Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Handelsblatt: Η φοροδιαφυγή ευθύνεται για την κρίση χρέους στην Ελλάδα


25/10/2013

«Αν όλοι οι Έλληνες πλήρωναν επιτέλους τους φόρους τους, η χώρα δεν θα είχε το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα» τονίζει η γερμανική εφημερίδα

Το ζήτημα της ευρύτατης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα θίγει η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Με τίτλο «στο στόχαστρο των φορολογικών ελεγκτών», η εφημερίδα σημειώνει πως «η εκτεταμένη φοροδιαφυγή είναι μία από τις κύριες αιτίες για τη χρόνια κρίση χρέους της χώρας» προσθέτοντας πως «οι ειδικοί υπολογίζουν ότι αν όλοι οι Έλληνες πλήρωναν επιτέλους τους φόρους τους, η χώρα δεν θα είχε το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε τέσσερις περιπτώσεις ευρύτατης φοροδιαφυγής που «ξεσκέπασαν» τις προηγούμενες εβδομάδες οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, με τις δύο εξ αυτών να έχουν πολιτικούς συσχετισμούς, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «με την άκρα αριστερά και τους ακροδεξιούς» εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΧΑ.

Ο συντάκτης του άρθρου κάνει λόγο για έναν πλαστικό χειρουργό, δύο δικηγόρους και έναν τραγουδιστή που απέκρυψαν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή

Θα είχε δίκιο ο αρθρογράφος και θα ήταν ''κρίση χρέους'' (ότι κι αν σημαίνει αυτό) αν η αιτία για όσα γίνονται στην Ελλάδα ήταν το δημόσιο χρέος, όμως δεν είναι.
Όπως είπε ο Στρος Καν το 2010 όταν ήταν επικεφαλής στο ΔΝΤ, ακόμα και αν ήταν μηδέν το χρέος μας θα γίνονταν πάλι οι μειώσεις των μισθών που προκάλεσαν την ύφεση και τα μειωμένα έσοδα, τα οποία το κράτος έβαλε δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια για να τα καλύψει με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ύφεση και ελλείμματα και πάει λέγοντας.

''Ακόμα και αν εξαφανίζατε το χρέος με κάποιο μαγικό ραβδί, παραμένει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας - 20 έως 25% έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με την υποτίμηση νομίσματος. Το δύσκολο πράγμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, αφού έχει το ευρώ. Ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είχε τεράστια οφέλη, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε (διορθωτική) ρύθμιση μέσω υποτίμησης.
Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο. Γι' αυτό είχατε αυτή την περικοπή στους μισθούς, είναι ανάγκη να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί.'' (Πηγή)

Βλέπουμε λοιπόν από τα παραπάνω ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που ανέβασε τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος ήταν και είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και το ότι δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το ευρώ για να ανακτηθεί. Έτσι εφαρμόζουμε με τα μνημόνια την εσωτερική υποτίμηση και μειώσεις των δημοσίων δαπανών (μειώσεις στους μισθούς  των δημοσίων υπαλλήλων, στις συντάξεις και στις δημόσιες δαπάνες, μειώσεις στις δημόσιες επενδύσεις)
Αυτά δημιουργούν ελλείμματα γιατί το κράτος παίρνει λιγότερους φόρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου