27/2/2013
Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι φόροι φρενάρουν την ανταγωνιστικότητα
Βαρίδι στην ανάπτυξή τους αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους χαρακτήρισαν χθες οι εκπρόσωποι των έντεκα πολυεθνικών εταιρειών που συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, που επιβαρύνουν το τελικό κόστος παραγωγής. Οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου τη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, καθώς πλήττει άμεσα και τις εξαγωγές τους.
Το θέμα αυτό μονοπώλησε χθες και το ενδιαφέρον στο διεθνές ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2013 που διεξάγεται στην Αθήνα, καθώς τόσο οι εκπρόσωποι των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός τάχθηκαν υπέρ της άμεσης απαλλαγής των τιμολογίων του ρεύματος από φόρους, το ειδικό τέλος ακινήτων και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη και ΕΡΤ.
Στη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη οι επικεφαλής των 11 πολυεθνικών (Athenian Brewery, Barilla Hellas, BIC Violex, Friesland Campina - NOYNOY, Henkel, Kraft Hellas, Nestle, Phillip Morris (Papastratos), SCA Hygiene Products, Unilever και YTONG-THRAKON) έθεσαν μια σειρά ζητημάτων τα οποία θεωρούν εμπόδια για την αναπτυξιακή τους πορεία ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου.
Συγκεκριμένα, εκτός από το θέμα του ενεργειακού κόστους τόνισαν την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις τους σε βάθος χρόνου. Παράλληλα υπογράμμισαν ότι είναι ανάγκη να αρθούν μια σειρά από εμπόδια που σήμερα υπάρχουν και αφορούν διοικητικά θέματα και γραφειοκρατία, ζητήματα σε σχέση με την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, το άνοιγμα των επαγγελμάτων που σήμερα δημιουργούν αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις σε τομείς όπως π.χ. οι μεταφορές, αλλά και η κατάργηση του αγγελιόσημου.
Όσον αγορά το ενεργειακό κόστος, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι το θέμα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις φορέων της αγοράς όπως ο ΣΕΒ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα αιτήματα των εκπροσώπων των πολυεθνικών ο υπουργός είπε ότι θα εξεταστούν ώστε όπου υπάρχει ανάγκη να γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις. «Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες μέσα στην κρίση επενδύουν και επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Έντεκα τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις συναντήσαμε. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι δείχνει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού προσωπικά αλλά και κυρίως οι θυσίες του ελληνικού λαού μπορούν να πιάσουν τόπο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης διευκρίνισε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που ήταν χθες στην συνάντηση στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παραγωγική βάση για να εξάγουν σε άλλες χώρες. «Το δόγμα "παράγω και εξάγω" είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Παρουσιάσαμε λοιπόν τις συγκεκριμένες δράσεις που προωθούμε για τη βελτίωση της εξαγωγικής διαδικασίας. Στόχος μας είναι εντός τριετίας να μειώσουμε κατά 20% το κόστος και κατά 50% τον χρόνο των εξαγωγών. Και συμφωνήσαμε μαζί τους το αμέσως προσεχές διάστημα να υπάρξει και μια ειδική συνάντηση για τις εξαγωγές προκειμένου να παρουσιάσουμε με λεπτομέρειες τα σχέδιά μας», είπε ο κ. Μηταράκης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου