14/11/2013
Τoυ Robin Wigglesworth
Από την «καταιγίδα» των τελευταίων εξελίξεων, ορισμένες έχουν μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία. Όπως η κ. Yellen και τα στατιστικά για τις οικονομίες της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας. Ωστόσο σίγουρα η «καλή είδηση της ημέρας» έρχεται από την Αθήνα.
Πολλές οικονομικές ειδήσεις και δεδομένα ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 12 ώρες, κάποια καλά, κάποια άσχημα και κάποια πολύ άσχημα. Όμως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η οικονομική ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες δεν είναι καθόλου σίγουρη. Ιδού πέντε βασικά στοιχεία και πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου.
1: Οι αγορές πιστεύουν ότι η Fed θα συνεχίσει να υποβοηθά την οικονομία
Η Janet Yellen, υποψήφια για τη διοίκηση της Federal Reserve, θα υπογραμμίσει κατά την ακρόασή της στη Γερουσία ότι η αμερικανική οικονομία αποδίδει πολύ λιγότερο από τις δυνατότητές της. Ο Jim Reid της Deutsche Bank τονίζει ότι αν και ο τόνος της «είναι αρκετά μετρημένος, δεν προκύπτουν σαφείς σκέψεις για τη στρατηγική από τα σχόλιά της». Αυτό δεν εμπόδισε τις αγορές να καταγράψουν ράλι τιμών, με την ελπίδα ότι η νέα επικεφαλής της Fed θα συνεχίσει να ρίχνει χρήμα στην παγκόσμια οικονομία για μεγαλύτερο διάστημα απ' όσο προβλεπόταν.
2: Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην πολιτική της Fed
Οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι οι μεγάλοι νικητές από το προσχέδιο των δηλώσεων της κ. Yellen. Οι φόβοι ότι μια σειρά καλά οικονομικά στοιχεία θα υποχρεώσουν τη Fed να αρχίσει να ανακαλεί τη ρευστότητα τον Δεκέμβριο έχουν πλήξει μετοχές, ομόλογα και νομίσματα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι ελπίδες ότι η Yellen δεν θα βιαστεί να λήξει την παροχή ρευστότητας τόνωσαν πολύ τις αναδυόμενες αγορές.
Ο δείκτης FTSE EM αποκόμισε τα μεγαλύτερα κέρδη ενός μήνα μετά από 7 πτωτικές συνεδριάσεις και τα επιτόκια των ομολόγων έπεσαν. Βεβαίως, κάποια στιγμή το QE θα λήξει και πολλοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
3: Τα Abenomics δεν είναι πανάκεια, αλλά δεν είναι και αποτυχία
Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας μειώθηκε στο μισό κατά το γ' τρίμηνο στον συντελεστή του 1,9% στο 12μηνο.
Πρόκειται για μεγάλη επιβράδυνση σε σχέση με τις αρχές του έτους, όταν η Ιαπωνία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του G7. Επίσης έδωσε τροφή σε όσους φοβούνται ότι το οικονομικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Shinzo Abe θα προκαλέσει παροδική τόνωση, αν δεν επέλθουν βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να προβλέπει την αποτυχία των Abenomics ακόμη. Δεν βοηθά που οι μηχανές ανάπτυξης του Q3 ήταν οι κρατικές δαπάνες και η αύξηση στα εμπορικά αποθέματα (και όχι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές), αλλά σίγουρα θα ήταν αδύνατον να διατηρηθεί η ανάπτυξη του α΄εξαμήνου και θα χρειαστεί καιρός για να διαλυθούν οι ενσωματωμένες αποπληθωριστικές προσδοκίες καταναλωτών και εταιριών.
4: Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει σποραδική
Η οικονομία της ευρωζώνης κατάφερε να αναπτυχθεί με το αναιμικό 0,1%, όπως περίμεναν και οι αναλυτές, αλλά και πάλι έδωσε πολλές κακές ειδήσεις. Η γαλλική οικονομία στην ουσία συρρικνώθηκε λίγο και η γερμανική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,3% στο γ΄ τρίμηνο. Η Ιταλία έφτασε στη μακρύτερη μεταπολεμική περίοδο ύφεσής της, στο ένατο συνεχόμενο τρίμηνο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και επενδυτές ενθουσιάζονται όλο και περισσότερο με τις ενδείξεις ανάκαμψης στην ευρωζώνη, αλλά τα στοιχεία για το ΑΕΠ Q3 καταδεικνύουν το γεγονός ότι πιθανότατα θα είναι εύθραυστη, επιβραδυνόμενη και εξαντλητικά αργή.
5: Η ελληνική ύφεση εξακολουθεί να περιορίζεται
Το πιο προβληματικό κράτος της ευρωζώνης παραμένει σε βαθιά ύφεση, η οποία όμως πλέον περιορίζεται επί τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 3% στο 12μηνο κατά το γ΄ τρίμηνο, με τη μικρότερη συρρίκνωση από τα μέσα του 2010. «Η ελληνική οικονομία ξεκάθαρα βλέπει τα πλεονεκτήματα από τη διανομή των κεφαλαίων διάσωσης και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από την ευρωζώνη,» έγραψε ο Gizem Kara, οικονομολόγος της BNP Paribas.
Ο κ. Kara τόνισε η Ελλάδα έχει ακόμη «πολλά ξύλα να κόψει», αλλά σημείωσε ότι η τάση είναι θετική. Εφόσον η ύφεση συνεχίσει να μειώνεται, η ελληνική οικονομία στην ουσία θα βρεθεί σε καλύτερη θέση φέτος, απ' όσο προβλέπει η τρόικα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κρατικού χρέους, αλλά τουλάχιστον υπάρχει και μια καλή είδηση.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου