15/11/2013
«Το αξιοσημείωτο επίτευγμα της ΕΕ»
Κατά των διακηρύξεων των Ευρωπαίων πολιτικών ότι «η πολιτική της λιτότητας απέφερε καρπούς» τάσσεται ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος βραβευμένος με Νόμπελ, κ. Paul Krugman.
Σε νέο άρθρο του στη «The New York Times», με έναν τίτλο («Το αξιοσημείωτο επίτευγμα της Ευρώπης») που μάλλον ειρωνικός είναι, σπεύδει να διαψεύσει τους πολιτικούς της Ευρώπης, όταν μιλούν για επιτυχημένες τακτικές που εφαρμόζονται ανά την Ευρώπη. «Ε, λοιπόν, μετά από τα τελευταία δεδομένα που καταδεικνύουν στασιμότητα της ανάπτυξης, όχι και τόσο», γράφει ο Krugman, παραπέμποντας στην ισχνή ανάκαμψη που σημειώθηκε στην Ε.Ε. κατά το δεύτερο τρίμηνο.
«Μην ξεχνάτε πως πλησιάζουμε στην έκτη επέτειο από την εμφάνιση της ύφεσης στην Ευρώπη», υπενθυμίζει ο Αμερικανός Νομπελίστας, παραθέτοντας λίγο παρακάτω τα πειστήρια για τη θέση του: «Στην Ευρώπη τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι ήταν στη Μεγάλη Ύφεση».
Και πού βασίζει τη θέση του; Σε στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της δεκαετίας του 1930, από τα οποία και προέκυψε το παρακάτω διάγραμμα για την κατάσταση της Ευρώπης τότε (κατά τη δεκαετία του '30), σε αντιδιαστολή με τις υφιστάμενες συνθήκες στην ευρωζώνη.
Ο Krugman θυμάται το αστείο σλόγκαν του για τον Πρόεδρος των ΗΠΑ, Obama: «Δεν είναι και τόσο άσχημα όσο στη Μεγάλη Ύφεση». Κάτι τέτοιο, βέβαια, όπως διαπιστώνει, δεν μπορεί να λεχθεί ούτε κατά διάνοια και για την Ευρώπη. Όχι μόνο δεν είναι καλύτερα, όχι απλώς παρατηρούνται ομοιότητες, κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό: Η Ευρώπη, διανύοντας τη δεκαετία του '30, ανέκαμπτε. Τώρα, όμως, έχει βυθιστεί σε τέλμα. Η τρέχουσα στασιμότητα της Ευρώπης αποδεικνύει τη δεινή της κατάσταση.
Και κάπου εδώ, ο Krugman «επιβεβαιώνει» τον τίτλο του άρθρου του: «Χειρότερα από τη δεκαετία του '30: Αυτό και αν είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου