14/11/2013
Ο ένας από τους πέντε οικονομολόγους που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση αμφισβήτησε τη λιτότητα
Η οικονομία της Γερμανίας θα κινηθεί σε πορεία ανάπτυξης την επόμενη χρονιά τετραπλάσια απ' ό,τι φέτος. Άνοδο του ΑΕΠ 1,6% προβλέπει η ετήσια έκθεση του συμβουλίου των πέντε σοφών. Αλλά «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης ακόμα και σε καλή περίοδο», επεσήμανε ο πρόεδρος του συμβουλίου καθηγητής Κρίστοφ Σμιτ στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης στο Βερολίνο. Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι ασκούν στην έκθεσή τους αυστηρή κριτική στις προθέσεις των μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων για σειρά από μέτρα, όπως η αύξηση των συντάξεων, οι εξαιρέσεις από τη σύνταξη στα 67, η αύξηση της φορολογίας και ο κατώτατος εγγυημένος μισθός. Αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες, θα ακυρωθούν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντας 2010», προειδοποίησε ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ.
Κριτική ασκεί η έκθεση και στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ καθώς και στο πρόγραμμα απεριόριστης στήριξης ομολόγων ΟΜΤ (της ΕΚΤ). Η εφαρμογή του έφερε ηρεμία στις αγορές, αλλά η διατήρησή του μακροπρόθεσμα είναι προβληματική, είπε ο Σμιτ. Η ανάπτυξη δεν είναι αυτοδύναμη, αλλά οφείλεται σε μέτρα νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε ο καθηγητής Φόλκερ Βίλαντ. «Είναι μία καλή λύση, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση» υποστήριξε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ.
Ο Μπόφινγκερ διαφοροποιήθηκε από τα άλλα τέσσερα μέλη του συμβουλίου τα οποία επιμένουν στη δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση των δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Το παράδειγμα της Ελλάδας αποκαλύπτει πόσο λανθασμένο είναι το μοντέλο της μείωσης των δημοσίων δαπανών. Στην Ελλάδα μειώθηκαν πάνω από 40% οι συνολικές δημόσιες δαπάνες στο διάστημα 2009-2013. Καμία άλλη χώρα δεν τις μείωσε τόσο δραστικά», γράφει ο Μπόφινγκερ στην έκθεση. Αλλά «η πρόγνωση του μοντέλου για θετικά αποτελέσματα δεν επιβεβαιώθηκε». Το ίδιο ισχύει και για την πρόγνωση του μοντέλου περί αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησε σχεδόν 30%.
Ο Φόλκερ Βίλαντ. Για την περαιτέρω πορεία της Ελλάδας θα αποβεί καθοριστικό «αν θα ανακτήσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της, για να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη και απασχόληση», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Φόλκερ Βίλαντ από το Ινστιτούτο Νομισματικής και Οικονομικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Δεν θεωρεί αναπότρεπτο ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους και συνιστά προσοχή στο χειρισμό του θέματος. «Το πρώτο κούρεμα αφορούσε τους ιδιώτες και το θεωρώ σωστό, διότι όποιος ωφελείται από επενδύσεις σε ομόλογα υψηλής απόδοσης έχει και το ρίσκο ότι μπορεί να μην τα πάρει όλα πίσω. Αλλά τώρα είμαστε σε διαφορετική φάση. Αν γίνει ένα δεύτερο κούρεμα, θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων κρατών, όχι γιατί περίμεναν μεγάλη κερδοφορία, αλλά γιατί στήριξαν αυτή την εξέλιξη και αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου