους είναι η ρευστότητα και δεύτερον μπορείς να δώσεις δυνατότητα αγοραστικής δύναμης στο κοινό.

- Πώς ακριβώς είναι το σχέδιο του ''Σχεδίου Β'' για την επόμενη μέρα με την επιστροφή στη δραχμή. Πώς θα υπάρχει η ρευστότητα;

Εμείς δεν λέμε επιστροφή στη δραχμή, λέμε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Λέμε ότι πρέπει να έχει εθνικό νόμισμα, τώρα το πώς θα το βαφτίσει, θα ρωτήσουμε έναν παπά. Δεν μας ενδιαφέρει.

- Τι θα καθορίζει την αξία αυτού του νομίσματος έτσι ώστε το εισαγόμενο προϊόν απ' το οποίο εξαρτάται η Ελλάδα, η εισαγόμενη πρώτη ύλη για να παρασκευάσει τα δικά της προϊόντα αν περάσουμε στη φάση παραγωγής, να μπορεί να έχουν μία τιμή συγκεκριμένη και να μην αλλάζει κάθε λεπτό; Πώς αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό;

Έχουν γίνει πολύ σημαντικές μελέτες και σχεδιασμοί για την αποχώρηση της Ελλάδας απ' την ευρωζώνη στο εξωτερικό. Ένας καθηγητής στην Αγγλία, αν δεν κάνω λάθος στην Οξφόρδη, ο οποίος λέει ότι ξεκινάμε με μία ισοτίμηση της μίας δραχμής μ' ένα ευρώ. Ένα ευρώ είναι μία δραχμή. Όλα μετατρέπονται αυτομάτως από ευρώ σε δραχμές. Τα δάνεια μας προς τα έξω με απόφαση της κυβέρνησης.

- Πώς θα εξυπηρετήσεις αυτό ο ένα ευρώ μία δραχμή; Είναι σαν να έχεις ευρώ. Πώς θα πληρώσεις τη σύνταξη με το δεδομένο ότι δεν θα δανείζεσαι από κανέναν; Αυτό είναι προϋπόθεση, το είπαμε αυτό.

Να σας πω τι λέει η έκθεση αυτή, θα μπορείς αν θέλεις να δανείζεσαι σε δυό τρεις μήνες, εφ' όσον μπορείς να συγκρατήσεις την οικονομία. Επομένως από το ένα ευρώ μία δραχμή, μετά θα γίνει μία υποτίμηση του νομίσματος, του εθνικού νομίσματος. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει δάνεια σε ευρώ, για παράδειγμα έχετε πάρει εσείς ένα στεγαστικό δάνειο και είχατε υποθήκη το δάνειο κλπ. Πες ότι θα υποτιμήσεις 20% το εθνικό νόμισμα, το δάνειο σου θα μειωθεί κατά 20% της αξίας.

- Θα κάνουμε λεβέντες όλους όσους τα έχουν έξω (τα ευρώ)

Όποιος τα φέρει εδώ κατ' αρχήν θα υποβληθεί σε πόθεν έσχες. Δεύτερον, δεν αποκλείεις εσύ τους Έλληνες να κρατήσουν καταθέσεις σε συνάλλαγμα μέχρι ένα ορισμένο ποσό. Μέχρι ένα ορισμένο σημείο, μιλάω για τα λαϊκά στρώματα.

Πηγή

Απάντηση στις απλοικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αποτελούν μέρος της προπαγάνδας που ακούμε εδώ και τρία χρόνια για το ότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου