Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

«Τρόμος» στην Αθήνα


30/12/2013

H επίθεση στην οικεία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα και το σκάνδαλο των μιζών για εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα κυριαρχούν στα θέματα του Τύπου.

Η ένοπλη επίθεση αγνώστων εναντίον της οικείας του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ στο Χαλάνδρι κάνει το γύρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Τα διαδικτυακά κυρίως μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων για το συμβάν. «Επίθεση στην Αθήνα–ο Γερμανός πρέσβης 'βάλλεται'» σημειώνει η ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου N24. Όπως σημειώνει, η αστυνομία πιθανολογεί ότι η επίθεση αποτελεί ίσως μία πράξη εκδίκησης για τους όρους λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

Το N24 παρατηρεί ότι έχουν γίνει συχνές οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών κτηρίων, τραπεζών και ξένων εταιριών και σημειώνει ότι «πολλοί Έλληνες θεωρούν τη γερμανική κυβέρνηση κύρια υπεύθυνη για τους σκληρούς όρους λιτότητας της τρόικας των δανειστών». Για «τρόμο στην Ελλάδα» κάνει λόγο η Abendzeitung του Μονάχου και σημειώνει ότι «οι δράστες πήγαν μέσα στη νύχτα και πυροβόλησαν με καλάσνικοφ». Για «πυροβολισμούς με καλάσνικοφ εναντίον της οικείας του Γερμανού πρέσβη» κάνει λόγο και η Welt του Βερολίνου, αναφερόμενη και στη σύλληψη υπόπτων από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η Welt υπενθυμίζει ότι η οικεία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτα από την «17 Νοέμβρη», κατά την οποία δεν υπήρξαν θύματα.


«Χρυσογάιδαρος και αποδιοπομπαίος τράγος»

Την επερχόμενη ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα σχολιάζει η δημοσιογράφος Κριστιάνε Σλέτσερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η αρθρογράφος αναφέρεται στο βιβλίο του Έλληνα ψυχιάτρου Νίκου Σιδέρη «Μιλώ για την κρίση με το παιδί». Όπως παρατηρεί, ο Νίκος Σιδέρης «γράφει για ανθρώπους των οποίων τις δυνάμεις υπερβαίνει η κρίση και οι οποίοι απομονώνονται ως εκ τούτου από τον κόσμο. Ο άνδρας συνιστά ως θεραπεία να προσπαθεί κανείς να σκεφθεί. Το βιβλίο είναι κάτι περισσότερο από ένα ανάγνωσμα οικογενειακής θεραπείας. Ο Έλληνας ασθενής της κρίσης έχει επιδοθεί στην εσωτερική μετανάστευση εντός της Ευρώπης. Τα νεότερα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου αποκαλύπτουν μία σοκαριστική απόσταση – παρά τα 240 δισ. ευρώ δανειακής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Αθήνα. Μόλις το 42% των Ελλήνων αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες. Και ακόμη πιο ξεκάθαρο: 86% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται στην ΕΕ».

Το σχόλιο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει μία «σπαρτιατική προεδρία» και επισημαίνει: «Ως ασθενής και πρόεδρος (σ.σ. επικεφαλής της ελληνικής προεδρίας) ο Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να επιβάλει μία ελάφρυνση του χρέους της χώρας του πριν ακόμη από τις ευρωεκλογές. Η Άγκελα Μέρκελ θα (…) διστάσει να δώσει την έγκρισή της. Η αλήθεια είναι όμως ότι ένα ποσοστό χρέους της τάξης του 176% του ΑΕΠ θα καταστρέψει οποιαδήποτε ανάκαμψη στην Ελλάδα. Αυτό που θα χρειάζονταν η Ελλάδα και η ΕΕ τους επόμενους μήνες υπάρχει και στο βιβλίο του θεραπευτή (σ.σ. Νίκου Σιδέρη): ειλικρίνεια και φαντασία.» Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα αποτελεί, στο περιθώριο των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα, μία ευκαιρία να συλλογιστεί κανείς γιατί η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί τόσο από την Ευρώπη. Μία πιθανή εξήγηση είναι η εξής: «Για όλους τους πολιτικούς στην Αθήνα η ΕΕ ήταν πάντα χρυσογάιδαρος και αποδιοπομπαίος τράγος ταυτόχρονα. Η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον αυτό το διπλό παιχνίδι στην κορυφή της ΕΕ» σημειώνει το σχόλιο κλείνοντας.


«Ένα σακ βουαγιάζ γεμάτο χαρτονομίσματα»

Η εφημερίδα του Μονάχου δημοσιεύει στις οικονομικές τις σελίδες νέο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Κλάους Οττ και Τάσου Τέλλογλου για το σκάνδαλο με τις μίζες που φέρονται να κατέβαλαν γερμανικές εταιρίες προς διάφορους έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων. Με τίτλο «Ένα σακ βουαγιάζ γεμάτο χαρτονομίσματα» η εφημερίδα αναφέρεται στις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές. Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, «οι κατηγορίες εναντίον γερμανικών εταιριών εξοπλισμού για μίζες θυμίζουν εν μέρει το σκάνδαλο Siemens. Η Rheinmetall AG και άλλοι κατασκευαστές όπλων απειλούνται στη Γερμανία με σκληρές ποινές και απαιτήσεις της Αθήνας για καταβολή αποζημιώσεων.»

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι το σκάνδαλο είχε κοστίσει στη Siemens 270 εκατομ. ευρώ για αποζημιώσεις και ο γερμανικός κολοσσός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. Όπως επισημαίνεται: «Τέτοιες πληρωμές απέχουν ακόμη πολύ στην περίπτωση των κατηγοριών που επιρρίπτει ο Κάντας στις γερμανικές εταιρίες εξοπλισμών, ωστόσο πολλά είναι πιθανά. Τις περιπτώσεις της Rheinmetall και της Atlas Elektronik από τη Βρέμη, ερευνά εδώ και καιρό η τοπική εισαγγελία. Και στην περίπτωση της Krauss-Maffei Wegmann στο Μόναχο θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί η τοπική εισαγγελία, η οποία αντιμετωπίζει με λίγη ευαισθησία τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι διωκτικές Αρχές του Μονάχου θα ενδιαφερθούν σίγουρα μετά τις ημέρες των εορτών για τα πρωτόκολλα ανακρίσεων του Κάντα.»

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου