Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Συμφωνία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου


7/12/2013

Για πρώτη φορά στην σχεδόν 20άχρονη ιστορία του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατέληξε στην Ινδονησία σε ευρεία διακρατική συμφωνία για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου με την υπογραφή και των 159 χωρών-μελών.

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι 159 χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) συμφωνήσαν στην φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρες νύχτες και μια ειδική συνεδρίαση για να καταλήξει ο ΠΟΕ σε μια συμφωνία που χαρακτηρίζεται ήδη ιστορική. Το αποκαλούμενο και ως «Πακέτο Μπαλί» περιλαμβάνει τρία κυρίως μέρη: Πρώτον, περιορισμό τελωνειακών δασμών, δεύτερον, θέσπιση νέων κανόνων για τις αγροτικές επιδοτήσεις, και τρίτον ειδικές ρυθμίσεις για τις φτωχότερες χώρες. Συγκινημένος ο πρόεδρος του οργανισμού Ρομπέρτο Αθεβέντο δήλωσε ότι «είναι πρώτη φορά που καταφέρνουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες και να υπογράψουμε μια ευρεία συμφωνία».
Σύνδεσμοι επιχειρήσεων εκτιμούν ότι χάρη στην άρση γραφειοκρατικών και τελωνειακών εμποδίων, κυρίως οι φτωχές χώρες, θα εξοικονομήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην διακίνηση προϊόντων σε διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.


Διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή

Μέχρι κυριολεκτικά τελευταία στιγμή έπρεπε να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια. Όπως για παράδειγμα όταν η Κούβα άρχισε να διαμαρτύρεται για το εμπορικό εμπάργκο που της έχουν επιβάλλει εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Ινδία υπερασπιζόμενη το πρόγραμμα επισιτισμού των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων της χώρας, που θα κινδύνευε από τη μια συμφωνία για την φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου απείλησε με «όχι» στην τελική συμφωνία. Ο φόβος του Νέου Δελχί είναι ενδεχόμενες προσφυγές εναντίον της Ινδίας, μιας και η επιδοτούμενη αγορά ρυζιού και καλαμποκιού ξεπερνά τα όρια που θέτει ο ΠΟΕ. Το σημαντικό αυτό εμπόδιο ξεπεράστηκε χάρη στην συμβιβαστική πρόταση Κίνας και Ρωσίας που προβλέπει ότι μέχρι την 11η σύνοδο υπουργών σε τέσσερα χρόνια θα βρεθεί στις διαπραγματεύσεις λύση για το ακανθώδες πρόβλημα της «διασφάλισης της πρόσβασης σε τρόφιμα». Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση, τότε επιτρέπεται στην Ινδία να συνεχίσει τις μαζικές αγορές ρυζιού και καλαμποκιού για περισσότερα από 700 εκατομμύρια Ινδούς.


Επιτυχία παρά τις επικριτικές φωνές

Παρά τις επικριτικές φωνές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που μιλούν για επιτυχία των πολυεθνικών και ήττα των φτωχών του κόσμου η συμφωνία στο Μπαλί της Ινδονησίας θεωρείται επιτυχία. Στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, του οποίου διακυβεύονταν η αξιοπιστία, η ευχέρεια κινήσεων, αλλά και το μέλλον του. Η συμφωνία είναι η πρώτη ουσιαστική επιτυχία του ΠΟΕ εδώ και 12 χρόνια.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου