Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

FT: Μια …χαλαρή Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ


24/10/2013

Του Peter Spiegel

Με λαμπρή εξαίρεση την διαμάχη για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται για μια από τις πιο «ανάλαφρες» συνόδους κορυφής της πρόσφατης ιστορίας. Η ατζέντα με την ξεχασμένη περιαγωγή, την επίκαιρη κατασκοπεία και την «άτυχη» μετανάστευση.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν σήμερα την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά από τέσσερις μήνες- έχοντας απολαύσει το μεγαλύτερο «διάλειμμα» αφότου ξέσπασε η κρίση της ευρωζώνης πριν τρία χρόνια.
Είναι ενδεικτικό για το πόσο ήρεμες είναι οι αγορές, ότι καμία «σπουδαία» απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί κατά την διήμερη συνάντηση, που τυπικά θα επικεντρωθεί σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας. «Δεν είναι μια σύνοδος για αποφάσεις,» δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο στόχος είναι οι αποφάσεις στην σύνοδο του Δεκεμβρίου.»

Σε κάθε περίπτωση όμως, για τους επαΐοντες υπάρχουν πολλά θέματα που θα υποβόσκουν, μεταξύ των οποίων η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας σχετικά με την προσπάθεια του José Manuel Barroso να γίνει σύμπλευση στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Χθες το απόγευμα, το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο οποίος προΐσταται σε όλες τις συνόδους, κυκλοφόρησε το τελικό προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου, που οι Financial Times εξασφάλισαν (δείτε το προσχέδιο στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"). Ακολουθούν ορισμένα σημεία που αξίζει να σημειωθούν.
Συρρίκνωση ρυθμίσεων

Σε αυτό το σημείο, αποκτά ενδιαφέρον η γαλλο-βρετανική διαμάχη. Μέχρι εδώ, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο που πρωτο-κυκλοφόρησε πριν δύο περίπου εβδομάδες. Όμως η βρετανική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια εντελώς νέα παράγραφο, που θα κάνει την επιχείρηση σύμπλευσης της Κομισιόν (γνωστή ως Refit) πολύ πιο ισχυρή, ζητώντας να έχουν αποσυρθεί ως τον Μάρτιο οι πρόσθετοι ευρωπαϊκοί νόμοι. Σύμφωνα με αντίγραφο των προτάσεων, που κυκλοφόρησαν χθες το πρωί και εξασφάλισαν οι FT, στο νέο παράρτημα θα αναφέρεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει το γεγονός ότι το Refit είναι πρόγραμμα εν εξελίξει και ζητεί να τεθεί υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ο προσδιορισμός των πρόσθετων προτάσεων που θα καταργήσουν ή θα μεταβάλλουν την νομοθεσία, ώστε να μειωθούν τα ρυθμιστικά βάρη και να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η καινοτομία. Με αυτό το σκεπτικό, καλωσορίζει τα βήματα που έκαναν τα Κράτη Μέλη και η ΕΕ, με στόχο τον καλύτερο προσδιορισμό των ρυθμίσεων που δημιουργούν υπερβολικά βάρη. Πρέπει να γίνουν σημαντικές προσπάθειες σε αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών επιχειρηματικών διαβουλεύσεων.»

Μια τρισέλιδη γαλλική «αναφορά» που κυκλοφόρησε μια νύχτα πριν, είναι πολύ πιο λεπτομερής, καθώς προσφέρει μια σειρά προτάσεις που θα κάνουν λιγότερο οδυνηρές τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Όμως το άρθρο ξεκινά προειδοποιώντας ότι δεν είναι λύση απλώς να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των «διοικητικών βαρών» και προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία της ΕΕ:

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα από την ποσοτική προσέγγιση της μείωσης των διοικητικών βαρών, που υπήρξε μακράν η πιο μεγάλη προτεραιότητα των πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την «έξυπνη ρύθμιση», το τελευταίο διάστημα.

Η απλούστευση θα πρέπει να γίνει με την εγγύηση ότι τα επίπεδα των απαιτήσεων σε κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία του καταναλωτή και του εργαζόμενου και η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εξαλειφθούν.»

Στην αναφορά υποδεικνύονται στην συνέχεια νέες πρακτικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά την διάρκεια του προσχεδιασμού, κατά την διάρκεια της νομοθετικής σύνταξης, καθώς και μετά την επικύρωση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι νόμοι της ΕΕ δεν προκαλούν μεγάλη επιβάρυνση (οι επικριτές τους επιρρίπτουν ότι δημιουργούν περισσότερη γραφειοκρατία για να μειώσουν τα γραφειοκρατικά βάρη).

Στην γαλλική έκθεση αναφέρεται επίσης ότι όλες οι ρυθμίσεις για τους «καθορισμούς των στάνταρ» θα πρέπει να έχουν «ρήτρες επίσκεψης» και «ρήτρες προσαρμογής», που θα δίνουν την δυνατότητα στις ευρωπαϊκές αρχές να επανέρχονται σε νόμους που έχουν ήδη περάσει, εφόσον είναι απαραίτητο να γίνουν αναθεωρήσεις λόγω τεχνικών ή πολιτικών αλλαγών.

Προσθέτως, ζητείται να υπάρχει πολύ περισσότερη διαβούλευση και συμβουλευτικές συνομιλίες –όπως να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις των επιπτώσεων με «αυξημένη συμμετοχή των μεριδιούχων» κατά την διάρκεια του προσχεδιασμού από την Κομισιόν. Και να ακολουθούν κι άλλες μελέτες επιπτώσεων, αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι αρμόδιοι εθνικοί υπουργοί «ζυγίσουν» τις προτάσεις της Κομισιόν.
Περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας

Αυτή ήταν η βασική πρωτοβουλία στο μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πακέτο της επιτρόπου Τηλεπικοινωνιών Neelie Kroes που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα. Δεν υπάρχει όμως καμία αναφορά ούτε στο πρώτο προσχέδιο, ούτε σε κανένα μεταγενέστερο, ούτε στο τελικό προσχέδιο του ανακοινωθέντος. Μήπως κάπου έχουν σκαλώσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες;
Online προσωπική προστασία

Αντιθέτως, οι παράγραφοι υπέρ του νέου ευρωπαϊκού «πλαισίου» για το cloud computing και τα «βαριά δεδομένα» έχουν εμπλουτιστεί σε σχέση με τα αρχικά προσχέδια –μια ενδιαφέρουσα αλλαγή δεδομένης της συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με τις κατασκοπικές επιδόσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών National Security Agency. Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και η κα Kroes, ζητούν να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός «πρωταθλητής» που θα σηκώσει data servers στην Ευρώπη για να ανταγωνιστεί με εταιρίες μεγέθους Apple και Google, έξω από την νομική δικαιοδοσία της NSA. Στο νέο προσχέδιο, ζητούνται ρυθμίσεις που θέτουν τις βάσεις για «ασφαλείς, υψηλής ποιότητας και αξιόπιστες, υπηρεσίες cloud» -αλλά πλέον και για την «καθιέρωση ενός ισχυρού δικτύου ψηφιακών συντονιστών» που θα εποπτεύει την εξέλιξη.
Λαμπεντούζα

Την Τρίτη το βράδυ, μια ομάδα από νότιες κυρίως ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ των οποίων Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος- κοινοποίησαν νέο παράρτημα σχετικά με τις «μεταναστευτικές κινήσεις», που περιλαμβάνουν και σκληρή φρασεολογία, ζητώντας «ενίσχυση... της βοήθειας και της αλληλεγγύης προς τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής.»

Αν και η πρόταση των Νότιων περιλαμβάνει κάπως πιο αυστηρή γλώσσα από το προσχέδιο του κ. Van Rompuy, το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο: Μια ομάδα κρούσης θα κάνει αναφορά στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Δεκέμβριο, χωρίς να υπάρχει τελική δράση μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους –δηλαδή με απόσταση ασφαλείας από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως τονίζουν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μια προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ζητημάτων σε περίοδο που τα αντι-ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα τα χρησιμοποιούν ως μείζον εκλογικό ζήτημα, θα έριχνε μεγάλο πολιτικό βάρος σε οποιαδήποτε συζήτηση.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου