22/9/2013
Άρθρο του Χάνες Σβόμποντα Προέδρου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η Ελλάδα μέσα στα προηγούμενα χρόνια σχεδόν κατέστη συνώνυμη με την έννοια «κρίση», τόσο για τους ;Eλληνες όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας εφαρμόστηκαν διά μέσου της πίεσης από την τρόικα. Η Ελλάδα είναι επίσης η χώρα όπου αυτά τα μέτρα λιτότητας είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρότατες επιπτώσεις για τους ανθρώπους. Τα παιδιά πεινούν ξανά, νοσοκομεία έκλεισαν και η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.
Από την έναρξη της κρίσης, συχνά επεσήμανα ότι η οικονομική και θεσμική αναδιάρθρωση στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με ένα λιγότερο βάναυσο τρόπο, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Καθώς έχω επισκεφθεί την Ελλάδα επτά φορές από την έναρξη της κρίσης γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής δυσπραγίας ο κόσμος τείνει προς την εσωστρέφεια σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον εαυτό του από περισσότερα δεινά. Αυτό, στη χειρότερη περίπτωση, έχει ως αποτέλεσμα επιθετική συμπεριφορά προς τους «άλλους», είτε πρόκειται για μειονότητες, μετανάστες ή απλά ανθρώπους οι οποίοι σκέπτονται διαφορετικά.
Η άνοδος του εξτρεμισμού ιδιαίτερα της Χρυσής Αυγής- με 18 μέλη στο Κοινοβούλιο- ανέδειξε τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας και τώρα είναι ξαφνικά στο προσκήνιο. Ο βάναυσος φόνος του Παύλου Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου οδήγησε την Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν δικαιολογείται, δεν πρέπει απλά να αποδίδεται στην κρίση και τη λιτότητα. Οι κρατικοί θεσμοί απαιτείται να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό σε κάθε μορφή και ειδικότερα κατά της Χρυσής Αυγής. Τα μέλη της και οι συνεργάτες έχουν, τους περασμένους μήνες και χρόνια, συστηματικά επιτεθεί κατά αλλοδαπών, μεταναστών και μειονοτήτων.
Χαιρετίζω το γεγονός ότι ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής ως μιας εγκληματικής συμμορίας. Οι μαζικές εκδηλώσεις των Ελλήνων σε διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα αποδεικνύει ότι ο βίαιος εξτρεμισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα και δεν έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού. Τα ξεκάθαρα βήματα για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού είναι ακόμα περισσότερο σημαντικά, καθώς η Ελλάδα πρόκειται σε λίγους μήνες να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν θέλουμε η ελληνική προεδρία να επισκιαστεί από εξτρεμιστική βία ή δράσεις οι οποίες θα την καθιστούσαν αναποτελεσματική και αδύναμη.
Επιθυμούμε μια ισχυρή ελληνική προεδρία, η οποία θα επιδείξει όλες τις θετικές πτυχές της Ελλάδας και του λαού της, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και δεν θέλουμε να χάσει τη ζωή του και κάποιος άλλος, από εξτρεμιστές δολοφόνους, όπως χάθηκε του Παύλου Φύσσα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου