Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Απέρριψε ο Μπαρνιέ τον αποκλεισμό χωρών από τη Σένγκεν


24/10/2013

Πρότεινε να μην αφεθεί η υποδοχή προσφύγων στις χώρες πρώτης γραμμής

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε την ιδέα που υποστηρίζεται από τη γαλλική δεξιά να αποκλείονται ορισμένες χώρες από τη ζώνη Σένγκεν, όταν δεν ασκούν αρκετά αυστηρά τον έλεγχο των συνόρων τους.

"Δεν πιστεύω ότι η σωστή κατεύθυνση είναι να αποκλείουμε", δήλωσε την Πέμπτη ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 2, τασσόμενος εναντίον μιας πρότασης του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, του κύριου κόμματος της δεξιάς του οποίου είναι μέλος.

"Δεν πιστεύω ότι ο σωστός τρόπος για να προστατευθούμε είναι να αφήσουμε απ' έξω χώρες, χωρίς βοήθεια, χωρίς μέσα — και γνωρίζουμε καλά ότι τα τεχνικά μέσα για την επιτήρηση των συνόρων κοστίζουν ακριβά, γίνεται μάλιστα λόγος για χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων", πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Ο πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί πρόσθεσε πάντως ότι "έχουμε δίκιο να ζητούμε να μπουν τα πράγματα σε τάξη στη Σένγκεν, να ενισχυθεί, να επαληθεύεται ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει καθένας γίνονται πράγματι σεβαστές".

Μερικούς μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο του 2014, ο Μισέλ Μπαρνιέ σκιαγράφησε προτάσεις για τη μετανάστευση, ένα ζήτημα στο οποίο η Ευρώπη "δεν κάνει αρκετά", προτείνοντας περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

"Είναι σαφώς μια υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί. Δεν πρέπει να αφήνουμε για παράδειγμα τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή —την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Κύπρο ή την Ιταλία— να αντιμετωπίζουν μόνες το ζήτημα της υποδοχής αυτών των χιλιάδων προσφύγων", εξήγησε.

Ο γάλλος επίτροπος επέμεινε στο αίτημα της ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχυθεί η Frontex, η υπηρεσία επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, από την οποία "λείπουν μέσα". Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας "ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας", η οποία θα μπορούσε να αναλαμβάνει "επιχειρήσεις ασφάλειας και διάσωσης", κυρίως στη Μεσόγειο.

"Έχουμε ζητήσει τα μέσα και θα δούμε αν η πολιτική βούληση είναι επαρκής ώστε να μας δώσει αυτά τα μέσα για να διαχειρισθούμε από κοινού τα σύνορά μας", συνέχισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι, μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου